Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Truskawki "zwisające"

Post »

Właśnie kończy si pierwszy wysyp. Rośliny wypuszczają rozłogi. Czy to dobry czas na cięcie starych liści? Te wąsy puszczać samopas, czy jakoś przycinać? Robi się bałagan i gąszcz.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Re: Truskawka łamiąca schematy

Post »

Rewelacja, aż mi szczeka opadła (ale juz pozbierałam) - juz wiem co sobie zażycze na imieninki od eMa - TRUSKAWECZNIK
agnieszka0308
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lip 2013, o 16:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego moje truskawki pnące - wiszące nie owocują anie nie mają kwiatków tylko puszczają pędy???
Są w tym roku posadzone, i pierwszy zbiór był bardzo marny parę truskawek z 30 krzaczków.
roisyb
50p
50p
Od: 19 lut 2012, o 13:45

Post »

To były siane w tym roku czy gotowe sadzonki?
Bo moje siane w ubiegłym roku nie owocowały wcale, za to w tym po posadzeniu na wiosnę zaczęły puszczać pędy i dopiero nie dawno zaczęły kwitnąć. Część z nich jest nadal w fazie puszczania pędów i dopiero zaczynają tworzyć kwiatostany. Może taki ich urok, że najpierw pędy a potem owoce i Twoje też mają podobnie.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Wiosną zakupiłem 20 szt odmiany Albion. Część zakwitła i dała owoce. Cześć wypuściła rozłogi. I na tym koniec. Żądnych dalszych kwiatów. Pewnie metki z nazwami w marketach przylepiają dowolnie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44

Post »

seedkris
Mam 10 Albionów sadzonych na początku czerwca. Prawie wszystkie kwitły i jakieś owoce w pierwszym spóźnionym terminie były. Rosną w osobnym rządku w gruncie obok zwykłych. W sumie mają dobry smak, trochę twardawe owoce, a może za szybko zerwane. Po kilkunastu owocach mogę powiedzieć że smakuje dobrze. Z tych 10 krzaczków mam w tym momencie 7 sadzonek z rozłogów w doniczkach. Teraz kilka krzaczków kwitnie, a na paru jest kilka czerwonych truskawek, zielone też. Są podlewane dość często. Rosną na nasłonecznionym stanowisku. Sądzę, że zwiększę ich ilość i w przyszłym roku będę je obserwował.
Razem z nimi kupiłem truskawki "ananasowe". Te nie kwitły, jedynie mają strasznie dużo rozłogów.
agnieszka0308
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lip 2013, o 16:30

Post »

roisyb pisze:To były siane w tym roku czy gotowe sadzonki?
Bo moje siane w ubiegłym roku nie owocowały wcale, za to w tym po posadzeniu na wiosnę zaczęły puszczać pędy i dopiero nie dawno zaczęły kwitnąć. Część z nich jest nadal w fazie puszczania pędów i dopiero zaczynają tworzyć kwiatostany. Może taki ich urok, że najpierw pędy a potem owoce i Twoje też mają podobnie.
Były to gotowe sadzonki i jak do mnie przyszły już owocowały a teraz nic nie puszczają kwiatów tylko same pędy ;/
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

Z moich z 5-ciu odmian truskawek o których pisałam na poprzedniej stronie jak do tej pory kilka owoców miała tylko Selva. Owoc dość duży i ładnie wybarwiony. Smak "trochę mało truskawkowy".
Reszta jeszcze nie owocowała :( .
Po oberwaniu pierwszych kwiatków truskawki ponownie jeszcze nie zakwitły tylko wypuściły całą masę nowych pędów. Niektóre mają długość 4-ech metrów /zaglądają do mamy na balkon/, a z jednej rośliny pędów wyrosło czasami i osiem. Rośliny mateczne liście mają duże.
Sadzonki /na wiosnę/ trafiły do ziemi zasilonej nawozem do truskawek i może to jest przyczyną tak ogromnej ilości pędów.
Obecnie niektóre sadzonki rozłogowe zaczynają kwitnąć /kwiat bardzo mały to i owoc będzie pewnie wielkością przypominał dużą poziomkę/. Roślina mateczna dalej nie kwitnie.

