Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tykwa, warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań cz.2

Post »

Nie mam dużego doświadczenia z suszeniem tykw, ale dynie najlepiej się suszą powieszono w chłodnym miejscu. Jeżeli chcę przyspieszyć to kładę na piecu kotłowni , ale liczę się z tym, że będą bardzo złej jakości.
aniakkk
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 paź 2015, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tykwa do tej pory kojarzyła mi się tylko z ozdobą. Nie wiedziałam, ze można z niej przygotować tyle smacznych potraw :D
elas
50p
50p
Od: 6 sty 2015, o 13:00

Post »

Moja najmniejsza kobra wydaje się już sporo lżejsza, ale dla pewności powisi do końca roku.Już się nie mogę doczeka-mam tyle pomysłów.
nela13
100p
100p
Od: 19 maja 2012, o 14:54

Post »

Moja najmniejsza też już jest leciutenka ale tez dla pewności jeszcze troszkę powisi :) Pozostałe ciężkie jak nie wiem co :P
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Od: 8 sie 2013, o 14:38
Kontakt:

Post »

Moje grubaski cobry wiszą nadal w szklarni niezerwane i wagi im nie ubywa... chyba zamierzają spędzić tam zimę :heja
mustysia
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02

Post »

Gdzieś czytałem, że w cieplejszym klimacie (pewnie okolice równika) tykwa może być rośliną wieloletnią. Nie wiem czy to prawda ale była by sensacja jak by Ci przezimowała :).
Awatar użytkownika
edyta js
50p
50p
Od: 17 cze 2014, o 12:17

Post »

Nela moje też ciągle ciężkie poza 3 szt i nawet ta (zerwana i pęknięta przedwcześnie) przez złodzieja już wyschła , no może deczko się zapadła w miejscu pęknięcia ale dosuszyłam ją na stole znajdującym się nad grzejnikiem. Uważam że człowiek uczy się na błędach a teraz kobra dostała plam więc przetarłam ją octem i też wylądowała na stole i zobaczymy cdn....
Pozdrawiam
Pozdrawiam Edyta
nela13
100p
100p
Od: 19 maja 2012, o 14:54

Post »

z moimi od pukać nic się nie dzieje (jak na razie) żadnych zapadnięć ani oznak pleśni.
gdzieś przeczytałam, żeby tykwy ruszać, żeby zawarta w nich woda rozprowadzała się po ścianach, a nie pozostawała na dole co może sprzyjać pleśni.

Piszemy poprawną polszczyzną- mod/jokaer.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Trochę trudno to zrobić, jeśli są zawieszone. Moje wiszą jak kiełbasy na hakach i nie ruszam ich. Co bedzie to będzie :D
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46

Post »

Jakieś pomysły na usunięcie pleśni? Dwie mam zaatakowane od góry, tam gdzie ogonek. Przecieralem spirytusem, ale nie zabija pleśni, na drugi dzien znowu bialy kożuch.
Jadę do obi po jakiś środek na pleśń do ścian, zobaczymy jaki da efekt.
Karls
200p
200p

Post »

Nie wiem czy taki środek grzybobójczy do ścian nie jest zbyt agresywny jak na owoc. Jestem ciekaw jak to zadziała, czy nie uszkodzi tykwy. Ja w takich sytuacjach wolę okorowanie + szybkie suszenie np. na kaloryferze. Zazwyczaj jak mi zaczynały jakieś plamy wychodzić to tykwa była już na tyle podsuszona, że nie było ryzyka zapadnięcia się nawet przy ogrzewaniu. Zazwyczaj mi pleśniała tylko skórka więc po jej starciu dalej to już szybko przysychało i tylko lekkie przebarwienie zostawało.
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46

Post »

Tykwy zebralem dość późno, a mimo to nie wysychały na krzaku. Pierwsze tykwy jakie mi sie zawiązały do końca byly mega ciężkie od wody i tak jest do dziś. Dwie zaczęły pleśnieć od ogonka, przeniosłem je z garażu do mieszkania, ale nadal pleśnieją. Jedną na próbę właśnie popryskałem zakupionym środkiem grzybobójczym. Zobaczymy jak się zachowa. Drugiej obciąłem ogonek, odwróciłem do góry i zaczęla kapać woda... Ściśnięty w palcach kawałek 1cmx1cm dał kilka kropel wody... Więcej daje wody niż ściśnięta gąbka :shock:
Jedną też okorowalem. No cóż, zobaczymy jak bedzie dalej. Tykwy suszą sie już 1,5 miesiąca, a jeszcze tyle wody mają w sobie.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie :)

Moja jedyna tykwa wisi w siatce (po cebuli) pod sufitem i... od góry robi się ciemna.
Zdjęłam ją i z trudem odcięłam sam czubek przy ogonku, myśląc, że będzie miękka, lub zgniła. Nic z tego - jest twarda jak kamień.
Czy to normalne, że wysychając tykwa ciemnieje/brązowieje??
Teraz może prędzej wyschnie, skoro ma ułatwione parowanie ze środka :wink:

To był mój pierwszy rok z tykwami, pewnie za późno je przesadziłam do wielkiej donicy i późno zaczęły kwitnąć, dlatego urosła tylko jedna. Kilka mniejszych - wielkości małej gruszki po prostu zmarzło i zgniło.
Cieszę się z tej jedynej, chociaż jedną mam.
Karls
200p
200p

Post »

grazka100 - to chyba zależy od odmiany. U mnie np. jeden dipper jak zdrewniał to zrobił się taki kawowo-brązowy. Najczęściej tykwy robią się żółte lub żółtobrązowe.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Moje tykwy schną na brąz. Dziewczyny lubią brąz :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”