Panta rei a może i nie w Podwórkowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Panta rei a może i nie w Podwórkowym

Post »

Ewciu fajna nasturcja z ciapkowatymi listkami i morelowym kwiatem .Moje hosty całe również podziurkowane to samo języczka bez liści i kwiatów ;:174 Złotlin jest niezawodny kwitnie praktycznie calutki czas
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Olgo(ogród Azy) wczoraj wyszłam z zamiarem pojechania do Olkusza po garnki,ale wcześniej wstępowałam na moment na uczelnię zapłacić za tłumaczenie artykułu.Mglisto było i w miarę chłodno-24 stopnie,pochmurnie,a nogi same mnie zaniosły do busu na Myślenice.Miasteczko porządnie oberwało po nawałnicy,pozrywana nawierzchnia chodników,ale wszędzie prace naprawcze.Centrum Ogrodnicze jest na pierwszej ulicy której woda chyba nie dosięgnęła i wydaje mi się lekko na górce.Było sporo cesarskich koron,trochę krokusów,jakby jeszcze przed dużą sprzedażą cebulowych,były ładne róże jadalne.Ja skusiłam się na jedyną pelargonię bluszczolistną,białą z różowym środkiem.Podobały mi się drewniane latarenki,ale nie kupiłam.Duże.Trafiłam jeszcze na targ,były borówki,niewiele ostrężyn,kurki ale jakieś duże i mokre.Nie było białych porzeczek na które miałam ochotę.
Dziś należę od przed świtu do doświadczonych etapem Tour de Pologne.Niewyobrażalnie się tłuką wszelkie służby no i ogrodzona jestem z wszystkich stron.Rozmaryn Riviera wzięty z półcienia pod świerkiem w Śródgrycznikowym pręży się intensywnie ku słońcu na południowo zachodnim kuchennym parapecie.
Evluk-tak,bardzo chętnie.
Jadziu-Jakuch-tych małych ślimaczków nie sposób zebrać ani się pozbyć,a hosty i języczki są niestety ich przysmakiem.Ciekawe,jakby więcej żarły podczas suszy!
Nasturcją jestem oczarowana,zaczynam nasiona niskich zbierać,może też będę mieć inne odmiany z zagranicy. Zdaje się Survivor ma ich światową kolekcję już.
Bogumiłko-nie ma jak chłodnik na dobrym jogurcie z młodą botwinką,ogóreczkiem,koperkiem no i jajkiem od zielononóżki.Ziemniaczek sercopodobny trafił się jeden w kupionych na wagę.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lipcowe zdjęcia to busz w ogrodzie i masa kolorów .
Ewa piknie masz Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tija- idę sprawdzić co ocalało po wczorajszej nawałnicy z gradobiciem.Lilie przekwitły i trzeba będzie wykopać,ale dziś nadal burza wisi w powietrzu.Mam też sukces rolniczy,udało mi się owies "wielkanocny" doprowadzić do fazy zbiorów do bukietu na Matki Boskiej Zielnej.W Podwórkowym strat nie mam,a figę zza okna wciągałam do kuchni w ostatniej chwili.Nie spodziewałam się tak gwałtownej nawałnicy mimo czarnego nieba,a już gradu na pewno nie.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Nas na szczęście grady omijają lecz ulewy owszem są i to potężne .Wczoraj były tylko grzmoty ,błyski i padało trochę obficiej, ale umiarkowanie .Rośliny nie ucierpiały i to ważne
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie!Śródpodagrycznikowy wzbogacił się o trzy jeżówki,które tam dobrze się mają.Są to marmelade,hot papaya i caribieen green.Nie dało się ich dosadzić w tej grupce już kwitnącej a rosnącej od zeszłego roku,w tym z Bylinowego Raju(dzięki Magdo 55 za podpowiedź,liczę,że tradycyjnie będą na jesiennych targach na Chemobudowie),bo rosną przy żeliwnej pokrywie.
E-babciu-wspaniale zapakowane,odebrała sąsiadka i u niej dwa dni przeczekały.
Olgo-(Ogród Azy)-mam nadzieję,że udało Ci się sprowadzić róże jadalne.Na floksach po ostatnich deszczach pojawił się mączniak.Połamało tylko variegaty.Nic to,zdobią teraz w wazonie mamy duży pokój.Kupiłam jeszcze kolejne żonkile w tym pachnące.Zaczęli też sprzedawać lilie azjatyckie i skusiłam się na żółtą i pomarańczową,których nie miałam.Do Polanu chodzę co tydzień na zewnętrzne stoisko z pomidorami(ceny półhurtowe,ich własna produkcja).
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewka - Jeżówki gdzie kupowałaś?
Bo moje zaginęły i udało mi się kupić tylko trzy odmiany.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zyto-zamówiłam trzy ze sporego wyboru u e-babci-zieloną Caribbian Green,Marmelade i Hot Papayę która wygląda jak farbowany pudel po strzyżeniu.Wczoraj w OBI trafiłam na słonecznie żółtą Cheyenne Spirit z serii Calendar Colors Syngenty.I więcej dobrego miejsca na jeżówki w Śródpodagrycznikowym nie mam.No chyba,że ukopię...
Dziś w B. rzucili cebulowe,ludzie raczej polowali na okazje z serii Witaj Szkoło(ja tam też zaglądałam) i wybrałam krokusy i jeszcze trzy odmiany narcyzów.
Azo-deszcze nawalne nieco tłuką floksy,a te o liściach varie nawet kolejny raz złamały,tak więc wylądowały w maminym wazonie.Bardzo Ci jestem wdzięczna za zachętę do nasturcji,są w Śródpodagrycznikowym okazałe i z liści,szczególnie ciapciata Alaska i z kwiecia.A nagietków lepiej tam nie wysiewać.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewo - jestem zachwycona nasturcją z poprzedniej strony - białozielone liście i ten kolor :shock: Czy masz ją z nasion? Czy znasz nazwę odmiany?
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewka moje nowo zakupione Jeżówki są takie;

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w siąpiącym deszczu...
Ambo-odmiana Alaska z nasion,będę je kupować,nie zapomnę o Tobie.
Zyto-bardzo ciekawe,nie wiem jak przezimują,zima nie wiadomo jaka będzie,może i nie bardzo ostra,bo na Bernarda ziemia nie była twarda.
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Ewo ale mi zrobiłaś niespodziankę ;:111 Dzisiaj dostałam dwa grube listy a w nich nasionka
kobei, dużo nasionek i do tego prześliczne nasionka orlików.Dziękuję ;:cm
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Trafiłam na pyszne jedzonko.....mniam.......
Też jemy pomidorki na okrągło, chociaż już liście mają zarazę.
Wszystko przez tą pogodę, bo każdy dzień pada od kilku tygodni, czasem nawet po kilka razy dziennie. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Kogro-pomidory kupuję raz na tydzień w Polanie,wolę żółte,więc żółte podłużne do tego cebula fioletowa.
Elżbieto G.,gromadziłam je,zdobywałam i bardzo będę się cieszyć jak w siostrzanych ogrodach za rok zobaczę.
Azo-to malutka filia Twoich białych floksów.Kupiłam mamie nowe zasłony,stanowią ramę na ogród.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Śliczne te floksy variegata. ;:215
Moje złapały już mączniaka od tej paskudnej pogody.
Chyba będę musiała je pościnać jak tylko przestanie padać.
Przy tych deszczach opryski są bezużyteczne.
Grażyna.
kogro-linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”