Czy może poobcinać te pędy i zasilić nawozem?

W dniu wczorajszym niektóre pędy dałam do ukorzenienia /nie odcięty pęd z sadzonką umocowany w skrzynce z ziemią/.
Na tych nowych roślinach nie dopuszczę do wytwarzania pędów, ponieważ zdecydowanie wolę mieć owoce niż sadzonki.
W czerwcu dwie truskawki z donic wysadziłam na grządkę /Albion i Figro Floriante/.
Grządka długości ok 5m i szerokości ok 1,5m cała jest 'zatruskawowna" sadzonkami. Od tygodnia na roślinach matecznych pojawiły się kwiaty.
Tak sobie myślę, że powód tego jest jeden rośliny na grządce mają więcej składników odżywczych niż te w doniczkach.
Bardzo proszę o poradę ;:196

pozdrawiam
Krystyna
krab_ik1
100p
100p
Od: 18 maja 2012, o 19:54

Post »

U mnie zeszłoroczne truskawki też można powiedzieć że nie kwitną (mam podobno selve, bo tak zapewniał sprzedawca)(w pierwszym roku oberwałam wszystkie kwiatki a drugiego owocowania nie miały )W tym roku miałam dosłownie kilka owoców. Niby teraz powinno się zacząć drugie owocowanie, a one wypuszczają tylko pędy. Wkurzają mnie, i wyrzucę je chyba. Jedynie owoce mam z jednego krzaczka truskawki, którą kupiłam w tym roku w sklepie ogrodniczym jako "truskawka zwisająca". Kwitnie non stop, owocuje roślina matka i pędy. I tą truskawką zastąpię sobie wszystkie "niby selvy"
Traper
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lip 2012, o 08:05

truskawka zwisająca/pnąca

Post »

Witam

2 miesiące temu kupiłem piekną, owocującą truskawke o bialych kwiatach
Miała 6-7 rozsad na długich kłączach. Poodcinałem je ( po kolei) i umieściłem
w specjalnym naczyniu do hydro-uprway. Gdy sadzonka miała 20-30 mm korzonki
wsadziłem do doniczek . Teraz mam 5 dodatkowych szt które już owocują lub mają kwiaty
Niestety "matka" wygląda jak "normalna" gruntowa truskawka bez zwisających odrostów

Dlaczego ? Czy ktoś to wie ?
Jeszcze 2 pytania
1) są rózene sposoby "przezimowania" Które w/g Was są najlepsze dla tej rośliny
2) jak ekologicznie nawozić truskawki ( będą je jeść dzieci)

Pozdrawiam
Traper
krab_ik1
100p
100p
Od: 18 maja 2012, o 19:54

Re: truskawka zwisająca/pnąca

Post »

Nowe wąsy,roślina matka wypuści ci w następnym roku i te nowe sadzonki również. Ja okrywam Agro i zostawiam na balkonie. Możesz przenieść do chłodnej piwnicy,ale z czasu trzeba podlać. Co do nawożenia to podlewam biohumusem.
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

W dniu dzisiejszym przesadziłam ukorzenione sadzonki z małych pojemniczków do docelowych doniczek. Sadzonki pięknie się ukorzeniły i niektóre zaczęły już kwitnąć i zawiązywać owoce :wink:

W ramach eksperymentu z jednej truskawki sadzonej na wiosnę obcięłam wszystkie pędy, ale w dalszym ciągu nie ma zamiaru zakwitnąć i pewnie w tym roku już owoców nie będzie miała :(

Z nowych sadzonek będę już obrywać wszystkie pędy co by się nie powtórzyła sytuacja z tego roku.

pozdrawiam
Krystyna
adam_c
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lut 2013, o 16:40

Post »

Kiedy powinno się zasadzić truskawki o smaku ananasa. O takie mi chodzi http://gardenpark.com.pl/truskawka-white-dream Na jesień tak jak każde inne truskawki czy jednak wiosną posadzić do doniczek np. na balkonie i czekać aż urosną?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”