Ogród Soczewki cz2
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Soczewki cz2
Zakochałam sie w tych waszych bzach. Tylko na nie już miejsca zupełnie brak.
Monia ja będę je przycinała wiosną bardzo nisko. To raz.
A o resztę będę martwiła się później.
Dobrze,że wymyślili Scarlet
Monia ja będę je przycinała wiosną bardzo nisko. To raz.
A o resztę będę martwiła się później.
Dobrze,że wymyślili Scarlet
- sangwinaria
- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
masz piękne zakątki w ogrodzie . a na tych kamyczkach rośliny są eleganckie i ładnie wyeksponowane . Pomysł wart zgapienia
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ten czarny bezik to własnie ta Eva? Bardzo ładnie się odcina na tej rabacie...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Rozeta
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
Moni, zobaczysz, nim się obejrzysz wciśniesz w rabaty jeszcze kilka dziesiątek różyc. Parkowych też . I będziesz mieć ogród różany przede wszystkim ... !
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Moniko, kolejna odsłona Twoich pięknych rabat Z podziwem patrzę, jak świetnie radzisz sobie z kompozycją, dzięki czemu rabaty nie są monotonne ale przestrzenne, estetyczne i na każdą porę roku Moje zapędy kolekcjonerskie oddalają mnie od takich założeń. Choć jedną część ogrodu przeznaczyłem na założenie formalistyczne, czyli szpalery jednorodnych roślin tworzących rysunek.
Czy wszystkie róże masz w kolorze różowym
Czy wszystkie róże masz w kolorze różowym
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Pięknie clemki kwitną zupełnie nie widać po nich jesieni i ostróżki U mnie taż jeszcze sie trzymają.
Jestem nieustannie pod wrażeniem Twoich rabatek, taki kompozycje, ład i te kamyczki Wiąz mnie zachwyca, gdzie by tu u mnie go wyeksponować
Jestem nieustannie pod wrażeniem Twoich rabatek, taki kompozycje, ład i te kamyczki Wiąz mnie zachwyca, gdzie by tu u mnie go wyeksponować
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Strona po stronie - Cudnie u Ciebie
Moniko, z zachwytem oglądam Twój ogród, który jest bardzo w moim guście (do takiego jak Twój dążę)... masz świetną bazę w postaci iglaków i liściaków, które już pięknie się rozrosły i stanowią fantastyczną podstawę i tło dla innych roślin - bylin i róż... jest cudnie!
POZDROWIENIA JESIENNE OD WIOSENKI.
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Dziękuję za miłe słowa. Bardzo podnoszą na duchu w te jesienne dni. Jestem zwolenniczką wiosny i pora jesienno-zimowa strasznie mnie przygnębia. Jedyną odskocznią jest planowanie nowych rabat. Właśnie za sprawą Sure i mojego męża narodził się pomysł zrobienia porządku przed ogrodzeniem. Mam już kilka wizji ale nie do końca sprecyzowanych ale o tym kiedy indziej jak dopracuję "pomysła". Zdradzę tylko, że nie zabraknie tam róż.
Gosiu ja też się zakochałam w bzach. Ja w ogóle jak zauważyłaś lubię kolorowe krzewy i kontrastowe zestawienia. To mi rekompensuje małą ilość roślin bylinowych w ogrodzie.
Sangwinaria polecam kamyki ale radzę się mocno zastanowić. Jeżeli masz ogród z dużą ilością bylin i roślin kwitnących to odradzam. Ten pomysł jest praktyczny tylko wtedy gdy sadzisz krzewy, iglaki lub rośliny nie wymagające grzebania w ziemi w innym wypadku się zamęczysz. Wiem coś na ten temat bo wpadają mi często pomysły z przerabianiem rabat i dosadzaniem a to się wiąże z odgrzebywaniem kamyków, wycinaniem otworów w foli ogrodowej. Trochę to zajmujące i przy braku cierpliwości można wpaść w szał. A że ja głupia jestem na robotę to często sobie zapewniam takie atrakcje.
Agatko masz rację to Eva Black Lace Jest też beż dla zwolenników żółtego ulistnienia Plumosa Aurea.
