Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie.

Post »

O to dokładnie taką sytuację mam na moim ogrodzie - tam, gdzie wyżej -pozasypywali ludzie rowek melioracyjny, a u mnie - bo mam ogródek w dołku - woda gruntowa się już przelewa po powierzchni. I nikt nic nie robi, żeby poprawić tą sytuację. Poza pustymi obietnicami i "pielgrzymką" oglądaczy z radami w stylu wyciąć drzewa, wierzby, krzewy, wyciąć i wyburzyć wszystko wśród sąsiadów, bo to ich wina :evil:
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50

Post »

Waleria pisze:W Wiadomościach mówili,że w niektórych wsiach są zaniedbane, a nawet zaorane rowy melioracyjne. Poprzednio krytykowali, że melioracja bardzo wysuszyła Polskę, teraz znowu źle,że nie ma melioracji. Trudno za tym nadążyć.
Problem z melioracją jest taki że zrobiono rowy odwadniające, natomiast nie dostosowano ich do nawadniania.
Asia
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50

Post »

alinaK pisze:A moja mama nie wykopuje w ogóle mieczyków na zimę i ma co roku morze kwiatów,może przesadzacie ztym wykopywaniem ja np . nie wykopuje tulipanów ,hiacyntów i rosną pięknie
Tulipany i hiacynty sadzi się jesienią i zimują w gruncie.

Ja moje mieczyki zostawiłam w poprzednią zimę na działce, niestety nie przeżyły :( .
Asia
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziś tylko czytałam, a w najbliższym czasie opiszę swoje historie
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Najnowszy błąd - nie schowałam małego tunelu (tego do nowalijek) i on jest teraz płaski, bo z dużego tunelu zlatywał na niego śnieg :evil: Ciekawe, czy te pręty da radę naprostować. A mogłam mały wstawić do dużego, ale wtopa.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka...po "spoczynkowaniu" cebulki hipeastrum skróciłam jej korzenie - i chyba za bardzo. Teraz biedna nie rośnie, bo je odbudowuje. nie róbcie tak...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
elli3
100p
100p
Od: 19 maja 2009, o 16:35

Post »

Waleria pisze:Ja się nie śmieję, po prostu radzę sadzić właściwe rośliny na właściwym terenie, bo ja w życiu nie posadzę żurawiny, a chciałabym. Primo: zbyt sucho, secundo:wapienna ziemia. A lawenda u mnie rośnie wspaniale.
Wiesz,że myślałam o żurawinie.
A w temacie sadzenia właściwych roślin na właściwym miejscu,to teraz to ja już też to wiem. :lol:
Wcześniej wydawało mi się,że wystarczy zielonym do góry......... :lol: :lol:
pozdrawiam ANIA
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

A ja dochodzę do wniosku,że nie ma mądrych na roślinki. (niektóre przynajmniej) ;:223 Czy ktoś gdzieś spotkał jakieś zastrzeżenia, że aronia na jakiejś glebie nie urośnie? No a na naszych działkach nie rośnie, wszystko inne rośnie, a to, jakie posadzisz, takie po 5 latach wyrzucisz, bo nie można patrzeć, jak to siedzi i i nic nie rośnie.
Waleria
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

mamba9991 pisze:Najnowszy błąd - nie schowałam małego tunelu (tego do nowalijek) i on jest teraz płaski, bo z dużego tunelu zlatywał na niego śnieg :evil: Ciekawe, czy te pręty da radę naprostować. A mogłam mały wstawić do dużego, ale wtopa.

A z czego są te pręty? Jeśli z PCV, to jest szansa, że się zregenerują, tak było u mnie :)
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Zregenerują? Wystarczy podlać? :;230
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Możesz spróbować :wink: , ale chodziło mi o to, że są elastyczne i jak zrobi się cieplej, powrócą do swojego poprzedniego kształtu :uszy
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

A jak nie powrócą, to wystarczy pomoczyć w gorącej wodzie (albo nią polać) i odpowiednio uformować :wink:
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Oj, żartowałam :wit

Nic zdrożnego nie miałam na myśli, tak mi się tylko skojarzyło z przesuszonym badylkiem w doniczce ;:170
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”