Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
- Rowerzysta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
Posadziłem w tym roku Brutusa. Pomidory miały być olbrzymie, a bardzo powoli przybierają na masie. Jeden już nawet zaczyna się czerwienić. Po za tym ostatnio końcówki liści jakby przysychają. Co robić ? Pomidory innej odmiany którą posiadam rosną duże. Wszystko w tej samej ziemi z obornikiem.
pozdrawiam,
pozdrawiam,
Pomocy :/
Dziś zauważyłam na niektórych odmianach takie plamy na owocach. Choroba czy niedobór?
Krzaki przez ostatnie dni tez zrobiły się jakieś marne, jasno zielone, liście biedne.
Myślałam ze to niedobór fosforu. Bo przed tym jaśniejszą zielenią miały fioletowe odbarwienia na młodszych kościach i części łodygi. Wiec ostatnio aeroleaf P były dwa razy dolistnie nawiezione. Ale to może jednak wapń i magnez teraz?
Nie wiem jak to rozpoznać czy one takie biedne bo głodne czy przesolone :/
Czy jeszcze się choroba dołącza?
Będę wdzięczna za wszelkie rady
Dziś zauważyłam na niektórych odmianach takie plamy na owocach. Choroba czy niedobór?
Krzaki przez ostatnie dni tez zrobiły się jakieś marne, jasno zielone, liście biedne.
Myślałam ze to niedobór fosforu. Bo przed tym jaśniejszą zielenią miały fioletowe odbarwienia na młodszych kościach i części łodygi. Wiec ostatnio aeroleaf P były dwa razy dolistnie nawiezione. Ale to może jednak wapń i magnez teraz?
Nie wiem jak to rozpoznać czy one takie biedne bo głodne czy przesolone :/
Czy jeszcze się choroba dołącza?
Będę wdzięczna za wszelkie rady
Hej. Zgubilem pudełko od revusa, ktoś mi powie ile dać ml na 1l wody. Pobrałem etykietę z internetu, ale tam nie jest podane
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Revus - 1ml/litr
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
100 pudov , odmiana z którą mam problem od ponad tygodnia, większość liści wygląda tak.
Najpierw dostały oprysk z magnezu, za dwa dni z potasu, muszę coś zrobić bo krzaki padną
A tu odmiana k149 czego to jest niedobór ?
1 krzak
2 krzak
Chockolate stripes i objawy ZZ tylko jeden liść taki znalazlem.
W piątek był oprysk revusem, w poniedziałek topsinem . Muszę poczekać dwa dni, aż minie karencja by zerwać pomidory i opryskać curzate cu.
Piotr
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Witam! Mam nadzieję, że nie potwierdzicie moich obaw. Tak wygląda jeden jedyny krzak w tunelu. Odmiana k201. Zdjęcia.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 maja 2020, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Pokaż spód liścia, czy to wystepuje tylko na jednej odmianie ?
Wydaje mi się że masz to samo co u mnie.
Wydaje mi się że masz to samo co u mnie.
Piotr
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 maja 2020, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie mam teraz zdjęcia spodu, ale występują te objawy na dwóch odmianach.
Ooo dzięki. Pierwszy raz coś takiego przytrafiło mi się na pomidorach.calka pisze:wanderka
Te plamy to widmowa plamistość owoców
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=336
Faktycznie lało u nas ostatni tydzień prawie non stop.
Czyli do wyrzucenia będą te owoce?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Poczekaj, może dojrzeją, to się okaże, bo na liściach widać niedobory, nawet podejrzewałbym niedobór miedzi, czy innych pierwiastków łącznie nawet mało azotu i magnezu.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
@wanderka,
Były robione jakieś opryski przeciw szarej pleśni ??
Jeśli tak, to czym ?
Były robione jakieś opryski przeciw szarej pleśni ??
Jeśli tak, to czym ?
Pozdrawiam, Mirek