Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
bobiczek
50p
50p
Od: 5 mar 2014, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)

Post »

Na długi majowy weekend kiedy większość podsmażała na grillach i popijała Warkę Strong, kolega dostarczył mi "troszkę" ziemi do mojego tunelu.
Wypada wspomnieć że prócz tego że przynajmniej na 2 miesiące przestał być moim serdecznym kolegą z racji wybranego terminu dostawy, to tunel był bardzo zadowolony :)

Obrazek

Po wstępnym przesianiu i odwaleniu tego co zostało na oczkach tej większej siatki

Obrazek

Obrazek

ponownie przesypywałem to na takim urządzeniu własnej produkcji już w tunelu

Obrazek

To całkiem drobne zostawiłem na górę, a to ziarniste przekopałem widłami razem z tym co było w tunelu

Obrazek

A takie miałem dzisiaj zakwasy po całym dniu zwożenia i przesiewania Matki Rodzicielki z placu pod tunel, jakich nie miałem nawet po góralskim weselu, w którym próbowałem dotrzymać kroku autochtonom w całonocnych tańcach :D

misia i klusek pisze: Bobiczek a pokaż co posiałeś w tunelu, jak go rozplanowałeś - oczywiście jeżeli możesz?
czekają już z niecierpliwością w doniczkach na parapecie w domu - różne różności :)

pomidorki
Obrazek

brokuły
Obrazek

papryczki
Obrazek

i te różne różności... :)
Obrazek
Dexa

Post »

Witam,

Jestem nowa na forum. Chciałam podzielić się z Wami moją recenzją tunelu ogrodowego. Wprawdzie stelaż i fartuch foliowy kupiłam gotowy, a całość dziś postawiona i zmontowana, nie wiem jeszcze jak sie będzie sprawdzał. Ale może komuś pomogę swoją opinią.
Macie może podobny? jak się sprawdza. Ja nie wiem jeszcze, zobacz e w praktyce w tym sezonie i dowiem się czy to nie kicz. Póki co wygląda na stabilny.

Nie wiem dokładnie czy tak można, ale chciałabym odesłać Was do mojego bloga, na którym mam dokładną recenzję.
A może napisz na forum o tym??/Admin
Zapraszam!

Wcześniej mieliśmy robiony tunel, na stelażu drewnianym, okrywany folią i przybijany listewkami, ale przezył już swoje i przyszła pora na nowy. Metodą "na lenia" w tym roku kupiłam gotowy tunel foliowy.

Co myślicie?

Okaże się badziewiem, czy jednak zjem pyszne pomidory z niego?

Dołącze niedługo zdjęcia wysadzonych pomidorków :) Nie mogę się doczekać :)
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p
Od: 17 lut 2014, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich :wit

Jestem pełna podziwu dla Ciebie, bobiczek :D że też Ci się chciało tak dokładnie przesiewać tą glebę :wink: Ja nie miałabym tyle cierpliwości ;:173
U mnie pomidorki już rosną w tuneliku. Tak to wygląda :wink:
Obrazek
Dziś pozwoliłam sobie kilka z nich podwiązać. Potrzebowałam do tego oczywiście sznureczek, kilka kołeczków drewnianych, młotek, moją "kosę" i klipsy do pomidorków.
Obrazek
Na dobry początek wiązałam sznurek (w miarę nie za gruby bo potem może być problem z klipsami) gdzieś w połowie kołeczka.
Obrazek
Potem wbijałam kołeczek koło pomidorka; nie za blisko żeby nie uszkodzić zbytnio korzeni i nie za daleko żeby nie trzeba było go bardzo przyginać do sznurka. Oczywiście roślinkę trzeba troszkę odchylić ręką żeby nie zrobić jej krzywdy młotkiem ;:oj
Obrazek
Następnie odcinałam sznurek, tak żeby sięgał do "sufitu" i dodawałam 15 cm na wiązanie.
Obrazek
Na sam koniec zostało mi założenie klipsa. Widziałam, że czasami na forum wrzucają ludziska zdjęcia klipsów, ale mają je źle założone (dlaczego??? :shock: )
Obrazek
Klipsy mają przy mocowaniu dwa ząbki. Są one umieszczone tam po to żeby klips trzymał się sztywno na sznurku i nie jeździł z góry na dół i odwrotnie.
Obrazek
Powinno to wyglądać tak:
Obrazek
Od 2 lat w taki sposób wiążę pomidory, ogórki, paprykę (...) a w tym roku pokusiłam się nawet o arbuza ;:oj Nie mam pojęcia co z niego wyjdzie bo na razie jest malutki (7 cm), ale jestem optymistycznie nastawiona. Jednemu z moich ogórków też chyba się mój nastrój udzielił bo od rana uśmiecha się do mnie na żółto ;:138
Obrazek

