Czosnek zimowy cz.1
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy
Podpytam za sąsiadkę.
Ma posadzone dwa rodzaje czosnku, jeden jest zielony i nieźle ma się , drugi zółknie i na części podziemnej (łodyżka +główka) pojawiła sie pleśń. U mnie czegoś takiego nie ma , więc was proszę o radę.
Wyciągać i czyścić czy od razu "koszalin"?
Ma posadzone dwa rodzaje czosnku, jeden jest zielony i nieźle ma się , drugi zółknie i na części podziemnej (łodyżka +główka) pojawiła sie pleśń. U mnie czegoś takiego nie ma , więc was proszę o radę.
Wyciągać i czyścić czy od razu "koszalin"?
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Ja mam dwa pytania odnośnie czosnku:
1. Czy jak wypuscił mi bulwy nasienne ( chyba nasienne ) to miałem to obciąć czy zostawić?
2. Wyjeżdżam 1 lipca na urlop, czy lepiej zebrać wcześniej czy w drugiej połowie lipca będzie ok? pierwszy raz mam czosnek więc nie wiem.
z góry dziękuję za odpowiedzi
1. Czy jak wypuscił mi bulwy nasienne ( chyba nasienne ) to miałem to obciąć czy zostawić?
2. Wyjeżdżam 1 lipca na urlop, czy lepiej zebrać wcześniej czy w drugiej połowie lipca będzie ok? pierwszy raz mam czosnek więc nie wiem.
z góry dziękuję za odpowiedzi
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kwiatostany koniecznie oberwać a co do zbiorów to zależy od tego jak Twój czosnek bedzie wygladał [pod koniec czerwca i jaka bedzie pogoda przez te 2 tygodnie Twej nieobecności.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zdecydowanie zostawić go w gruncie, główka jeszcze rośnie, 2 dni temu u mnie jeszcze nie ma wykształconych ząbków, ludziska to dopiero czerwiec, pełnia wegetacji.
- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
to dobrze
tak trzymać
udanych zbiorów
PS chiński rośnie od początku do końca ale główki się nie utworzą będą białe malutkie kuleczki
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
PS chiński rośnie od początku do końca ale główki się nie utworzą będą białe malutkie kuleczki
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
Witajcie, chcę posadzić na jesień trochę czsnku. kiedyś wsadziłem kilka ząbków, ale chyba był chiński, bo był bardzo mały. Jak można odróżnić, c\zy czosnek jest polski czy chiński?
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Hi, hi ja też chodzę dookoła czosnku i zastanawiam się czy już rwać czy nie, też wyjeżdżam... na 2,5 tygodnia. Oberwałam kwiaty i niech czeka aż wrócę. ![Cool 8-)](./images/smiles/icon_cool.gif)
![Cool 8-)](./images/smiles/icon_cool.gif)
Aśka
Ja muszę sprawdzić moje główki, bo szczypior już w 50% jest suchy i się łamie czyli niedługo wykopki ![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
Mój Harnaś też powoli się załamuje. Coraz bliżej zbiorów.
I sprawdziłem, główki wykształcone, myślę że za tydzień zbiór
![Obrazek](http://img31.imageshack.us/img31/6915/czosnekczer.jpg)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Obrazek](http://img31.imageshack.us/img31/6915/czosnekczer.jpg)
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![;:3](./images/smiles/slonko2.gif)
Asia
Adrian89 muszę sprawdzić jak u mnie. Ale 2 tygodnie temu nie miał jeszcze wyraźnych ząbków. Swoją drogą zawsze selekcjonujecie największe ząbki do ponownego wkładania do ziemi na następny rok czy różne?