Wszystko o pomidorach cz. 18

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 18

Post »

Ola jeśli teraz wysiejesz to będziesz mogła narobić sadzonek dla całej parafii .
To wcale nie jest żart .
Nie z wierzchołków a z pędów bocznych . Puszcza ich bardzo dużo . Można je zostawiać
na owocowanie a można ukorzeniać i tak dalej .
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ledy o barwie 6000k i nie masz problemu z roślinami, stosuje takie już 4 lata.
Piotr
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Przemek1136 możesz coś więcej o pomidorkach Vilma, czy to takie parapetowe małe krzaczki ? Jak z owocowaniem i czy w miarę smaczne.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Czy ijuński żółty niski jest smaczny jak jego czerwona wersja?
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może ktoś wie czy Smarald i Green Zebra to ta sama odmiana?
Pytam bo Tigerella i Duo niczym się nie różnią a te powyżej też bardzo podobne z wyglądu na zdjęciach a ja chcę w tym sezonie wysiać obie zielone zebry.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Cóż mogę napisać o pomidorze Vilma. To pomidor średniowczesny (ok. 75 dni), karłowy, krzaczasty, bardzo zwarty o małych ale bardzo licznych (jak na swoje rozmiary) i bardzo smacznych owocach atrakcyjnych dla dzieci. Ze względu na niski wzrost 30-40 cm zalecany głównie do uprawy na balkonach i tarasach. Tu muszę dodać, że w niektórych opisach sprzedający piszą, że odmiana dorasta nawet do 60-70 cm. Ja takich wielkoludów nie miałem ale muszę się przyznać, że rośliny rosły bez dokarmiania a dodatkowo potrafiły podsychać. Sprawdzi się też w wiszących donicach. Dla mnie sprawdza się doskonale jako roślinka pocieszka na zimowe miesiące. Ze względu na swój pokrój nie wyciąga się zbytnio z powodu braku światła i rośnie dobrze nawet bez doświetlania. Moja przygoda z tą odmianą kończy się przeważnie 8 marca bo kwitnące rośliny trafiają do pań z mojego otoczenia-świetnie sprawdza się jako roślina ozdobna. W tym sezonie parę egzemplarzy planuję uprawiać na balkonie i na półce w tunelu.
Nasiona są bardzo tanie-opakowanie ok. 70 nasion (0,2g) sprzedaje firma PlantiCo a ok. 100 nasion (0,3 g) firma TORAF ceny w okolicach 3 zł ale na rynku znajdują się również nasiona tej odmiany gdzie za opakowanie 10 nasion cena wynosi 10-11 zł (Nie polecam przepłacać).
Olafasola13
200p
200p
Od: 18 lis 2022, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aż kusi mnie żeby zakupić pomidorka odmiany Vilma. Fajnie muszą wyglądać takie malutkie krzaczki oblepione pomidorkami. Pomidoroza postępuje nieustannie ;:oj
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Przemek za tak szczegółowy i zachęcający opis. ;:180 Właśnie dokonuję zakupów on-line i jest w ofercie Vilma za niecałe 3 zł, więc kupię bo chcę właśnie takiego parapetowca na zimowe przekąski. Mam wysiany już Blau Zimmer Tomato i Vilma będzie do kompletu. Jeszcze zamierzam dobrać Venus o pomarańczowych owocach.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

W jak dużych doniczkach (docelowo) macie te parapetowce :?:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Robertkicia25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Post »

Jolu mnie też interesowała wielkość doniczki i to najbardziej ;:108
Blau Zimmer Tomato widziałem u Kasi ładne pomidorki :wit
Może Przemek coś napisze w jakiej minimalnej dawały u Niego radę .
Ja z ciekawości podejrzałem u jednego gościa filmik widać , że nie za duża doniczka , jak i krzaczek Vilmy .
Warto obejrzeć pozostałe odmiany też są ładne , choć Vilma bardziej plenna .

youtu.be/KAwWP2EzQYM
Pozdrawiam Robert :-)
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja pierwszy raz bawię się w parapetowce i też nie mam doświadczenia. Myślę że można dać trochę większe doniczki niż na filmie, widać po żółtych liściach że się trochę męczą.
Zamówienie wysłałam i będzie jeszcze 3 odmiany u mnie: Vilma, Venus i Aztek, wszystkie trochę ponad 2,5 zł więc nie drogie nasionka. Oprócz parapetowych zamówiłam Smarald, to zielona zebra, chyba jakaś nowość ,mam Green Zebrę to sama wytestuję czy się różnią, wedłóg opisów to wielkością owoców i terminem dojrzewania.
No i Czerwony Kapturek.
On będzie w worku rósł.

Obrazek
Blau Zimmer Tomato wysiany ok 10 grudnia.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

Ja swoje pomidory Vilma będę uprawiał w doniczkach 3 litrowych kwadratowych. Takie akurat posiadam. Przemek w zeszłym roku polecał mi doniczki C3. Czas najwyższy je przepikować. Najlepiej było by chyba stopniowo zwiększać doniczkę, ale chcę zaoszczędzić sobie pracy. Wsadzę prosto do docelowych donic.
Sonka1
50p
50p
Od: 19 lis 2023, o 12:55

Post »

Babaja, Maskotka, Venus, Aztek to pomidorki które w ubiegłym roku rosły u mnie. Nasionka otrzymałam w prezencie ot posiałam z myślą ze na tarasie będzie kolorowo. Ale na tarasie miejsce zajęły pelargonie a pomidorki wylądowały pod szopka. Stały tam bez oprysku, zasilania i nie zbyt często podlewane. Ale to pancerne pomidorki. Aztek i Venus posadzone były w skrzynce balkonowe, urosły tak do 25-30 cm. Praktycznie to nie było widać liści tylko same owoce. Ten maluszki krzaczek Aztek owocowal jeszcze w grudniu. Dla mnie owoce zakwasne. Sąsiadka posadziła sadzonki w glinianych malowanych garnkach około 2,5l wyglądaly ślicznie.
Babaja bez smaku. Maskotka urosła około 50-70 cm. Pędy przypinalam do siatki ogrodnicze aby się nie łamały pod ciężarem owoców, cześć odrostów usunęłam aby do owoców dochodziło slonce. Pierwsze dojrzałe owoce
zerwałam 10 czerwca. /owoce wielkości średniego orzecha wloskiego/. Po 10 lutym postaram się umieścić na forum zdiecie Azteka, Venus i Maskotki. Nasiona wysiewalam 18 stycznia nie były doświetlanie. Pozdrawiam Zofia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”