Hosty - problemy i kłopoty
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hosty - problemy i kłopoty
Kochani proszę o pomoc,
moja hosta (jedyna z wielu) coś licho rośnie, wodę dostaje więc nie wiem o co może chodzić proszę o poradę
moja hosta (jedyna z wielu) coś licho rośnie, wodę dostaje więc nie wiem o co może chodzić proszę o poradę
- kamil_kluczbork
- 200p
- Kontakt:
- jarha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie chcę się wymądrzać, bo nie jestem żadną specjalistką, ale to jest młoda, jednopędowa sadzonka, więc daj jej troche czasu. W przyszlym roku już będzie większa. Niektóre hosty trochę wolniej rosną, inne szybciej.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Po oddzieleniu od rośliny matecznej może mieć zbyt mały system korzeniowy do wykarmienia liści - trzeba poczekać aż się rozrośnie.kamil_kluczbork pisze:Kochani proszę o pomoc,
Piszesz, że dostaje wodę - uwaga jej nadmiar może być szkodliwy bardziej niż brak wody. Gleba ma być tylko wilgotna a roślina nie może być zalewana.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- kamil_kluczbork
- 200p
- Kontakt:
Ja zauważyłem że moje coś odżywają. Pewnie w przyszłym roku będzie ok.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Funkia - brzydkie liście
Wygląda na przymrozek. Bo słońce jeszcze może je przypalać. Obetnij.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
U mnie tak właśnie wyglądają po ostatnich mrozach -6 st. C
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
U mnie chyba podobna sytuacja, ale przecież od ostatniej niedzieli nie było przymrozków...
Wczoraj przeraził mnie wygląd kilku host.
W niedzielę wszystkie były bardzo ładne.
Nie wiem, co się mogło stać?!
Pierwszy raz spotykam się z czymś takim.
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi.
Wczoraj przeraził mnie wygląd kilku host.
W niedzielę wszystkie były bardzo ładne.
Nie wiem, co się mogło stać?!
Pierwszy raz spotykam się z czymś takim.
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- jarha
U mnie też niektóre podobnie wyglądały, myślę, że troche podmarzły a potem słońce dokończyło dzieła. Ja poobcinałam uszkodzone liście i czekam aż odrosną.
Marniejące funkie
Witajcie!
Jestem świeżym forumowiczem oraz świeżym posiadaczem ogrodu, także witajcie podwójnie
W swoim ogrodzie od ok. 2 miesięcy posiadam min. funkie. Od ok. miesiąca sukcesywnie podupadają ( poczytałem różne artykuły i wywnioskowałem, że mogę mieć problem z choroba grzybową. Liście dostają plam, a następnie od czubka w stronę łodygi zamierają pasożytów nie zauwazylem... Profilaktycznie zastosowałem Topspin M (0,15%), ale nie wiedziałem jak się rośliny zachowają, więc była to oszczędna aplikacja. Niestety nie przyniosło to efektu, może za mało opryskalem? Rośliny nie były nawożone. W gorące dni podlewane były wczesnym rankiem i wieczorem, bez przesadnego przelania (przynajmniej tak mi się wydaje). Stosowałem Snacol, bo zauważyłem ślimaki i niektóre łodygi były podgryzione, a następnie kładły się na ziemię.
Grunt mam gliniasty, poniżej 10 cm glina została zluzowania piaskiem. Na to 10 cm czarnej ziemii. Na wierzchu posypane jest kamieniem. Mimo czarnej ziemii i tak rośliny wkopane są głównie w warstwach gliniastych, ale z ziemia, w której były chodowaie w szkółce.
Proszę o pomoc, nie wiem co z tym robić
Jestem świeżym forumowiczem oraz świeżym posiadaczem ogrodu, także witajcie podwójnie
W swoim ogrodzie od ok. 2 miesięcy posiadam min. funkie. Od ok. miesiąca sukcesywnie podupadają ( poczytałem różne artykuły i wywnioskowałem, że mogę mieć problem z choroba grzybową. Liście dostają plam, a następnie od czubka w stronę łodygi zamierają pasożytów nie zauwazylem... Profilaktycznie zastosowałem Topspin M (0,15%), ale nie wiedziałem jak się rośliny zachowają, więc była to oszczędna aplikacja. Niestety nie przyniosło to efektu, może za mało opryskalem? Rośliny nie były nawożone. W gorące dni podlewane były wczesnym rankiem i wieczorem, bez przesadnego przelania (przynajmniej tak mi się wydaje). Stosowałem Snacol, bo zauważyłem ślimaki i niektóre łodygi były podgryzione, a następnie kładły się na ziemię.
Grunt mam gliniasty, poniżej 10 cm glina została zluzowania piaskiem. Na to 10 cm czarnej ziemii. Na wierzchu posypane jest kamieniem. Mimo czarnej ziemii i tak rośliny wkopane są głównie w warstwach gliniastych, ale z ziemia, w której były chodowaie w szkółce.
Proszę o pomoc, nie wiem co z tym robić
- jarha
Czy te hosty rosną w słońcu? Może je słoneczko przypala, a może te kamyczki są zbyt blisko. Jeśli dobrze zrozumiałam rośliny zostały wsadzone 2 miesiące temu, może jeszcze się nie zaaklimatyzowały a już muszą się zmagać z trudnymi dla nich warunkami. Ja bym trochę odsunęła te kamyki. To tylko taka moja sugestia, może się ktoś bardziej doświadczony wypowie.