Czosnek zimowy cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Irek6820
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek zimowy cz.5

Post »

U mnie czosnek również siedzi pod ziemią . Spadło trochę śniegu więc gleba też ma jakąś okrywę :D
brodus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2019, o 10:27

Post »

Ja mam cięższą ziemię gliniastą i czosnek nie wykiełkował. Jedynie jeden gatunek czosnku ozdobnego wychylił się z ziemi ale jak go sadziłem na początku listopada do już miał małe kiełki.
Pozdrawiam Paweł
miczu007
100p
100p
Od: 4 sty 2014, o 15:33

Post »

A u mnie wykiełkował sadzony na początku listopada ciakawe co z tego będzie , pogoda da popalić wszystkim roślinom drzewom jak nagle przyjdą mrozy wczoraj było 9,5 stopni dziś 6 nawet bób sie wysiał i dobrze sobie radzi... ;:224
Obrazek
jurek49
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 sty 2016, o 16:58

Post »

Ja sadziłem czosnek 28.10., odmianę Ornak, Harnaś i NN. W drugim dniu musiałem przykryć agrowłókniną gdyż kotki zrobiły sobie "poligon". Pomimo, że jest do chwili obecnej pod przykryciem to do dnia dzisiejszego jeszcze nie zaczął wychodzić.
Obrazek
Pozdrawiam
Jurek
minimisia
100p
100p
Od: 17 maja 2007, o 11:42

Post »

chudziak pisze:Zastanawiam sie czy te problemy co niektórzy mają nie wynikają ze zbyt płytkiego posadzenia czosnku. Ja posadziŁam przed 25 listopada i nic mi z ziemi nie wyłazi .
Może to zależeć od miejsca zamieszkania (rejonu) ale też od położenia działki, nasłonecznienia.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja sadziłem głęboko, mam ziemie ciężką, zimną, gliniastą i mimo to, dziś zauważyłem że kilka z nich wyszło. Jak pogoda się nie zmieni, to będzie się ich ilość zwiększać.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja nie wiem co jest u mnie z tymi czosnkami, że jeszcze nie wychodzą ;:224 Sadziłem na początku listopada, a ziemię mam w miarę lekką. Chyba zrobię podkop.
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

No może się mylę ale jak na pół stycznia to się ciesz że jeszcze ich nie widać.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Cieszę, ale nornica by ich nie zjadła?
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Nie ma nic dziwnego w wychodzeniu czosnku w sytuacji kiedy był wsadzony zbyt wcześnie i nie mam na myśli daty, a średnią faktyczną temperaturę. Jeżeli po wsadzeniu do ziemi temperatura dodatnia utrzymuje się zbyt długo to zaczyna rosnąć. Co to za zima jak w prawie połowie stycznia jest +7*C. Ja z braku czasu sadziłem mój czosnek pod koniec listopada i miałem wątpliwości czy zdąży się zakorzenić, ale teraz patrząc na pogodę nie żałuję.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
rafalxp
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 kwie 2019, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czosnek u mnie przebił się w kilku miejscach ,łącznie wsadziłem ok 160 ząbków,ale sprawdziłem łopatą co się z nim dzieje w miejscu gdzie być powinien ,a tam nic nie ma ;:223 możliwe ,że coś mi go zeżarło ? :shock:
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

rafalxp Jaką masz ziemię? Może zgnił. Tak się zdarza od zalegania w podmokłej i zwięzłej ziemi?
Babcia Ala
50p
50p
Od: 8 gru 2019, o 11:33

Post »

Mam glinę, że motyką zza głowy i do niedawna największą roczną ilość opadów po Zakopanem. Przez 30 lat, ani razu mi czosnek nie zgnił. Rafalxp, nie znalazłeś go, daj mu spokój i bądź cierpliwy, bo tylko szkody sobie narobisz grzebiąc łopatą. Jeśli już, to upatruję przyczyny w jakości materiału do sadzenia, a nie w ciężkiej glebie, opadów tej zimy raczej jest za mało, niż za dużo. U mnie też jeszcze nie wychodzi, gleba gliniasta jest zimna, wolniej się nagrzewa.
Alicja
rafalxp
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 kwie 2019, o 09:51

Post »

Ziemia u mnie też ciężka...,gliniasta lecz w poprzednim sezonie czosnek urósł i był ładny w mojej ocenie. :D
A jakość materiału to część została z ostatniego zbioru,ale też sporo dokupiłem w sklepikach nie jakiś tam chiński czy coś i do tego w pewnym sklepie był czosnek jak dla mnie to duży jakiś słoniowy tzn ,nie wiem co to za odmiana ,ale był gigant ;D a i nie wiem może mój błąd bo co roku czosnek był uprawiany na grządce,a teraz z braku czasu itd zwyczajnie był wsadzony do przekopanej,przegrabionej ziemi takie małe poletko.
Dziękuje za odpowiedzi .

Proszę o pisanie poprawną polszczyzną./ jokaer
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Harnaś ruszył ale tylko w pierwszym rzędzie od południa i nie na całej długości. W dwóch pozostałych jeszcze nie widać pędów.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”