Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 31 maja 2017, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
Powinno się dać czas malinom, żeby soki i substancje odżywcze odpłynęły z pędów do korzeni.
Ja ścinam jesienią lub dopiero wiosną - zależy od pogody, a przede wszystkim od chęci
Ja ścinam jesienią lub dopiero wiosną - zależy od pogody, a przede wszystkim od chęci
Ma ktoś może malinę Black Jewel? Bo ja w tym roku kupiłem parę sadzonek i ... nie wyglądają jak malina. Płożą się po ziemi i mają nieco jaśniejsze liście i pędy niż inne maliny. Wyglądają jak jeżyny.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jest osobny temat o czarnych malinach.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Malina Black Jewel podobnie jak Bristol wymaga podpór.
Pędy mojej Black Jewel osiągnęły w tym roku pułap około 4 metrów.
Żeby zmaksymalizować zbiory należałoby je przyciąć naokoło 1,5-2m. Mi jednak nie zależy na tym, aż tak bardzo.
ps. faktycznie temat nieodpowiedni, najwyżej moderator przeniesie.
Pędy mojej Black Jewel osiągnęły w tym roku pułap około 4 metrów.
Żeby zmaksymalizować zbiory należałoby je przyciąć naokoło 1,5-2m. Mi jednak nie zależy na tym, aż tak bardzo.
ps. faktycznie temat nieodpowiedni, najwyżej moderator przeniesie.
Myślałem że ma pokrój bliższy zwykłej malinie, a nie pnący jak jeżyny.
Ma ktoś maliny Laszka i Radziejowa? Są ze sobą spokrewnione, ale czy występują jakieś różnice? Podobno Radziejowa jest kilka dni wcześniejsza, a jak z plennością?
-
- 50p
- Od: 25 mar 2017, o 13:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Posadziłem w zeszłym roku maline żółtą golden queen na wiosne przyciółem i nie doczekałem sie owoców. Czy zrobiłem błąd przycinając wiosną? Czy można coś jeszcze zrobić żeby owocowała każdego roku ?
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czy to nie jest odmiana owocująca głównie na pędach zeszłorocznych (letnia)?
Pozdrawiam,
J
J
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Witajcie
Mam problem z chwastami w moich malinach. Próbowałem ręcznie ale już nie nadążam z ich wyrywaniem. Głownie trawa ale miejscami trafiają się też dwuliścienne. Dwa tygodnie temu były ścięte. Malin mam 8 rzędów o długości jednego rzędu 70 m, tak więc trochę tego jest. Myślałem, żeby użyć jakiegoś preparatu, ale nie znalazłem oprysków na chwasty dwuliścienne z rejestracją na maliny.Może źle szukałem. W internecie wyczytałem, że plantatorzy malin pryskają Bastą lub Reglone. Czy ktoś z Was pryska chwasty w malinach? Jeśli tak to jakim preparatem?
Mam problem z chwastami w moich malinach. Próbowałem ręcznie ale już nie nadążam z ich wyrywaniem. Głownie trawa ale miejscami trafiają się też dwuliścienne. Dwa tygodnie temu były ścięte. Malin mam 8 rzędów o długości jednego rzędu 70 m, tak więc trochę tego jest. Myślałem, żeby użyć jakiegoś preparatu, ale nie znalazłem oprysków na chwasty dwuliścienne z rejestracją na maliny.Może źle szukałem. W internecie wyczytałem, że plantatorzy malin pryskają Bastą lub Reglone. Czy ktoś z Was pryska chwasty w malinach? Jeśli tak to jakim preparatem?
Pozdrawiam Krzysiek
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Pozbieraj worki z liśćmi od sąsiadów, rzuć między maliny i chwasty masz z głowy.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 500p
Żeby obsypać wszystkie rzędy to bym musiał zebrać liście z całej wsi
Pozdrawiam Krzysiek
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Rozglądaj się. Ja sobie załatwiłam za flaszkę cała przyczepkę liści z przykościelnego parku. Pod spodem można jeszcze dać tekturę (albo samą tekturę, jeśli wygląd nie przeszkadza).
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
-
- 500p
Czasami ściółkuje skoszoną trawą w warzywniku i to wystarcza, chwasty nie rosną.
Niestety pole malin jest dużo większe od warzywniaka i nie mam tyle trawy ani liści, a tym bardziej czasu.
Niestety pole malin jest dużo większe od warzywniaka i nie mam tyle trawy ani liści, a tym bardziej czasu.
Pozdrawiam Krzysiek