Kawon ( arbuz ) - część 1
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon(arbuz)
Loeb!
Dzięki za radę.Jutro chyba go zerwę i sprawdzę.Bo już naprawdę długo stoi w miejscu.Był tylko jeden,a teraz jak te dwa następne rosną w oczach to z niego chyba prapradziadek.
Pozdrawiam Maria.
Dzięki za radę.Jutro chyba go zerwę i sprawdzę.Bo już naprawdę długo stoi w miejscu.Był tylko jeden,a teraz jak te dwa następne rosną w oczach to z niego chyba prapradziadek.
Pozdrawiam Maria.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A próbowaliście uprawiać odmiany zagraniczne, np. te które można kupić w sklepach?
ja uprawiam Crimson sweet, takie paskowane, rok temu miałem ładne okazy, ale problem jest, to że dosyć późno się zawiązują i nie wszystkie zdążą dojrzeć
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
Po czym poznać że arbuz jest już dojrzały? Mam jednego arbuza, myślę że ma około 1 kg, mam na niego ochotę Ale nie wiem czy już go zrywać
EDIT:
Już go zerwałem Waży, znaczy się ważył (bo połowy już nie ma) 2,1 kg
EDIT:
Już go zerwałem Waży, znaczy się ważył (bo połowy już nie ma) 2,1 kg
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
ja rok temu czekałem, aż pęd na którym rośnie arbuz uschnie, moim zdaniem dobra metoda, ale jest ryzyko, że jak za długo się przetrzyma, to owoc może zgnić
-
- 100p
- Od: 22 lut 2011, o 23:39
Metoda z usychającyc ogonkiem u mnie sie nie sprawdziła,jeden mi zgnił bo właśnie czekałam aż ogonek uschnie a teraz zrywam na wyczucie i dzięki temu zjedliśmy już 10 pysznych słodziutki arbuzów największy miał 4.95kg reszta w granicach 4kg.
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
Ogonek nigdy nie zasycha, no chyba że cała roślina zamiera
właśnie, czyli skoro cała roślina zasycha, to znaczy, że trzeba już zerwać, bo bardziej nie dojrzeje, tylko jest ryzyko, że może zgnić wcześniej
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 lip 2011, o 15:31
Mój arbuz wyhodowany na balkonie, ważył ok 2kg i muszę przyznać, że był niesamowicie smaczny:)
Zdjęcie nieaktualne- usunięte- mod. jokaer.
Zdjęcie nieaktualne- usunięte- mod. jokaer.
-
- 200p
- Od: 30 mar 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gratuluję Moje arbuzy niestety nie wyrosły na czas... Pierwsze zasychały gdy osiągały średnicę około 2 cm. Przetrwały trzy i mają teraz po 5 cm, ale to za mało żebym się doczekała takich okazów jak Wasze... Jakiś błąd popełniłam, bo owoców było bardzo dużo, tylko nie wiem dlaczego mi usychały. Jeśli macie jakieś rady co z tymi trzema to piszcie, proszę.
Pozdrawiam, Małgorzata.
Pozdrawiam, Małgorzata.
a to mój największy w tym roku
http://img824.imageshack.us/img824/9499/obraz378j.jpg
waga:5.90kg odmiana :Złoto Wolicy
bardzo słodki i smaczny,wyhodowany oczywiście na gruncie otwartym dodam że wyhodowany metodą ekologiczną bez nawozów sztucznych i oprysków
http://img824.imageshack.us/img824/9499/obraz378j.jpg
waga:5.90kg odmiana :Złoto Wolicy
bardzo słodki i smaczny,wyhodowany oczywiście na gruncie otwartym dodam że wyhodowany metodą ekologiczną bez nawozów sztucznych i oprysków