A zamiast Alkalinu PK,jest coś podobnego?bardziej odpowiada mi,rozsypywanie nawozu i ewentualne podlanie trawnika.ogrod2000 pisze:Brawo, przemiana pierwsza klasa.marrcin pisze:Dzięki poradą ogrod2000 trawnik nabrał wygladu:
Jeśli nie jest to kłopotliwe nadal co 14-20 dni, wzmacniaj mocznikiem do okolić początku czerwca.
Od czerwca zmniejsz dawkę, mocznika i zacznij stosować nawóz PK np z Intermag'u Alkalin PK 10:20,
wzmocni to wybarwienie świecąco jasne i rozbuduje system korzenny, wzmocni przed upałami i przygotuje do zimy. Podajesz podobnie jak mocznik, 3 razy z odstępem 4-7 dniowym. Przy takiej aplikacji w przyszłym sezonie nie powinno być siana w trawniku, lub będzie go radykalnie mniej.
Wiosną, kiedy tylko trawa się zazieleni i masz środki finansowe wykonaj oprysk preparatem Tytanit (jest bardzo drogi 0.2L około 50zł),
zapobiegnie to przemarzaniu trawy w przypadku wystąpienia przymrozków gruntowych. Ahhh jeszcze jedno przy tak silnym stosowaniu mocznika, konieczne będzie jesienią wysypanie wapna w granulacie lub kredy ogrodniczej. Ustabilizuje to obniżone pH azotem, a wiosna ograniczy rozwój mchów.
Trawnik po zimie cz. 1
-
- 50p
- Od: 25 wrz 2008, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trawnik po zimie
Ewka
Poszukaj najbliższej centrali zaopatrzenia rolnictwa. Zapytaj się o nawóz PK w granulacie.ewka0207 pisze:A zamiast Alkalinu PK,jest coś podobnego?bardziej odpowiada mi,rozsypywanie nawozu i ewentualne podlanie trawnika.
Podawanie konkretnych nazw mija się z celem, bo jedna centrala ma a inna ma inny tej samej klasyfikacji o nazwie zupełnie innej.
np. http://www.polifoska.pl/lang-pl-module- ... ta-21.html
Ewka0207
Powinien jeszcze być dostępny nawóz NPK, AMOFOSKA CORN,
nie powoduje zbyt dużego wzrostu trawy, ładnie wybarwia, utrzymuje w dobrej kondycji,
cena umiarkowana, około 1200zł - 1T, wada to stosunkowo powolne działanie około 3 tyg.
Przypomnę,że podawanie konkretnego nawozu powinno być poprzedzone badaniem gruntu,
zwłaszcza przy podawaniu nawozów wysoko %, choć trawa to specyficzna "bestia", zje wszytko.
nie powoduje zbyt dużego wzrostu trawy, ładnie wybarwia, utrzymuje w dobrej kondycji,
cena umiarkowana, około 1200zł - 1T, wada to stosunkowo powolne działanie około 3 tyg.
Przypomnę,że podawanie konkretnego nawozu powinno być poprzedzone badaniem gruntu,
zwłaszcza przy podawaniu nawozów wysoko %, choć trawa to specyficzna "bestia", zje wszytko.
- Manekineko
- 10p - Początkujący
- Od: 25 mar 2012, o 20:36
a czy ja mogę poprosić o polecenie nawozu do trawy ale bez azotu? jestem posiadaczką przepięknej chwastnicy i jakoś tak chciałabym jej dać delikatnie do zrozumienia, żeby sobie poszła
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A co zrobić z trawą która jeszcze nie urośnie po kwitnieniu a już wydaje kłoski I wcale nie ma za sucho
-
- 50p
- Od: 25 wrz 2008, o 09:27
Ok,zobaczę co jest w sprzedaży w mojej okolicy i jak zwykle,na pewno będę miała pytania do Ciebieogrod2000 pisze:Ewka0207
Ewka
Witam,
Trawa barenbrug exclusor wysiana 08.05.2012 razem z trawą nawóz do wysiewski substrala.
1,5 tygodnia temu zastoswałem nawóz yara mila complex.
Efekty jak poniżej, wszystko fajnie tylko nie wiem co zrobić aby trawnik był soczyscie zielony na całej powierzchni.
Gdzie nie gdzie bardziej żółte miejsca, zastanawiam się nad jakimś nawozem z większą ilością żelaza, np. ten -> http://www.florovit.pl/florovit-nawoz-d ... a--p2.html
Trawnik:
http://img688.imageshack.us/img688/9046/84627191.jpg
Z góry dziekuje za wszelkiego rodzaju sugestie.
