Kolcowój chiński, jagody goji (Lycium chinense) Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jagody goji ( Kolcowój pospolity )

Post »

Ponawiam pytanie, czy ktoś ma dobre zbiory owoców? Ile kg z krzewu?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Kilogramów z krzewu? ;:202 A ma ktoś krzew o wadze kilograma? ;:306
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

danaa pisze:Zapylać kwiatki ręcznie?! Takie ilości?!
Kocowoje (dwa) na mojej działce kwitną wyjątkowo ładnie. Nie zawiązują żadnych owoców. Ale z całą pewnością znam bardziej pożyteczne zajęcia niż zabawa w pszczółkę :D . Nie chcą owoców, to.... bez łaski! Jak tylko mój ślubny znajdzie "wolne moce przerobowe" zaangażuję go do ich zutylizowania.
Czarne porzeczki są dużo wdzięczniejszym krzewem i pewnie równie zdrowym. A jeżeli nawet nie są tak zdrowe, to po prostu: są !
Już widzę siebie zapylającą setki owoców pędzelkiem ;:306 . A miny sąsiadów :;230!!!
Masz racje nasze porzeczki są o wiele zdrowsze i jagody z naszych lasów,ale na jagodach goi i borówce ktoś zarabia kasę. Nakręcono spiralę handlu o tych owocach i ludzie szukają czegoś co u nas za bardzo nie wychodzi a o naszych rodzimych owocach zapominają. Uprawiajcie jagody goi ale bez szaleństw, jak koleżanka powiedziała ,,biegać z pędzelkiem po działce A jak ktoś ma hektary to ilu malarzy z iloma pędzlami by trzeba zatrudnić? ;:306
MrPomO
200p
200p
Od: 20 paź 2013, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z porzeczka interes zrobisz na pewno co z tego że łatwo się przyjmuje i owoce są szybko jak na skupie płacą po 40gr za kg :;230
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13

Post »

Na jakim skupie??!!
Ja mam działkę na własne potrzeby. Nadwyżki (w tym roku z tym kiepściutko :( ) rozdaję znajomym. :D
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
MrPomO
200p
200p

Post »

To do bani :P zreszta co do zapylania ręcznego kto mówi o lataniu pędzlem eldo jak ktoś ma hektary to bierze opryskiwacz i pryska :P
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest jakiś Betokson do kolcowoju?Nie słyszałem ;:110
farmer44
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sie 2014, o 12:00
Kontakt:

Post »

danaa pisze:Zapylać kwiatki ręcznie?! Takie ilości?!
Kocowoje (dwa) na mojej działce kwitną wyjątkowo ładnie. Nie zawiązują żadnych owoców. Ale z całą pewnością znam bardziej pożyteczne zajęcia niż zabawa w pszczółkę :D . Nie chcą owoców, to.... bez łaski! Jak tylko mój ślubny znajdzie "wolne moce przerobowe" zaangażuję go do ich zutylizowania.
Czarne porzeczki są dużo wdzięczniejszym krzewem i pewnie równie zdrowym. A jeżeli nawet nie są tak zdrowe, to po prostu: są !
Już widzę siebie zapylającą setki owoców pędzelkiem ;:306 . A miny sąsiadów :;230!!!
W sensie on może zachrzaniać z rzeczami, z których Ty się śmiejesz? Współczuje. Dlatego wole żyć na kocią łape - nikt mi nie każe utylizować mocy przerobowych :)

Co ja wygaduje... na wsi chłop zawsze pozostanie "chłopem". Kocham wieś tak bardzo jak jej nienawidzę, ale krzaka kolcowoju musze sobie kupić do ogródka. Może poleci mi ktoś w prywatnej wiadomości jakiś dobry sklep w normalnej cenie? Suszone jagody goji mi bardzo smakują, ale chętnie spróbuje z działki.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Jagody goji

Post »

To zrób sobie szkółkę i produkuj sadzonki jak np.Brysiak.To jedyny pewny sposób na obżeranie się jagodami goi. ;:306 Na 49 stronach jest tylko bicie piany,teoretyczne rozprawki o sposobach uprawy,ochy i achy,jak pięknie kwitną ,ale żeby ktoś pokazał choćby pół garstki owoców ze swojej uprawy,to takiej fotki sobie nie przypominam.Mimo,że w styczniu stuknie 5 lat,jak wątek został założony,dziwne,prawda?Jest jeden wyjątek, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=490 ,ale to nie u nas ,tylko w Czechach.Specjalistyczne gospodarstwo,wyszkoleni pracownicy i tunele,jak okiem sięgnąć.
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13

Post »

farmer44 pisze:
W sensie on może zachrzaniać z rzeczami, z których Ty się śmiejesz? Współczuje. Dlatego wole żyć na kocią łapę - nikt mi nie każe utylizować mocy przerobowych :)
.
Musiałam przeczytać trzy razy (lata robią swoje :oops: ) żeby zrozumieć co miałeś na myśli . Ale w końcu ... zaskoczyłam (chyba?) ;:306 !
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
MrPomO
200p
200p

Post »

kaLo święte słowa :D może doczekamy się zdjęcia z garstką owoców za następne 5 lat :heja
farmer44
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sie 2014, o 12:00
Kontakt:

Post »

Czytałem już na różnych forach opinie o uprawie i każdy twierdzi, że owoce są, ale bez dużego plonu. Podsumowując zgadzam się z kaLo - każdy ma owoce nikt foty krzaka z owocami nie wstawi (jedynie z kwiotkami:P).

Wychodzi na to, że lepiej raz na jakiś czas można kupić suszone jagódki. Szkoda, że w sklepach są takie drogie.
Wystarczy poszperać lepiej i można dorwać za pół darmo. Ja za 500g dałem 26zł a Wy?
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p
Od: 27 kwie 2014, o 20:45

Post »

No jak to- na poprzedniej stronie jest fotka z moimi zawiązkami owoców. Kiedy wyjeżdżałem największy niedojrzały miał może 1.5 centymetra, niestety na wybrzeżu gdzie rośnie goji będę dopiero za 3.5 tygodnia. Fakt, że owoców będzie niewiele, uchowa się może z pół garstki.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czekamy na zdjęcia,i niech to będzie Twoja dłoń a nie dziecka :;230
Powtórzę to,co napisałem kiedyś.Gdyby w Chinach rosła aronia,to na goji nawet by nie spojrzeli.Pewnie wtedy, starcy co żyli 500 i więcej lat,żyli by do dzisiaj ;:306
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p
Od: 27 kwie 2014, o 20:45

Post »

Gdzie ty tam widzisz rękę dziecka ? :lol:
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”