Kaszka pisze:Alaniu piękne masz te rozplenice Moudry

Jak długo trzeba czekać na taki efekt przepięknie kwitnących kęp?
Czy ona jest łatwa w uprawie,jak duża rośnie? Czy zima jej nie straszna?Chodzi o przemarzanie.
A jeszcze mam pytanie o astry. Ślicznie u Ciebie prezentują się na rabatach

Robią wrażenie w takiej masie i te przepiękne kolorki począwszy od różu poprzez różne odcienie fioletu.
Jak z ich z wrażliwością na mącznika? Masz sprawdzone odmiany? Bo słyszy się,że one wrażliwe właśnie na to.I czy nie podsychają od dołu im gałązki,podsadzasz je czymś?
A jakie byś poleciła odmiany z niższych-takich do 50 cm bo wiem,że są i odmiany wysokie ale te chyba wylegują prawda? Jak nie to sprostuj mnie.
Przepiękna jesień w Twoim ogrodzie

Rozplenice rosną stosunkowo szybko i tworzą ozdobne kępy już w drugim sezonie. Najważniejsze, żeby zapewnić im dobre stanowisko bez zastoin wody

U mnie rozplenice nigdy nie zmarzły, choć mam naprawdę zimny i wietrzny ogród. Wg mnie najważniejsze dla nich jest podłoże - ziemia w miarę przepuszczalna.
Zaskoczyłas mnie informacją o mączniaku na astrach

Moje nigdy nie łapały mączniaka. Może to kwestia tego, że właśnie ogród jest dość przewiewny? Niektórym astrom mogą brązowieć gałązki, ale ja mam zawsze posadzone w pobliżu inne rośliny i tego nie widać. Inna sprawa, że raczej nie brązowieją - chyba, że przy samej ziemi. U mnie też nie mam problemu z wykładaniem się astrów, ponieważ mam ziemię przepuszczalną i ogólnie w ogrodzie nie mam z tym kłopotu. Na zdjęciach z dalszej perspektywy widać, że u mnie wszystko stoi prościutko
Tamaryszek pisze:Moniko, budujesz z nowej cegły, ale ma jakieś parametry, numery, nazwę..? Czy pierwsza lepsza z marketu budowlanego?
A kule cisowe robisz z repandensa czy jaki Ci podpadnie?
Fioletowe astry z rozplenicą wyglądają pięknie!

Budujemy z cegły z marketu budowlanego, ponieważ innej u nas nie sposób dostać, a ponieważ jest tam dostępny jeden rodzaj, to powiem szczerze, że nawet się nad tym nie zastanawiałam jakie ma ta cegła parametry

Jeśli masz możliwość wyboru, to jednak warto pokusić się o analizę jakości cegieł

Generalnie im bardziej "dzwoni" przy uderzeniu, tym lepsza jakość