Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem

Post »

Kamilu, u mnie są duże wahania poziomu wód gruntowych, więc M26 wydawała mi się najodpowiedniejsza. Jakieś 10 drzewek z 74 szt. mi wypadło i nie jestem pewna, czy za mokro, czy jednak jakieś gryzonie się dobrały do nich. Ostatnia i przedostatnia wiosna były tak mokre, że mi 2 czereśnie na podkładkach Colt wypadły, a na Giseli żyją. Czereśnie sadziłam jesienią 2023.

A to moje zimowe pocieszajki :D Bardzo są mi potrzebne, bo mnie jakaś deprecha zimowa wzięła...

Hiacynty są uratowane z wyprzedaży. Stały sobie na bocznym regale smętnie, bidulki, z powiędłymi kwiatkami, niemal całkiem zasuszone po 1 PLN/szt. Wybrałam takie, które wypuszczały nowy kwiatostan i kupiłam. Obcięłam zwiędły kwiatostan, podlałam, włożyłam do miski i zasłoniłam rafią doniczki. Stoją już tydzień :D
I viola!
Obrazek

A tu kolejne zachciewajki, które mam zamiar wysiać "gdzie bądź", a potem znów się będę zastanawiała co to tak ładnie kwitnie :;230 Nie ma to jak samej sobie robić niespodzianki ;:306
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu
Fajnie ,że przygarnęłaś hiacynty ;:224 U nas nie ma takich cen ;:306
Nasionka też super ,goździki pełne uwielbiam :D
Raczej w domu będą wymagały wysiania na rozsadę. ;:204
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Fajne kwiatki Gosiu ;:333 mam i sądzę że wszystkie można siać wprost do gruntu jak łączkę kwietną. Godecję będę siała pierwszy raz, nie wiem nawet jak ta roślina wygląda na żywo, chyba jej nie widziałam ale jestem bardzo jej ciekawa. Wyczytałam że nie lubi przesadzania i do kiełkowania potrzebuje światła. Tak że tylko i wyłącznie bezpośredni siew w grunt.
Podobnie jak Maki, Facelie, Kosmosy i Słoneczniki. ;:215
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Śliczne kwiatuszki, mam te goździki, myślałam że są dwuletnie, a one są wciąż na powierzchni ziemi. Pamiętam że smagliczkę siałam do gruntu. Byliny raczej trzeba przygotować albo w domu albo na rozsadniku (raczej nie pod chmurką) tym bardziej że pogoda w tym roku zaczyna się nie normalnie (u mnie brak zimy).
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Małgosiu, po długiej nieobecności zajrzałam do Ciebie ponownie :wit Z rozmachem działasz na wsi i dzielnie wykonujesz te bardziej "męskie" prace. Niesamowita z Ciebie kobieta ;:138 Ale ta praca przynosi wymierne efekty w postaci obfitych plonów. Popcorn z własnej kukurydzy...ho, ho ;:215 Zaciekawiło mnie narzędzie do pielenia /to z kołem/. Kurczę, nigdy czegoś takiego nie widziałam i bardzo jestem ciekawa jak to wygląda w praktyce. Na dużej powierzchni zapewne ma sens.
Zaciekawiło mnie ukorzenianie czarnej porzeczki. Piszesz, że łatwo ukorzenia się Titania. Mam dwie, szczepione na pniu i tak sobie myślę, że może spróbuję ukorzenić tę starszą. Kiedy najlepiej jest to zrobić, bo chyba nie doczytałam?
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Sad jak się patrzy ;:108 Będziesz robiła opryski? U mnie jabłoń duża, stara więc opryskiwanie nie należy do przyjemności ale jest konieczne, bo bez tego 90% owoców jest chora.
Godzik brodaty ma piękne sztywne łodygi kwiatowe. Pokłada się tylko część zdrewniała, wygląda to bardzo naturalnie i jest typowe dla wszystkich goździków. Uznawanie tego za wadę trąci malkontenctwem :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”