Rośliny Mandragory
- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rośliny Mandragory
Dziękuję Dziewczyny Dorotko - pocieszę Cię - moje fioletowe skrętniki - kundelki, które zawsze najobficiej kwitły, też w tym roku jakoś się nie garną. Samba również śpi jak zaklęta. Zresztą fiołki podobnie. Co do bluszczu - to jest dokładnie ten sam, którego fotkę znajdziecie na 1 stronie mojego wątku (czyli 4 lata temu).
Ktoś wie, kiedy przestanie padać?
Ktoś wie, kiedy przestanie padać?
- mmaryla
- Od: 23 lut 2011, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wpadłam do Ciebie z rewizyta Milenko, Przegladłam Twoje piękne rośliny i uroczy balkon.
Gratuluje pięknie kwitnących na biało, storczyka i skrętnika, są urocze. Jestem zachwycona Twoimi odmianowymi skrętnikami są śliczne
Gratuluje pięknie kwitnących na biało, storczyka i skrętnika, są urocze. Jestem zachwycona Twoimi odmianowymi skrętnikami są śliczne
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Witam, dziwię się że Tu tak późno dotarłam a u Ciebie tak pięknie i w domowej zielonej oazie, masz różnorodną roślinność i w ogrodzie gdzie śliczny piesek gania , Liczi to jaka rasa bo słodziak nieziemski lubię psy z długimi włosami pozwolisz że będę Cię odwiedzała i zapraszam w moje progi
- Mandragora
Marylko - dziękuję za odwiedziny. Z odmianowych mam jeszcze Tango, które prawie przez zimę umarło, ale powoli dochodzi do siebie, więc jest jeszcze szansa, że zakwitnie w tym sezonie
Celinko - wpadaj jak najczęściej, będzie mi bardzo miło Rasa chiński grzywacz powder puff, ale po ogródku u Mamy częściej biega takie maleństwo:
Celinko - wpadaj jak najczęściej, będzie mi bardzo miło Rasa chiński grzywacz powder puff, ale po ogródku u Mamy częściej biega takie maleństwo:
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Białe kwiatuszki bardzo ładne, też mam takiego skrętnika i też szaleje z pączkami
A "maleństwo" jakie słodkie
A "maleństwo" jakie słodkie
Pozdrawiam, Monika
Zielony świat Moniki cz. 9
Zielony świat Moniki cz. 9
- trzynastka
Milenko to już wolę grzywacza choć maleństwo też ma pysio słodkie ja sama mam kudłacza i jakoś im oddałam serducho no i postaram się wpadać do ciebie ile się da
Widzę specjalistkę od roślin pokojowych również.Podziwiam.
Latami kwitły u mnie fiołki afrykańskie bez których nie wyobrażam sobie domowego parapetu.Ostatnio nie kwitną w ogóle."Odnowiony" zestaw w dwóch doniczkach ma od bardzo dawna same listki.Miałam się za specjalistkę a tu rozkładam ręce.Może coś podpowiesz ?
Latami kwitły u mnie fiołki afrykańskie bez których nie wyobrażam sobie domowego parapetu.Ostatnio nie kwitną w ogóle."Odnowiony" zestaw w dwóch doniczkach ma od bardzo dawna same listki.Miałam się za specjalistkę a tu rozkładam ręce.Może coś podpowiesz ?
- trzynastka
Pietruncia, za mało światła, brak nawozu to mogą być przyczyny nie kwitnięcia, po odmłodzeniu często rośliny do roku też ni kwitną .
Światła dostatek ale z tym nawozem może być coś na rzeczy.A co szczególnie lubi fiołek jeśli chodzi o pokarm ?
- Mandragora
Moniko, Celinko - czarne maleństwo słodkie tylko na zdjęciach, do obcych potrafi być naprawdę wredna... Obcy do Mamy wejdzie, nawet może posiedzieć, ale nie daj Boże niech nie próbuje "królewny" pogłaskać, gdy ona akurat nie ma ochoty.. Od razu powie, co o tym myśli. Kiedyś wolałam duże psy i takie zawsze miałam, ale odkąd jest u mnie Liczi, takie słodkie kudłacze zawładnęły moim sercem. A grzywacze mają naprawdę wyjątkowy charakter
Pietruncia - ze mnie taka specjalistka, jak z kaczej pupy klarnet Moje fiołki po "odmłodzeniu" też długo zawsze nie kwitną i wydaje mi się to naturalne (choć oglądam często rośliny innych Forumowiczów, które bardzo szybko zakwitają i zawsze to podziwiam ). Faktycznie spróbuj je nawozić - myślę, że każdy nawóz, byleby do kwitnących, byłby dobry.
Pietruncia - ze mnie taka specjalistka, jak z kaczej pupy klarnet Moje fiołki po "odmłodzeniu" też długo zawsze nie kwitną i wydaje mi się to naturalne (choć oglądam często rośliny innych Forumowiczów, które bardzo szybko zakwitają i zawsze to podziwiam ). Faktycznie spróbuj je nawozić - myślę, że każdy nawóz, byleby do kwitnących, byłby dobry.
- trzynastka
Ja podlewam Biohumusem
Milenko, muszęo grzywaczach poczytać , mało wiem o tej rasie , ja mam border collie, w sumie u mnie to mam jak przytulankę mimo że kawał psiska z niego wstyd się przyznać ale śpi z nami w sypialni często pakuje się do nóg łóżka, i ogólnie jest jakby jeszcze jednym dzieciakiem, ale wiem że nie lubi dziewczynek, bo kiedyś moja siostrzenica jak był szczeniakiem mu dokuczała, więc jak przychodzą obce dzieci to z reguły go zamykam.