Trawa barenbrug exclusor wysiana 08.05.2012 razem z trawą nawóz do wysiewski substrala.
1,5 tygodnia temu zastoswałem nawóz yara mila complex.
Efekty jak poniżej, wszystko fajnie tylko nie wiem co zrobić aby trawnik był soczyscie zielony na całej powierzchni.
Gdzie nie gdzie bardziej żółte miejsca, zastanawiam się nad jakimś nawozem z większą ilością żelaza, np. ten -> http://www.florovit.pl/florovit-nawoz-d ... a--p2.html
Trawnik:
http://img688.imageshack.us/img688/9046/84627191.jpg
Z góry dziekuje za wszelkiego rodzaju sugestie.
-
- 100p
- Od: 5 maja 2011, o 10:11
I tak nie masz źle.Ja mam takie żółte plamy plus jeszcze gołe placki gdzieniegdzie.Co z tym zrobić?Trawnik wysiany na początku maja.Już dawałam nawóz z żelazem.
może za mało azotu, jest coś takiego jak "magiczna siła" substrala, u mnie pomogło na gołe place...trawa wyskoczyła jak z procy po tygodniugmart68 pisze:I tak nie masz źle.Ja mam takie żółte plamy plus jeszcze gołe placki gdzieniegdzie.Co z tym zrobić?Trawnik wysiany na początku maja.Już dawałam nawóz z żelazem.
-
- 100p
- Od: 6 kwie 2012, o 14:32
- Kontakt:
Za 2-3 tyg mam zamiar wysiać mieszankę traw na przygotowaną powierzchnię. Zastanawiam się nad dwoma mieszankami tj .
Trawa Trawnik Polski Gazon
skład:
Lolium perenne LORETA (HOLANDIA) Życica trwała 30%
Fastuca rubra rubra BARUSTIC( DANIA ) kostrzewa czerwona 30%
Fastuca rubra rubra BOREAL( NIEMCY) kostrzewa czerwona 30%
Poa pratensis BARON ( NIEMCY) wiechlina łąkowa 10%
Trawa Trawnik Polski Desert Professional
Lolium perenne BAREINE Życica trwała 20%
Festuca arundinacea DENISE Kostrzewa trzcinowa 35%
Festuca arundinacea FAWN Kostrzewa trzcinowa 20%
Poa pratensis RUGBY II Wiechlina łąkowa 15%
Glebę mam w miarę ok tj. nie za ciężką ani nie piaszczystą, trawnik mam być użytkowany raczej słabo, tj czasami ktoś przejdzie , albo pobawi się dziecko. Nasłonecznienie w części całkowite a w części półcień.
Co polecacie?
Trawa Trawnik Polski Gazon
skład:
Lolium perenne LORETA (HOLANDIA) Życica trwała 30%
Fastuca rubra rubra BARUSTIC( DANIA ) kostrzewa czerwona 30%
Fastuca rubra rubra BOREAL( NIEMCY) kostrzewa czerwona 30%
Poa pratensis BARON ( NIEMCY) wiechlina łąkowa 10%
Trawa Trawnik Polski Desert Professional
Lolium perenne BAREINE Życica trwała 20%
Festuca arundinacea DENISE Kostrzewa trzcinowa 35%
Festuca arundinacea FAWN Kostrzewa trzcinowa 20%
Poa pratensis RUGBY II Wiechlina łąkowa 15%
Glebę mam w miarę ok tj. nie za ciężką ani nie piaszczystą, trawnik mam być użytkowany raczej słabo, tj czasami ktoś przejdzie , albo pobawi się dziecko. Nasłonecznienie w części całkowite a w części półcień.
Co polecacie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Hej, hej słyszy mnie ktoś? ma ktoś też tak że trawa bardzo szybko wybija w nasiona?
Iza, u mnie też pokazała się taka trawa drobno- i niskokrzewiąca oraz szybko wydająca nasiona. Chyba była w mieszance "na miejsca zacienione".
Ale nie przeszkadza mi to bo jest tego niewiele, estetycznie nie jest wcale brzydkie, poza tym miło pomyśleć, że ładna trawa wysiewa mi się sama
Ale nie przeszkadza mi to bo jest tego niewiele, estetycznie nie jest wcale brzydkie, poza tym miło pomyśleć, że ładna trawa wysiewa mi się sama
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu