Czosnek zimowy cz.5
- Irek6820
- 200p
- Od: 8 lut 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.5
U mnie czosnek również siedzi pod ziemią . Spadło trochę śniegu więc gleba też ma jakąś okrywę 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Ja mam cięższą ziemię gliniastą i czosnek nie wykiełkował. Jedynie jeden gatunek czosnku ozdobnego wychylił się z ziemi ale jak go sadziłem na początku listopada do już miał małe kiełki.
Pozdrawiam Paweł
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 sty 2016, o 16:58
Ja sadziłem czosnek 28.10., odmianę Ornak, Harnaś i NN. W drugim dniu musiałem przykryć agrowłókniną gdyż kotki zrobiły sobie "poligon". Pomimo, że jest do chwili obecnej pod przykryciem to do dnia dzisiejszego jeszcze nie zaczął wychodzić.

Pozdrawiam
Jurek
Jurek
Może to zależeć od miejsca zamieszkania (rejonu) ale też od położenia działki, nasłonecznienia.chudziak pisze:Zastanawiam sie czy te problemy co niektórzy mają nie wynikają ze zbyt płytkiego posadzenia czosnku. Ja posadziŁam przed 25 listopada i nic mi z ziemi nie wyłazi .
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja sadziłem głęboko, mam ziemie ciężką, zimną, gliniastą i mimo to, dziś zauważyłem że kilka z nich wyszło. Jak pogoda się nie zmieni, to będzie się ich ilość zwiększać.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja nie wiem co jest u mnie z tymi czosnkami, że jeszcze nie wychodzą
Sadziłem na początku listopada, a ziemię mam w miarę lekką. Chyba zrobię podkop.

-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
No może się mylę ale jak na pół stycznia to się ciesz że jeszcze ich nie widać.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Cieszę, ale nornica by ich nie zjadła?
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Nie ma nic dziwnego w wychodzeniu czosnku w sytuacji kiedy był wsadzony zbyt wcześnie i nie mam na myśli daty, a średnią faktyczną temperaturę. Jeżeli po wsadzeniu do ziemi temperatura dodatnia utrzymuje się zbyt długo to zaczyna rosnąć. Co to za zima jak w prawie połowie stycznia jest +7*C. Ja z braku czasu sadziłem mój czosnek pod koniec listopada i miałem wątpliwości czy zdąży się zakorzenić, ale teraz patrząc na pogodę nie żałuję.
Pozdrawiam. Jacek 

Czosnek u mnie przebił się w kilku miejscach ,łącznie wsadziłem ok 160 ząbków,ale sprawdziłem łopatą co się z nim dzieje w miejscu gdzie być powinien ,a tam nic nie ma
możliwe ,że coś mi go zeżarło ? 

rafalxp Jaką masz ziemię? Może zgnił. Tak się zdarza od zalegania w podmokłej i zwięzłej ziemi?
-
- 50p
- Od: 8 gru 2019, o 11:33
Mam glinę, że motyką zza głowy i do niedawna największą roczną ilość opadów po Zakopanem. Przez 30 lat, ani razu mi czosnek nie zgnił. Rafalxp, nie znalazłeś go, daj mu spokój i bądź cierpliwy, bo tylko szkody sobie narobisz grzebiąc łopatą. Jeśli już, to upatruję przyczyny w jakości materiału do sadzenia, a nie w ciężkiej glebie, opadów tej zimy raczej jest za mało, niż za dużo. U mnie też jeszcze nie wychodzi, gleba gliniasta jest zimna, wolniej się nagrzewa.
Alicja
Ziemia u mnie też ciężka...,gliniasta lecz w poprzednim sezonie czosnek urósł i był ładny w mojej ocenie.
A jakość materiału to część została z ostatniego zbioru,ale też sporo dokupiłem w sklepikach nie jakiś tam chiński czy coś i do tego w pewnym sklepie był czosnek jak dla mnie to duży jakiś słoniowy tzn ,nie wiem co to za odmiana ,ale był gigant ;D a i nie wiem może mój błąd bo co roku czosnek był uprawiany na grządce,a teraz z braku czasu itd zwyczajnie był wsadzony do przekopanej,przegrabionej ziemi takie małe poletko.
Dziękuje za odpowiedzi .
Proszę o pisanie poprawną polszczyzną./ jokaer

A jakość materiału to część została z ostatniego zbioru,ale też sporo dokupiłem w sklepikach nie jakiś tam chiński czy coś i do tego w pewnym sklepie był czosnek jak dla mnie to duży jakiś słoniowy tzn ,nie wiem co to za odmiana ,ale był gigant ;D a i nie wiem może mój błąd bo co roku czosnek był uprawiany na grządce,a teraz z braku czasu itd zwyczajnie był wsadzony do przekopanej,przegrabionej ziemi takie małe poletko.
Dziękuje za odpowiedzi .
Proszę o pisanie poprawną polszczyzną./ jokaer
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Harnaś ruszył ale tylko w pierwszym rzędzie od południa i nie na całej długości. W dwóch pozostałych jeszcze nie widać pędów.

Pozdrawiam Andrzej.