Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Plumeria z nasion

Post »

Ja na swoją też się wkurzyłam. Znowu dorwały ją przędziorki i przyznam, że już straciłam serce do jej ratowania.
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli chcesz to możesz spróbować popryskać ją wodą i nakryć szczelnie np. reklamówką przezroczystą lub białą , żeby miała ciągle wilgoć no i żeby nie było jej za ciemno. Przędziory nie lubią wilgoci :evil:
mapes
100p
100p
Od: 22 wrz 2012, o 14:27

Post »

marlenka pisze:Ja na swoją też się wkurzyłam. Znowu dorwały ją przędziorki i przyznam, że już straciłam serce do jej ratowania.
Moje 2 plumerie też (przez pierwsze 2 lata) były często atakowane przez (wydaje mi się) wciornastki.. co 2-3 miesiące był wysyp, nawet mówiłam, że tyle chemii co na 'plumcie' to na żadną inną roślinę w życiu nie wylałam...

Nawet się zastanawiałam, że jak tak dalej pójdzie to chyba się plumci pozbędę - ale po 2 latach walki szkodniki zniknęły tak szybko jak się pojawiły.. Od roku mam spokój (odpukać) :D
flejm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 cze 2013, o 17:38

Post »

Dzięki Jurek za szczegółowy opis podłoża. Wszystko wydrukowane ;) Teraz trzeba będzie skompletować składniki.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

mapes pisze:
marlenka pisze:Ja na swoją też się wkurzyłam. Znowu dorwały ją przędziorki i przyznam, że już straciłam serce do jej ratowania.
Moje 2 plumerie też (przez pierwsze 2 lata) były często atakowane przez (wydaje mi się) wciornastki.. co 2-3 miesiące był wysyp, nawet mówiłam, że tyle chemii co na 'plumcie' to na żadną inną roślinę w życiu nie wylałam...

Nawet się zastanawiałam, że jak tak dalej pójdzie to chyba się plumci pozbędę - ale po 2 latach walki szkodniki zniknęły tak szybko jak się pojawiły.. Od roku mam spokój (odpukać) :D
Oby u mnie tak było. Ledwo co podrosną to już całe się sypią bo mają robactwo ;/
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
x-i-a
---
Od: 23 wrz 2009, o 12:58

Post »

meluzyna pisze:Jak długo ją masz, Ixeska?
Wysiana była w lutym 2009,
więc leci jej 6-ty rok :shock:
Awatar użytkownika
Iga123ana
100p
100p
Od: 19 maja 2011, o 17:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje 3 stoją w pracy;-) bo mają tak super sporo słońca.A jedna grzeje się na słoneczku pod domem;-)
Obrazek
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p
Od: 26 sty 2013, o 10:52

Post »

Ja swoje zimowałam w oranżerii Obrazek Obrazek i oczywiście chcąc dobrze przedobrzyłam i tą najładniejszą miała pięć rozgałęzień i trzy inne zalałam wodą i od korzenia zgniła ;:14 ,zrobiłam kilka sadzonek obcinając je zobaczymy czy się przyjmą :oops: ,wszystkie które przeżyły stoją na chwilę obecną pod tunelem i puszczają nowe listki :heja Obrazek
echmea
magdusiadz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2014, o 11:15

Post »

Witajcie kochani
Chciałam złożyć wniosek o przyjęcie do tego elitarnego grona Plumerian, czyli ludzi zaplumeriowanych :D :D :D
22 maja wysadziłam 10 nasionek plumerii (mix) do takiej oto szklarenki weselnej :D
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cd2 ... 1cc44.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a4a ... 25fe3.html

Nasionka były oczywiście moczone, ułożone zostały na podkładzie kokosowym a w dnie "szklarenki" porobiłam dziurki.
Dziś moja niecierpliwośc została nagrodzona, pierwsze nasionko wykiełkowało ;:138 :heja ;:215
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/acf ... 5f731.html

cieszę się jak dziecko, przepraszam..., kilka innych nasionek jest napęczniałych więc moje nadzieje na kolejne plumeriowe niemowlęta rośną z każdym dniem. Trzymajcie kciuki.
Pozdrawiam i życzę duuużo słoneczka dla waszych Plumci
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p
Od: 4 lut 2013, o 17:33

Post »

magdusiadz
Wniosek o przyjęcie do elitarnego grona Plumerian został rozpatrzony pozytywnie. :D
Witamy serdecznie.
Trzymamy kciuki za maluchy. ;:215
Joaquin
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p
Od: 26 sty 2013, o 10:52

Post »

magdusiadz
witam Cię serdecznie i życzę dużo radości z uprawy tych niesamowitych roślin,ja jestem zdrowo zakręcona od 4 lat i jeszcze mi nie przeszło .Pokazuj na bieżąco rozwój swoich plumci :wit
echmea
magdusiadz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2014, o 11:15

Post »

Dziękuję za tak ciepłe przyjęcie

Dziś narodziło mi się drugie Plumeriątko:
Obrazek

ale niestety mam też złą dla mnie nowinkę, z jednego nasionka wyciekł jakiś płyn i wydaje mi się że nic z niego już nie będzie, a co wy o tym sądzicie? zostawić czy wyrzucić?
Awatar użytkownika
Marlena_K
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 sty 2014, o 13:43

Post »

Witam,
jestem nowa na tym watku, pozwole się pochwalić
swoimi plumeriami wysianymi z nasion w kwietniu
Obrazek Obrazek

Również witam, ale proszę zdania zaczynać z dużej litery. Poprawiłem, norbert76.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”