Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
-
- 100p
- Od: 26 lut 2021, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
Między przepuszczalną a naprawdę mocno piaszczystą może być spora różnica w żyzności. Jak sam zauważyłeś musisz podlewać i nawozić. U mnie młode grusze na kaukaskiej przeżyły w zeszłym roku ponadmiesięczną suszę w lato bez podlewania. Zależy ile kto chce w koło drzewek chodzić.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja gleba to prawdopodobnie bielica - pradolina Wisły. Na to nawiezione zostało ok. 25cm w miarę urodzajnej ziemi. Kompletnie nie znam się na uprawie drzew owocowych, ale chciała bym trochę mieć. Smakuje mi Konferencja i całą zimę kupowałam do jedzenia. Nie mogę jeść jabłek, bo zrobione testy alergiczne wykazały, że jestem na nie uczulona (alergeny jabłek są w 80% takie same jak pyłku brzozy). Rosła by w grodzie bylinowym, nawożonym i nawadnianym kropelkowo. Zrobię duży dołek, wsypię tam kompost. Dzięki za informacje Właśnie chciałam pogadać z kimś, kto taką gruszkę uprawia..
-
- 100p
- Od: 26 lut 2021, o 22:32
Jak będziesz regularnie nawozić i podlewać to polecam na pigwie S1, jak w okolicy nie ma innych grusz to posadź coś na zapylacz, chyba generał leclerc, komisówka, bera hardy z tych popularniejszych wykazują zgodność z pigwą.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W pierwszych latach przyrastała trochę intensywnej, ale wzrost osłabł po wejściu w owocowanie. Przez pierwsze kilka lat warto też przywiązać ją do jakiegoś palika. Pomyśl też o jakimś zapylaczu bo grusze niestety nie są samopylne. Tylko nie sadź Lukasówki. To wprawdzie moje ulubione gruszki, ale nie zapylają innych odmian. W zestawie z Lukasówką potrzebne są trzy różne odmiany gruszy. Jeśli masz działkę na ROD to nie powinno być problemu, ludzie sadzą różności i zawsze coś zapyli.
- jode22
Ogródek przydomowy w osiedlu przedwojennych domków jednorodzinnych. Ludzie tutaj mają albo zieleń kompletnie zaniedbaną albo teren wykostkowany Czasem jakieś iglaki, tuje i kawałek trawnika Grusze zdarzają się, też zaniedbane 'no name' chociaż trudno dojrzeć z drogi. U siebie w zeszłym roku posadziłam gruszę kolumnową Decora. Podobno samopylna ale nie wiem, czy będzie zapylać Konferencję.
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
A jak to jest z gruszą pospolitą (ulęgałką)? Podobnie jak ałycza, wiśnia ptasia itp. jest dobrym zapylaczem dla (w tym wypadku) gruszy szlachetnych?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Znacie dobre grusze do zimowego przechowywania ?
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
Czytałem opis odmiany Koci Łeb, ciężka do dostania. Kilka zrazów w tym roku dostałem i zaszczepiłem u siebie zobaczymy za kilka sezonów.
-
- 100p
- Od: 13 wrz 2020, o 11:22
Grusza kupiona jako konferencja, ale z identyfikacji na forum sugerowano Concord.
Jakie mogą być powody tak słabego kwitnienia? Drzewko 4 letnie. W poprzednim roku było podobnie.
Jakie mogą być powody tak słabego kwitnienia? Drzewko 4 letnie. W poprzednim roku było podobnie.
Pozdrawiam Piotr
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Nie znam tej odmiany, ale obstawiał bym po prostu młody wiek. Kwitnienie dwa lata po posadzeniu to i tak moim zdaniem szybko jak na gruszę.
- jode22
Znalazłam informację, że bardzo dobra do przechowywania jest odmiana Dicolor. Owoce podobno niezbyt duże. Czy ktoś ją ma
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
anulab Komisówka, Lukasówka, Zimowa Nelis takie mi przychodzą na pierwszą myśl
- jode22
Jeszcze grusza Nojabrskaja (vel Xenia) - też podobno dobrze się przechowuje.