Tam gdzie róże tam i ja Annes 77 ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tam gdzie róże tam i ja Annes 77 ...

Post »

Witaj. Głowa do góry w końcu doczekasz się słoneczka ładnej pogody ;:168 . Tulipany masz przepiękne i takie różne ;:333 . Magnolie obłędne ,widok takich drzewek jest niezapomniany. Zazdroszczę :oops: . Pozdrawiam :wit .
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aniu, jak sprawuje Ci się oczko? Czyścisz je tylko w maju? Jak to wygląda latem? Jak są upały nie brakuje wody?
U nas są przeciwstawne pogody. Jak u Ciebie słońce to u mnie pada. Jak u Ciebie pada to u mnie ładna pogoda :).
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Aneczko podsyłam Ci słonko z mojej północy ;:3
U mnie pogoda poplątana bo wczoraj jak padało było dość ciepło dziś jak świeci słonko to znowu wieje zimny wiatr a temp. tylko 10'C ;:303
Zachwyciły mnie Twoje białe pełne tulipany - długo czekałaś na tak okazałe kwitnienie / ile sezonów :?:
Magnolie piękne i takie dorodne, aż mordka się śmieje na te kolorki :D
Na różach się nie znam, sam mam je dopiero od tego sezonu ale tak na czuja ciachałabym je, aż do zdrowej tkanki u dołu.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ania, byłam pewna, że pisałam już u ciebie, ale dopiero teraz jak sprawdziłam okazuje się, że wcięło mój post. A pisałam o tej pękniętej róży. Mam ten sam problem z Cornelią. Najstarszy pęd jest spękany i niestety wycięcie nie wchodzi w grę, bo pozbyłabym się całej róży - wszystkie kolejne pędy wyrastają z tego najstarszego spękanego. W ubiegłym roku posmarowałam całość maścią ogrodniczą, w tym roku dopiero muszę sobie kupić, ale pewnie postąpię podobnie. Krzew zachowywał się bez zarzutu, ładnie kwitł i wypuszczał kolejne pędy. Nie wiem od czego zrobiły się te pęknięcia, zawsze kopczykuję róże, wiec nie ma szans żeby to była sprawka mrozu, może zbyt palące słońce?? Sama nie wiem...
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dziś pogoda dosyć ładna,słonko przyświecało,ale zimny wiatr chłodził promyki ...od środy nie była na działce i tęsknię straszebnie,a dopiero jutro lub w czwartek uda mi się pojechać co słychać w ogrodowym świecie ;:224
Pewnie tulipany niektóre rozkwitły,obym zdążyła je zobaczyć ;:218 Dzisiaj zajechałam do Bricomarche,by kupić Asahi,ale jeszcze nie dojechało...a ja tak potrzebuję do kilku róż ;:124

Wandziu moja Edenka ta najstarsza rodem wybujała dwa długie pędy,jak ja się cieszyłam myśląc,że obsypie się pękiem kwiatów tak jak powinna...Nie cięłam jej ostatnio i widocznie to był błąd,ponieważ te najgrubsze pędy mają pęknięcia.Możliwe,że to wina tej dziwnej zimy,co w grudniu ciepło było jak jesienią...no ale cóż jak mus to mus będę cięła...

Elwi oj żartować kochana to Ty potrafisz,takich duszyczek na forum potrzeba ;:oj No ja wiem,że każdy ma inny sposób reagowania na chandrę...ale najważniejsze,że już z nami jesteś ;:215
Do tej pory nie zwracałam uwagi na dokładne oglądanie pędów róż,a teraz mam jakąś schizę,ostatnio śniło mi się,że wszystkie róże zaniemogły ;:145 Ja takich snów sobie nie życzę ;:124
Jeśli zależy Ci na mizerocie róży to możesz ją wykopać i spryskać wszystko jakbyś prysznic jej robiła,potem do donicy i czekamy ;:65
Gdybym nie uratowała w ten sposób Grace i Ledreborg Castle nie śmiałabym polecać tego środka,a tak wiem,że to działa.
Teraz nie ma już Asahi w sklepach w białej,zwykłej buteleczce,a widziałam w necie Asahi marki Agrecol...na ten czekam w Brico..
Mam nadzieję,że działanie będzie takie samo...

Aniu-nena no ja własnie mam i dlatego spanikowałam...
Nimułka powiadasz? Jak ja nie cierpię tej zarazy,szkodnika niemytego ;:223 Niszczy przyrosty...czarna małpica ;:303
Koniecznie trzeba pojechać popryskać roztworem...Confidor stosowałam,a teraz nie ma w sklepach ;:145

Ewelina dzisiaj słonko świeciło trochę,od razu lepszy miałam humor,ale nie mogłam pojechać do mojego królestwa,więc cierpię i tęsknię....za moimi tulipanami,magnoliami i różami...i jak pomyślę o nimułce,że mi pożera listki to ;:202

Madziu oczko to domena mojego taty,ogólnie mój tato nie przepada za działką,ale tam są przecież jego rybki,które muszą mieć czysto.Więc zawsze co roku w maju jak robi się już ciepełko tata przyjeżdża ze swoją pompą i wypompowuje wszystko z oczka,a rybki łapie do wiadra.Muł i liście ...to wszystko wyciąga,potem myje i wyciera,a na końcu najlepsze napuszcza swoim ogoniastym czystej wody...wtedy jest w raju,zadowolony,mimo,że na plecy zawsze narzeka ...
Zawsze jak jesteśmy na działce dolewamy wody prosto z kranu,który jest bardzo blisko oczka...
Pogoda płata figle,jak chcę jechać to zimno, a jak nie mogę to ciepło...

