Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Tosiak pisze:
Danutka , ja nie chcę wymadrzac się ale z tego co ja slyszałam to em-y służa do zmiany struktury gleby i właśnie podlewać ziemię słabą aby ją em-y "przerobiły" i wzmocniły jakościowo, jasne że kompost niezbędny i mile widziany zawsze ale my nie mamy żywić bio-em a raczej one mają nam pomagać wzbogacając ziemię.
Tak,mikroorganizmy zmieniają strukturę gleby/nie stworzą/...pytanie jakiej gleby...jeśli są to piaski,to co mają tam przerabiać?
Zacytuję z Netu:
" Czy technologia EM może być uważana za substytut innych metod gospodarowania glebą?

Nie, EM nie jest substytutem innych metod gospodarowania glebą. Ta technologia wspomaga optymalizowanie najlepszych metod gospodarowania glebą, takich jak płodozmian, użycie organicznych ulepszaczy, uprawa konserwująca, recykling resztek plonów i biokontrola szkodników.Poprzez właściwe stosowanie preparatów EM można znacząco wzmocnić pożyteczne efekty powyższych działań. Dzięki użyciu technologii EM poprawia się wielkość i jakość plonów, żyzność i produktywność gleby oraz zmniejsza się potrzeba stosowania nawozów sztucznych i pestycydów."
Z tego jasno wynika ,że same EMy cudów nie zdziałają i o to mi chodziło
estel7
50p
50p
Od: 13 lip 2012, o 21:34

Post »

Lukasz dziękuję, muszę to spokojnie przemyśleć.
Cóż mieszkam w na Górnym Śląsku, więc....

Co do emów, to myślę, że są w sam raz dla mojej gleby - gliniastej, ale odkąd ściółkuję trawą to jest pełna dżdżownic, a skoro one mają co przerabiać to i emy z głodu nie padną...
luki21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2014, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,

Ja stosuje em-y do produkcji kompostu tylko i wyłącznie, nie stosowałem jeszcze płynów do oprysku i podlewania gleby. Obecnie sam kompost z em-ów daje nieprawdopodobne efekty nawet na piaskach. Z gliną będę pracował na ogrodzie mojego brata w Legnicy i wtedy podzielę się obserwacjami.
Co do wcześniejszych postów myślę że zrobienie badań gleby zwłaszcza jak mieszkasz na śląsku było by niezbędne. Ja robiłem swoje w okręgowej stacji rolniczej był to koszt około 100 zł 4 lata temu ale mam pewność że gleba nie jest skażona nadmiernie mimo sąsiedztwa Elektrowni Opole. Wiem że em-y muszą być dokarmiane a kompost to idealne miejsce dla nich.
Teraz mała reklama jak ktoś chcę skorzystać oczywiście :D jakiś czas temu natknąłem się na świetną książkę niemieckiej ogrodniczki Marie-Luise Kreuter "Ogród w zgodzie z naturą" i tam jest cały rozdział o kompostowaniu i ściółkowaniu gleby. Wiedza w tej książce jest bardzo potrzebna i usystematyzowana, konkretne porady, od jakiegoś czasu to moja "biblia ogrodnicza" :wink: Mimo studiowaniu wielu książek czasopism itp. wiedzy szkolnej i praktyki, ta książka ma absolutnie fenomenalne podejście do współczesnego ogrodnictwa i praw permakultury, a czyta się ją jak powieść kryminalną jednym tchem - polecam.
Co do kompostu to trzeba pamiętać o dokarmianiu Azotem, np. do materii organicznej przeznaczonej do kompostowania dodawać np. obornik, gołębie lub kurze odchody, a proces kompostowania przebiega znacznie szybciej.
Ściółkowanie gleby chroni ją przed erozją organicznej warstwy.

Cytat z książki wstęp o ściółkowaniu: "Nie porośnięta gleba jest pozbawiona elementów ochronnych. Promienie słoneczne wypalają ją, wysysając życiodajną wodę. Wiatr unosi kłębami kurz z wyschniętej powierzchni. Deszcz uderza o brunatną powłokę, rozbijając jej delikatne gruzełki i zamulając. Pod stwardniałą skorupą jest duszno. Kanały powietrzne w glebie są zatkane. Zimą mróz dociera przez wszystkie pory gleby głęboko pod powierzchnię i tam paraliżuje życie. Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca w ogrodzie biologicznym. Ogrodnik który współpracuje z przyrodą podpatrzył, jak ona chroni glebę. Na "dzikich terenach" nie ma gołej gleby. Warstwa próchniczna jest zawsze okryta kobiercem z roślin lub organicznych odpadków. Jeśli to naturalne odkrycie w skutek działania sił przyrody, zwierząt lub ludzi zostanie poszarpana, szybko wyrastają w miejscach uszkodzeń rośliny dzikie i zamykają niebezpieczne otwarte "rany". Jeśli tak się nie dzieje oznacza to że na danym terenie ekosystem został naruszony. Gleba nie jest już w stanie własnymi siłami sterować uzdrawiającymi procesami regeneracyjnymi. W ten sposób powstają pustynie, a wyjałowione martwe obszary wżerają się w żywe krajobrazy".