Monia ja też się obawiam, że nim się obejrzę a zapełnię ogród różami. To chyba powód do radości nie sądzisz? Bo ja się zaczynam zastanawiać czy przypadkiem nie bzikuję.
CDN Niestety muszę zmykać
Gosiu ja też się zakochałam w bzach. Ja w ogóle jak zauważyłaś lubię kolorowe krzewy i kontrastowe zestawienia. To mi rekompensuje małą ilość roślin bylinowych w ogrodzie.
Sangwinaria polecam kamyki ale radzę się mocno zastanowić. Jeżeli masz ogród z dużą ilością bylin i roślin kwitnących to odradzam. Ten pomysł jest praktyczny tylko wtedy gdy sadzisz krzewy, iglaki lub rośliny nie wymagające grzebania w ziemi w innym wypadku się zamęczysz. Wiem coś na ten temat bo wpadają mi często pomysły z przerabianiem rabat i dosadzaniem a to się wiąże z odgrzebywaniem kamyków, wycinaniem otworów w foli ogrodowej. Trochę to zajmujące i przy braku cierpliwości można wpaść w szał. A że ja głupia jestem na robotę to często sobie zapewniam takie atrakcje.
Agatko masz rację to Eva Black Lace Jest też beż dla zwolenników żółtego ulistnienia Plumosa Aurea.
Monia ja też się obawiam, że nim się obejrzę a zapełnię ogród różami. To chyba powód do radości nie sądzisz? Bo ja się zaczynam zastanawiać czy przypadkiem nie bzikuję.
CDN Niestety muszę zmykać
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Jolu sądzę, że jak dobrze się zastanowisz to na pewno znajdziesz odpowiednie miejsce. Może wśród szczepionych iglaków?
Sylwio dziękuję
Aguniada :P a ja zachwycam się Twoim. Przestrzeń, zadbany trawnik i wysokie drzewa robią wrażenie.
Jacku powiem szczerze, że obrałam łatwiejsza drogę w tworzeniu ogrodu (możesz się z tym nie zgodzić ale ja tak uważam)
Próbowałam stworzyć już kilka razy rabaty typowo bylinowe i poległam na całej linii. Nie potrafię skomponować tak roślin by tworzyły ładny obrazek przez cały sezon. Jest to dla mnie za trudne Pewnie to wynika z małej wiedzy o tych roślinach, więc jak widzę Twój ogród jestem pod wrażeniem zarówno Twoich umiejętności jak i wiedzy.
Wiosenko nawet nie wiesz jak ja bym chciała, żeby to już była wiosna.
-- 16 paź 2011, o 20:48 --
Jesień
Sylwio dziękuję
Aguniada :P a ja zachwycam się Twoim. Przestrzeń, zadbany trawnik i wysokie drzewa robią wrażenie.
Jacku powiem szczerze, że obrałam łatwiejsza drogę w tworzeniu ogrodu (możesz się z tym nie zgodzić ale ja tak uważam)
Próbowałam stworzyć już kilka razy rabaty typowo bylinowe i poległam na całej linii. Nie potrafię skomponować tak roślin by tworzyły ładny obrazek przez cały sezon. Jest to dla mnie za trudne Pewnie to wynika z małej wiedzy o tych roślinach, więc jak widzę Twój ogród jestem pod wrażeniem zarówno Twoich umiejętności jak i wiedzy.
Wiosenko nawet nie wiesz jak ja bym chciała, żeby to już była wiosna.
-- 16 paź 2011, o 20:48 --
Jesień
Pozdrawiam Monika
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Piękne kolory jesieni. Szkoda, że jej nie lubisz
Moje rabatki bylinowe - nieustanna dłubanina i praca Ale muszę to lubić, skoro się porwałem na ilość roślin a nie jakość
Moje rabatki bylinowe - nieustanna dłubanina i praca Ale muszę to lubić, skoro się porwałem na ilość roślin a nie jakość
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Moniko, masz rację , jak trudno skomponować rabatę bylinową widać to ba forum , mało komu się to udaje.
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Moniko, czy ta roślina z czerwonymi listkami to hortensja dębolistna? Podobna do mojej, jak długo ją masz?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Dlatego cały czas kombinujemyiga23 pisze:Moniko, masz rację , jak trudno skomponować rabatę bylinową widać to ba forum , mało komu się to udaje.