Milenko, muszęo grzywaczach poczytać , mało wiem o tej rasie , ja mam border collie, w sumie u mnie to mam jak przytulankę mimo że kawał psiska z niego wstyd się przyznać ale śpi z nami w sypialni często pakuje się do nóg łóżka, i ogólnie jest jakby jeszcze jednym dzieciakiem, ale wiem że nie lubi dziewczynek, bo kiedyś moja siostrzenica jak był szczeniakiem mu dokuczała, więc jak przychodzą obce dzieci to z reguły go zamykam.
- Mandragora
A powiedz, czy znasz jakiegoś właściciela psa, który nie śpi w łóżku? Są dwie możliwości: 1. albo ten ktoś się nie przyznaje, 2. albo nie wie, bo pies wchodzi do łóżka, jak pan zaśnie i schodzi nad ranem
No to jadę z małym updatem ogródkowym:
Tak wygląda efekt mojego jesiennego eksperymentu wyczytanego na forum. Polegał na uszczknięciu pąków liściowych, tak by na przyszły sezon roślina obrodziła w kwiaty. Niby wszystko się udało, z drobną różnicą, że pomyliłam pąki liściowe z kwiatowymi i zrobiłam dokładnie na odwrót; w efekcie rododendron kwitł jednym kwiatem, ale ma piękne przyrosty liściowe
Clematis "Polish Spirit" - drugi sezon, rośnie wyjątkowo zdrowo, nawet mszyce się go zbytnio nie imają:
Drobne pączki kwiatowe:
Wiesiołek czworokątny zaczyna kwitnienie:
Iglak, który wg mnie w ogóle nie pasuje do ogólnej kompozycji ogródka, ale Mamie tak się podobał, więc dostała od nas:
W jego cieniu jakaś lilia :
Na rabatce dookoła tarasu mój ukochany kosmos przywieziony ze wsi, równie bezmyślnie posadzony (wysoko rośnie, powinnam wsadzić go w zupełnie inne miejsce):
Pęcherzyca kalinolistna odratowana dosłownie z pieńka - w tym roku chce kwitnąć:
No to jadę z małym updatem ogródkowym:
Tak wygląda efekt mojego jesiennego eksperymentu wyczytanego na forum. Polegał na uszczknięciu pąków liściowych, tak by na przyszły sezon roślina obrodziła w kwiaty. Niby wszystko się udało, z drobną różnicą, że pomyliłam pąki liściowe z kwiatowymi i zrobiłam dokładnie na odwrót; w efekcie rododendron kwitł jednym kwiatem, ale ma piękne przyrosty liściowe
Clematis "Polish Spirit" - drugi sezon, rośnie wyjątkowo zdrowo, nawet mszyce się go zbytnio nie imają:
Drobne pączki kwiatowe:
Wiesiołek czworokątny zaczyna kwitnienie:
Iglak, który wg mnie w ogóle nie pasuje do ogólnej kompozycji ogródka, ale Mamie tak się podobał, więc dostała od nas:
W jego cieniu jakaś lilia :
Na rabatce dookoła tarasu mój ukochany kosmos przywieziony ze wsi, równie bezmyślnie posadzony (wysoko rośnie, powinnam wsadzić go w zupełnie inne miejsce):
Pęcherzyca kalinolistna odratowana dosłownie z pieńka - w tym roku chce kwitnąć:
- Mandragora
Lilie przy różach i hortensji:
Mała hortensja (źle przycięta i pewnie w tym roku nie zakwitnie ):
Rzut ogólny na rabatę z różami, hortensją i liliami:
Ketmia syryjska, po walce z plagą mszyc:
Jodła szlachetna "glauca":
I ogólne widoczki:
Ze strażnikiem:
Berberys z ligustrem:
A to już ekspansja mojej Mamy za teren ogródka:
Róża wyjątkowo (również po mega walce z mszycami) chce bardzo kwitnąć - niestety wszystkie kwiatki, które już się rozwinęły, wczoraj dzieciaki oberwały
-- Cz 07 cze 2012 16:58 --
Próbuj ukorzenić fikusa mikrokarpa z wyrośniętego pędu - co z tego wyjdzie?
Storczyk u mojej Mamy, ale chyba po kwitnieniu go zabiorę, bo ona ma za dobre serduszko dla nich (w efekcie boję się, że zgniją ;):
I na koniec strażnik balkonu
Mała hortensja (źle przycięta i pewnie w tym roku nie zakwitnie ):
Rzut ogólny na rabatę z różami, hortensją i liliami:
Ketmia syryjska, po walce z plagą mszyc:
Jodła szlachetna "glauca":
I ogólne widoczki:
Ze strażnikiem:
Berberys z ligustrem:
A to już ekspansja mojej Mamy za teren ogródka:
Róża wyjątkowo (również po mega walce z mszycami) chce bardzo kwitnąć - niestety wszystkie kwiatki, które już się rozwinęły, wczoraj dzieciaki oberwały
-- Cz 07 cze 2012 16:58 --
Próbuj ukorzenić fikusa mikrokarpa z wyrośniętego pędu - co z tego wyjdzie?
Storczyk u mojej Mamy, ale chyba po kwitnieniu go zabiorę, bo ona ma za dobre serduszko dla nich (w efekcie boję się, że zgniją ;):
I na koniec strażnik balkonu