Aniu-zara od razu mi cieplej jak podesłałaś kilka promyczków ;:3
Tulipany te biało-cytrynowe o które pytasz posadzone były na jesieni,zawsze te najświeższe,czyli najmłodsze cebule ładnie zakwitają,a potem co roku jest ich mniej albo się dzielą,ale za to mniejsze kwiaty wydają...
Do Edenki muszę chyba piłę wziąć,by uciąć,zdrewniały,gruby pęd,sekator nie daje rady :)
Ciekawa jestem bardzo,czy Yellow Bird zakwitła,bo ostatnio miała pęknięte pąki...

Sabinko no właśnie te pnące róże są narażone na pęknięcia,bo je tniemy tylko kosmetycznie...mam to samo.
Ale trudno utnę,ponieważ każda róża pod ziemią ma przynajmniej dwa oczka śpiące,musi coś wypuścić jak nie zmarzła,nie ma siły.
Te pęknięcia mogą być od mrozu lub słońca w zimie...no nic poobserwuję ją nadal,a jak nie to wykopię i zobaczę co w dołku piszczy...

W środę pąk magnolii Yellow Bird miał się tak...

Obrazek

Co zastanę jutro lub w czwartek ?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na pewno piękne kwiaty. ;:333
Czytam w wielu miejscach, że róże bardzo ucierpiały.
Ja też stale coś docinam, ale nie mogę narzekać, jak na razie idą jak burza.
Nawet te cięte do pnia odbijają z impetem.
Może z twoimi będzie tak samo.
Niestety nie da się przewidzieć jaki egzemplarz nam się trafił, wychodzi wszystko dopiero w drugim roku po posadzeniu.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko ta zima niby ciepła,wydawałoby się,że niegroźna,jednak do końca nie można być niczego pewnym...
Moja Edenka rośnie już 8 rok,więc może to ze starości?Tak sobie to tłumaczę...Najlepsze są świeżaki,puszczają pędy niczym błyskawica tak im się spieszy ;:306
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu przyszłam zostawić pozdrowienia i pochwalić tulipany i magnolię ;:167

Spokojnego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anetko a dziękuję ;:196 Tulipanów od środy nie widziałam,w czwartek ma być ładnie to może wreszcie je ujrzę,dziś zimno i wietrznie,a o słonku to mogę pomarzyć ;:222
Zapomniałam albo nie doczytałam ,masz u siebie magnolię jakąkolwiek?
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu tulipany masz przepiękne ;:oj Ja też znajduję je w różnych dziwnych miejscach :wink: Czyżby sie wysiewały? Magnolie kolumnowe?... To byłby jakiś kompromis :wink: Ostatnio nawet już em spytał dlaczego my ich nie mamy ;:224 A twoje takie cudne...
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

;:7

Klękam przed tym pąkiem kwiatowym Yellow Bird - kolor kosmiczny.
Ależ ta magnolia musi wyglądać w całej krasie... ;:108
Aniu trzymam kciuki za różycę aby nabrała wigoru i cieszyła pięknymi widokami i Ciebie i nas ;:333
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Przepiękny pąk tej magnolii ;:138 . Koniecznie pokaż jak się tylko rozwinie . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Jak mi żal Twojego edena. Szkoda, że trzeba go ciąć, bo widać, że porządna z niego sztuka. Za to magnolią zachwycasz - śliczny kolor. Twoje lilie większe od moich ;:173
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu u mnie prawie to samo. Jeden z Edenów miał bat na ponad dwa metry opatuliłam w agro na zimę. Cały krzak pięknie przezimował ino ten długi pęd zczerniał w miejscu gdzie dotykał podpórki, mimo że opatulony. Plama na kilka cm, na wysokości 50cm. Obcięłam ze łzami w oczach, bo już był wygięty i oczami wyobraźni już widziałam te krótkopędy z kwiatami. ;:145
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Z tym cięciem do ziemi w tym roku to jest genialny pomysł
Nigdy tak nie miałam, a w tym roku połowa róż wypuściła właśnie te uśpione oczka spod ziemi
Może jutro zrobię zdjęcie LI.
Miała biedne 2 pędy, które zmarzły do ziemi. Po obcięciu nagle zaczęła wypuszczać nowe właśnie z ziemi.
I to 4, czy 5. Kilka innych róż ma tak samo.
Zawsze się martwiłam, że moje róże nie chcą się rozrastać
Nareszcie będą :tan
A Edenem bym się nie martwiła. Obetnij
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”