Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7
Gdyby nie pomogło to bym pomyślał albo o Previcur Energy 840 SL albo Infinito 687,5 SC ze wskazaniem na ten pierwszy (oba mają w składzie chlorowodorek propamokarbu) - zapędzlować chore miejsca
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mąka ziemniaczana ma te bardzo dobrą zalete, że świetnie zasusza rany i jest ogólnie dostępna i tania.
Trzeba jednak mieć zestaw nie tylko nawozów w tym azotowy gdy krzak rośnie, magnezowy gdy deszczowo, potasowy na wzrost owocu itp ale i śor, które pomogą na różne choroby. Jakiś do gleby, jakiś zapobiegawczy oprysk na grzyba, jakiś wyniszczający na grzyba,
Długo by wymieniać ale to każdy musi na spokojnie sobie samemu ułożyć swój zestaw. Nie ma złotego środka, bo uprawa gigantów jest na razie, choć już trochę czasu trwa, zbyt świeża.
Mam kontakt z wieloma osobami uprawiającymi nie tylko dynie giganty ale i inne warzywa i to co oni czasami stosują, to jest niezła masakra. Czasami się zastanawiam skąd mają takie wyniki ale pewno to pogoda głównie warunki dyktuje.
Są jednak profesjonaliści, którzy bez analizy gleby nie zaczną sezonu. No i chyba tak to powinno wyglądać. Ciekawe czy jest w Pl osoba, która badała glebe pod uprawe gigantów. Ja jestem nadal amatorem w temacie dyń, bo moge szczerze powiedzieć, że brakuje mi czasu po prostu. Mam nadzieje, że przyjdzie czas, że tego czasu będzie więcej.
Póki co zmierzyłem w sobote dynie i wczoraj. Wczorajsze wyniki spisze lada moment, to podam.jak się prezentują.
u
Trzeba jednak mieć zestaw nie tylko nawozów w tym azotowy gdy krzak rośnie, magnezowy gdy deszczowo, potasowy na wzrost owocu itp ale i śor, które pomogą na różne choroby. Jakiś do gleby, jakiś zapobiegawczy oprysk na grzyba, jakiś wyniszczający na grzyba,
Długo by wymieniać ale to każdy musi na spokojnie sobie samemu ułożyć swój zestaw. Nie ma złotego środka, bo uprawa gigantów jest na razie, choć już trochę czasu trwa, zbyt świeża.
Mam kontakt z wieloma osobami uprawiającymi nie tylko dynie giganty ale i inne warzywa i to co oni czasami stosują, to jest niezła masakra. Czasami się zastanawiam skąd mają takie wyniki ale pewno to pogoda głównie warunki dyktuje.
Są jednak profesjonaliści, którzy bez analizy gleby nie zaczną sezonu. No i chyba tak to powinno wyglądać. Ciekawe czy jest w Pl osoba, która badała glebe pod uprawe gigantów. Ja jestem nadal amatorem w temacie dyń, bo moge szczerze powiedzieć, że brakuje mi czasu po prostu. Mam nadzieje, że przyjdzie czas, że tego czasu będzie więcej.
Póki co zmierzyłem w sobote dynie i wczoraj. Wczorajsze wyniki spisze lada moment, to podam.jak się prezentują.
u
- Sky12
- 200p
- Od: 10 wrz 2016, o 22:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pelikano, a jakoś rozcięczyć? Czy popryskać taką dawką jak na liście? Używałeś tych środków? Jak efekty?
marcin10312Moja pierwsza dynia rosła na złamanym pędzie i nie do końca jak powinna ale teraz mam już drugą dynie na pędzie bocznym i chyba już zostanie do samego końca i prezentuje się tak D2 DAP 10 35 CC.
Pozdrawiam Mateusz
Robiłem próbę z bardzo dobrym skutkiem ale na innej roślinie.
- Sky12
- 200p
- Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Pelikano a jako oprysk Previcur dobrze się spisywał?
To dobry ŚOR na przypadłość tej dyni, ale trzeba go zastosować z rozumem, zajrzyj w link i wejdź np w 'Previcur Energy User Guide' http://cropscience.bayer.co.uk/our-prod ... ur-energy/
Bez próby nie pryskaj, to systemiczny środek, czasem miejscowo tak jak u Ciebie wystarczy, powinien zasuszyć ranę i i tak wniknie i przemieści się z sokami.
Bez próby nie pryskaj, to systemiczny środek, czasem miejscowo tak jak u Ciebie wystarczy, powinien zasuszyć ranę i i tak wniknie i przemieści się z sokami.
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
2095
DAP 27 OTT 426
Wczorajszej doby przyrost 17 OTT (rekord jak na razie) dziś tylko 8 OTT. Spodziewałem się więcej po tej ciepłej nocy i dzisiejszym skwarze...
Ale i tak połowa planu wykonana.
DAP 27 OTT 426
Wczorajszej doby przyrost 17 OTT (rekord jak na razie) dziś tylko 8 OTT. Spodziewałem się więcej po tej ciepłej nocy i dzisiejszym skwarze...
- Skrzyp
- 100p
- Od: 17 maja 2016, o 15:24
Teraz świetna pogoda się zrobiła, noce ciepłe
Pozdrawiam Krzysiek
- mdabr
- 200p
- Od: 12 paź 2014, o 17:06
- Kontakt:
U mnie podobnie - myślałem, że pierwsza ciepła noc da więcej a było wręcz przeciwnie. W kolejnych dniach jednak przyrosty się poprawiły. 2095 Willemijns wczoraj (DAP33) przekroczyła 200kg (OTT 710cm). 1567 Lyons ma prawie 300kg (DAP43 i OTT 788cm).RingoJelcz pisze:2095
DAP 27 OTT 426
Jedynie dynia squash (1445 Jutras) wyraźnie zwolniła, przyrasta średnio 3kg na dobę - dziś ma około 282kg OTT 775cm (jutro będzie mieć DAP50 to postaram się wrzucić zdjęcie).
Ile mniej więcej dni potrzeba od zapylenia aby nasiona w dyni nadawały się do pozyskania i wysiania? Zastanawiam się kiedy wyciąć pękniętą dynie, żeby zasiać jakiś poplon.
Pozdrawiam, Mateusz
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
Zostaw ją na samym pędzie głównym, resztę wytnij i siej poplon. Swoją drogą to by było dość ciekawe, jak dynia zareaguje na taki zabieg. Robiłem tak ale przy dap 70-80 wtedy już nie było przyrostów.
2095 U mnie dap 28 OTT486 (wczoraj)
2095 U mnie dap 28 OTT486 (wczoraj)
- mdabr
- 200p
- Od: 12 paź 2014, o 17:06
- Kontakt:
Dynie ostatnio nie rosną stabilnie, mają różne przyrosty w kolejnych dniach.
2095 Willemijns DAP35 OTT 721cm.
1445 Jutras DAP50 OTT 781cm
2095 Willemijns DAP35 OTT 721cm.
1445 Jutras DAP50 OTT 781cm
Pozdrawiam, Mateusz
Napakowana jakby sterydy brała :d