Łubin ogrodowy (Lupinus) uprawa,wymagania
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Łubin ogrodowy (Lupinus) uprawa,wymagania
Może coś go podgryzło, ktoś prysnął jakąś chemią chwastobójczą, albo rośnie koło siatki i jest systematycznie podlewany przez pieski?
Nie,
- choć nie - podgryzienie było możliwe. Ale - wykopałam kłącze - jest nadgniłe - jeden korzonek był zgniły. Wcześniej odcięłam łodygę. W łodydze mieszkała cała kolonia skorków. Tylko nie wiem, co było najpierw - choroba łubinu, potem skorki, czy skorki się tam zabunkrowały i stąd zamieranie łubinu...
Raczej żaden z wymienionych wariantów nie jest możliwywielkakulka pisze:Może coś go podgryzło, ktoś prysnął jakąś chemią chwastobójczą, albo rośnie koło siatki i jest systematycznie podlewany przez pieski?

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Chyba raczej choroba łubinu... Skorki chętnie ciągną do gnijących roślin...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Arvenaa pisze:Kupiłam na allegrooo wiosną jako kłącza. Ale - na tym żółtym dziś zauważyłam jakieś brązowiejące plamki na liściach. Nie wiem co to może być... No i te wyginania się kwiatów, czy to normalne?..
To może być antraknoza - choroba grzybowa atakująca najpierw korzenie, potem części nadziemne. Mój żółty łubin kupiony jako kłącze na Allegro cierpi na podobne symptomy, czerwony i niebieski póki co są zdrowe. Czyżby ten sam sprzedawca? Najpierw łodygi zaczęły się wykręcać pod dziwnym kątem, potem schły liście, a na łodygach w miejscach skręcania się tworzyły się brunatne plamy. Wykopałam, wymoczyłam w gencjanie, wsadziłam z powrotem. Zobaczymy, czy pomoże. Zastanawiam się jakiego fungicydu użyć w takim przypadku.Arvenaa pisze:Pisałam o chorobie łubinu - żółknięcie kwiatów, liści i zamieranie rośliny. Czy nikomu nic takiego się nie zdarzyło z jego łubinami? Nikt nie wie, jaka może być przyczyna?
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Tak, tak się zaczęło - wykręcanie kwiatostanów - widać to już na zdjęciu, które dawałam wcześniej tutaj (13 czerwca). Kupowałam ten żółty, jako czerwony u sprzedawcy "k-o"corazonbianco pisze:
To może być antraknoza - choroba grzybowa atakująca najpierw korzenie, potem części nadziemne. Mój żółty łubin kupiony jako kłącze na allegrooo cierpi na podobne symptomy, czerwony i niebieski póki co są zdrowe. Czyżby ten sam sprzedawca? Najpierw łodygi zaczęły się wykręcać pod dziwnym kątem, potem schły liście, a na łodygach w miejscach skręcania się tworzyły się brunatne plamy. Wykopałam, wymoczyłam w gencjanie, wsadziłam z powrotem. Zobaczymy, czy pomoże. Zastanawiam się jakiego fungicydu użyć w takim przypadku.

Jeśli to antraknoza to wyczytałam teraz, że "Porażone rośliny oraz resztki roślin należy usunąć i spalić. ". Mam tylko nadzieję, ze mi się to na winogron nie przerzuciło, bo rośnie obok.
- corazonbianco
Ja mam od innego sprzedawcy, niemniej kłącza mogą pochodzić z tego samego źródła. Spróbuję fungicydu. Na początek Switch.
Czyli co? Wymoczyć w tym kłącze? Nie mam tego środka. Mam BioActiv -spróbuję w tym.
- corazonbianco
Wymoczyć kłącze i potem podlać ziemię, w którym rosło, żeby grzyb nie rozprzestrzenił się na inne rośliny. Jest też specjalistyczny fungicyd do odkażania gleby, Basamid, ale można go stosować tylko tam, gdzie nie rosną żadne rośliny i tylko jesienią na silnie wilgotną glebę. Pod wpływem wilgoci środek rozkłada się, wydzielając produkty gazowe np. metylotiocyjanian. Generalnie nie znalazłam żadnego fungicydu polecanego do zwalczania antraknozy roślin ozdobnych. Dopiero w zagranicznym artykule dokopałam się do informacji, że skuteczny w walce z grzybami wywołującymi chorobę może być duet cyprodynil plus fludioksonil (przynajmniej u truskawek), czyli Switch oraz azoksystrobina, czyli Amistar, tyle, że ten ostatni jest sugerowany do ochrony jednoliściennych, głównie zbóż. Ten preparat o którym piszesz można stosować zapobiegawczo, na już istniejącą infekcję nie pomoże.
No to cóż. Pożegnam to kłącze w ogniu w takim razie. Kupię nasiona i wysieję sobie. Może wyrośnie coś porządnego.
-
- 50p
- Od: 29 sty 2016, o 14:41
Zebrałam i wyłuskałam nasiona ze strączków.
Powinnam wysiać je na nowe stanowisko teraz (kiedy rozsiewałby się naturalnie) czy na wiosnę?

Powinnam wysiać je na nowe stanowisko teraz (kiedy rozsiewałby się naturalnie) czy na wiosnę?
Kraj migdałów i oliwek.
- corazonbianco
Koniec sierpnia to niezbyt korzystny okres do wysiewu roślin. Nasiona wykiełkują, ale siewki będą zbyt małe i słabe, by przeżyć zimę. Wysiej albo późną jesienią (listopad), wówczas wykiełkują na wiosnę, albo poczekaj do wiosny. Moje łubiny w tym roku przeżyły prawdziwą zagładę. Najpierw zaczęło chorować jedno kłącze, potem infekcja rozprzestrzeniła się na wszystkie. Przypuszczam, że to antraknoza. Ostatecznie zaś dobiły je oprzędziki. Wykopałam i wyrzuciłam wszystkie kłącza. 

- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Nasiona wysiewają sie same i dają rady
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeden łubin sadzony z kłącza ma taki zmutowany liść

Na jednej łodyżce jakby dwa rosły
O dziwo z tych małych kłączy sadzonych wiosną mam ładniejsze kępki liści, niż z moich łubinów sianych w zeszłym roku w maju i sadzonych w sierpniu do gruntu. Wyglądają tak słabo, że nie wiem, czy w ogóle zakwitną.

Na jednej łodyżce jakby dwa rosły

O dziwo z tych małych kłączy sadzonych wiosną mam ładniejsze kępki liści, niż z moich łubinów sianych w zeszłym roku w maju i sadzonych w sierpniu do gruntu. Wyglądają tak słabo, że nie wiem, czy w ogóle zakwitną.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Festiwal łubinów czas zacząć...