Niby tylko o ściółkowaniu gleby a opis niczym z powieści :D
estel7
50p
50p
Od: 13 lip 2012, o 21:34

Post »

Piękny język - na razie muszę się trzymać z daleka od tej książki bo już po tym fragmencie widzę że wsiąknę a czasowo mnie w tym momencie nie stać.
treborx
200p
200p
Od: 25 lip 2011, o 15:35

Post »

Czy EMami można opryskać akurat kwitnące drzewka owocowe?
Jacek2111
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2014, o 23:03

Post »

Dzień Dobry
Chciałbym się spytać o proporcje EM/l wody
Np. do oprysku drzew,szczepienia,podlewania - czy ilość wody podawana na opakowaniach EM i przepisów różnych Formułowiczów to ilość minimalna wody.
Róznie to z tymi przepisami jest na tym i innym Forum.
Przyład: najlepiej opryskiwać lub podlewać w dni pochmurne, po lub przed deszczem,wtedy stężenie będzie mniejsze lub większe,z tego wychodzi ,że im więcej wody tym lepiej?
Proszę o odpowiedż.
andzio65
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 mar 2014, o 02:47

Post »

treborx - z tego, co ja wiem to nie wolno pryskać EM-ami kwitnących roślin. Na własny użytek "dośpiewałem" sobie, że być może EM-y mogą potraktować pyłek, jako pożywkę dla siebie uszkadzając go, co będzie skutkowało zmniejszonym lub brakiem zapylenia. Nie chodzi tu zapewne o pszczoły, bo im EM-y w stężeniach stosowanych do oprysku nie zaszkodzą i równocześnie opryski prowadzimy, gdy pszczółki są w "domu.

Co do analiz gleby to Okręgowe Stacje Chemiczno Rolnicze (OSCHR) wykonują różne analizy gleb. Najbardziej podstawowa to analiza na zawartość makroelementów, która obejmuje oznaczenie fosforu, potasu i magnezu, pH w KCl-u, określenie odczynu i potrzeby wapnowania. Za tę analizę w 2013 roku zapłaciłem coś ok. 15 zł za jedną próbkę.
Aby zlecić taką analizę należy znaleźć w necie OSCHR, który obejmuje terytorialnie nasze miejsce uprawy, znaleźć na stronce danego OSCHR-u przedstawiciela na nasz region i się z nim skontaktować. Dodam, że próbki gleby może pobrać przedstawiciel lub możemy mu je dostarczyć sami - oczywiście musimy wiedzieć jak je pobrać, by próbka była reprezentatywna, ale może to wyjaśnić przedstawiciel.
Jacek2111 pisze:najlepiej opryskiwać lub podlewać w dni pochmurne, po lub przed deszczem,wtedy stężenie będzie mniejsze lub większe,z tego wychodzi ,że im więcej wody tym lepiej?
EM-y niszczy UV to jedna odpowiedź, a druga to EM-y nie mogą się znajdować na powierzchnie gleby.. bo patrz pierwsza odpowiedź i chodzi o wpłukanie ich w głąb gleby i tu się już o stężenie nie martw. Powiem inaczej. Chcesz dać dla przykładu milion bakterii na 1 m2, to nie ma znaczenia czy odpowiednią dawkę koncentratu rozcieńczysz do litra, czy do 5 litów wody. I tak wylejesz to na 1 m2, wpłukasz EM mniej lub bardziej, ale i tak na każdym m2 będzie milion bakterii. Tu trzeba zrozumieć różnicę pomiędzy EM-ami, a środkami ochrony roślin, bo w przypadku tych drugich nie ma zmiłuj.

Co do odkwaszania gleby w trakcie wegetacji to mam osobiste doświadczenia. W skutek popełnionego błędu w szczepieniu podłoża do sadzonkowania EM-ami kilkanaście dni po rozpikowaniu rozsady, roślinki zaczęły marnieć. Po zmierzeniu pH okazało się, że w podłożu spadło poniżej 5,0. Cóż było robić? Dodałem do wody do podlewania trochę kredy i takim "mlekiem" podlewałem rozsadę. Już po 3 dniach pH zaczęło się podnosić, po tygodniu podlałem druga porcją kredy. Po dwóch tygodniach pH wynosiło 6,5 i ustabilizowało się, a rośliny odżyły i rosą już prawidłowo.
Podkreślam, że użyłem kredy, czyli formy węglanowej, absolutnie nie radzę używać na rosnące rośliny formy tlenkowej (CaO, wapno palone) lub wodorotlenowej (Ca(OH)2, wapno hydratyzowane), które po dodaniu do wody robią z niej zasadę o pH mogącym sięgać ponad 13,0 pH, co grozi uszkodzeniem korzeni.
Kreda lub dolomit to formy węglanowe (dolomit zawiera dodatkowo magnez), które po zrobieniu z ich udziałem zawiesiny wodnej ustalą jej pH w okolicach 7,0 przez co nie uszkodzi ona korzeni, ale i łagodniej (wolniej) neutralizuje kwaśny odczyn.

danutka66 - drobne nasionka sieję bez moczenia do ziemi, ale przed przykryciem glebą zraszam je z opryskiwacza roztworem EM-ów w rozcieńczeniu jak do podlewania.

del999 -takie bryły rozbija się dobrze tyko w stanie odpowiedniej wilgotności, za mokre się kleją, za suche - to już wiesz. Pomocz je i daj im nasiąknąć.

Dla osób, które mają problem ze zrozumieniem całej filozofii stosowania EM-ów polecam tę formułkę:

MATERIA ORGANICZNA + EM-y = PAPU DLA ROŚLIN ( czytaj substancje mineralne)

Inaczej to nie funkcjonuje.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

andzio65 pisze: MATERIA ORGANICZNA + EM-y = PAPU DLA ROŚLIN ( czytaj substancje mineralne)

Inaczej to nie funkcjonuje.
I to jest ważna,jak nie najważniejsza informacja,zwłaszcza dla osób,które wierzą w "cudowność"tego eliksiru czyli Piach + Em-y= cudowne plony :wink:
andzio65
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 mar 2014, o 02:47

Post »

danutka66 - piach to nie materia organiczna, lecz podłoże (mineralne). Materia organiczna pochodzi z obumarłych części roślin lub zwierząt. Nie znaczy to jednak, że gleba piaszczysta nie zawiera materii organicznej. W Twoim piaseczku na pewno coś jej jest, no chyba, że masz działkę na Saharze ;:oj to może być gorzej.
Piach natomiast, jak najbardziej może być nośnikem dla materii organicznej.
Jacek2111
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2014, o 23:03

Post »

Dziękuje
andzio65 za odpowiedz
Odnośnie ilości EM w glebie i przykryciu ich wodą czy ziemią wszystko ok. Co do oprysku roślin,drzew wiadomo,że UV je zabija,ale przy pochmurnej pogodzie myślę ,że będą wchłonięte przez liście,korę i jest również ok natomiast podniosłeś temat opryskiwania roślin kwitnących i tutaj jestem dno,dlatego,że jak to się ma np.do kwitnących i zarazem owocujących malin,truskawek itp,to kiedy je opryskać lub podlać EMami.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :)

Ja nie mam żadnej wiedzy na temat opryskiwania roślin kwitnących.
W ulotkach informacyjnych też nie ma takich wiadomości.
Co w takim razie z kwiatami ozdobnymi, przecież normalnie je "psikam" i jest ok.
Od lat też zasilam dolistnie maliny podczas całego okresu kwitnienia i owocowania. Nie widzę żadnych negatywnych oznak.
EWA06
100p
100p
Od: 25 wrz 2011, o 22:49

Post »

Witam stosuje EM - Api bio farma i jestem bardzo zadowolona z efektów w pasiece ,ale chciałabym jeszcze zastosować w oczku ale jakoś nie mogę znależć odpowiednich emów. Może ktoś pomoże.
Co mnie cieszy i za czym zawsze bardzo tęsknię.
Ewa-moje zielone
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p

Post »

Ewo, zadzwoń do producenta. Tam udzielą porady. Jest tel do konsultanta.
EWA06
100p
100p
Od: 25 wrz 2011, o 22:49

Post »

Dzięki za odp. czyli też korzystacie z tego samego żródła skąd kupiłam emy dla pszczólek.
Co mnie cieszy i za czym zawsze bardzo tęsknię.
Ewa-moje zielone
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p

Post »

Ja korzystam :)
Bez pośredników i można zawsze się poradzić.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”