Pozdrawiam
Natalii :wink:
Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
bobiczek
50p
50p
Od: 5 mar 2014, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fachowo zrobione, jeszcze bardziej fachowo pokazane z najdrobniejszymi szczegółami.
Z chęcią będę podglądał dalej i naśladował.
Gdzie to będzie? Można wiedzieć? Poznać stronę? ;:3
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Natalii,
mam pytanko co do sznurków.
Pięknie pokazałaś sposób mocowania pomidorów, jednak zastanawia mnie kwestia rządku najbliżej ściany tunelu. Pomidory przyczepione są do sznurków pionowych, które z kolei u góry przywiązane są do poprzecznego sznurka, biegnącego wzdłuż tunelu. Jak robisz, że ten poprzeczny sznurek nie obsuwa Ci się w dół po konstrukcji tunelu?
Mam nadzieję, że wyraziłam się w miarę jasno...

PS od wczoraj jestem również dumną posiadaczką tunelu. Z racji na brak funduszy i przede wszystkim czasu, postawiłam na gotowy tunel zakupiony w sklepie internetowym... Dopiero wczoraj udało mi się wygospodarować chwilę i złożyliśmy go z mężem. Niestety nie było to łatwe zadanie, nie do końca równo i ładnie nam to wyszło, ale nie mieliśmy nikogo do pomocy, poza tym żadne z nas nigdy nie miało w domu tunelu, więc była to dla nas zupełna nowość. Nie jest to konstrukcja na lata, bo i nie jesteśmy pewni, jak długo zostaniemy w tym miejscu, gdzie teraz mieszkamy, więc oby wytrzymał do jesieni, to będę zadowolona.

Pogoda postanowiła wystawić nasza budowle na próbę i jak tylko skończyliśmy, lunął potężny deszcz z gradem, dzisiaj też spadło z nieba niemało wody w postaci ulew przerywanych ostrym słońcem (co posiałam grządkę - z nieba podlało i tak cały dzień).
Mam pietra, bo ziemia w tunelu i wokół to glina. Nieco osiadł i folia się przez to poluźniła, troszkę wody też w nim stoi. Planuję wyłożyć wszystko agrotkaniną (białą), ponieważ nie mam wiele czasu na walkę z chwastami. Pomidory już czekają na parapetach.

Mimo, że w tunelu powinno być cieplej, mam trochę stracha przed sadzeniem teraz pomidorów. Noce są bardzo zimne, w czwartek było u mnie -4 stopnie rano.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To mój postawiony dzisiaj, na przyszły rok w planach postawić jeszcze 2 sztuki :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Matt Ronix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 kwie 2014, o 20:58

Post »

PiotrekP ten tunel jest kupny czy sam robiłeś?
Pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Namiot wojskowy :wink:
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p

Post »

Witam wszystkich :wit

PiotrekP, elegancja-Francja ;:333 Ładniutki ten Twój tunelik. Planujesz jakąś większą dystrybucję skoro chcesz postawić jeszcze 2 takie?? Mam pytanko odnośnie tych pali wbitych w ziemię; cóż to za konstrukcja?? Właściwie to już od dłuższego czasu miałam zamiar postawić identyczną; chciałam stworzyć sobie szkielet (dodając jeszcze poziome beleczki oparte na szczytach pali), do którego mogłabym wiązać pomidorki gruntowe, paprykę i ogórki (...) Pale wkopywałeś szpadelkiem czy używałeś świdra glebowego?
Laryssa11, tak właściwie to sznurki nie są wiązane do poziomej linki. Poziomy sznurek jedynie owijam dość ciasno pionowym sznurkiem a potem ciągnę go dalej do metalowej, poprzecznej belki szkieletu. W ten sposób sznurek nie tylko nie opada, ale i jest sztywno umiejscowiony mniej więcej na jednym poziomie.
Obrazek
Gdy budowaliśmy z moim tatą ten tunel, nie mieliśmy zbyt wiele czasu na dopracowanie szczegółów, ale z racji, że w przyszłym roku czeka mnie przemalowanie szkieletu mam zamiar wprowadzić kilka ulepszeń. Wymyśliłam sobie, że jak już ładnie szlifiereczką zedrę farbę to przyspawam (za pośrednictwem Mistrza Świata :wink: ) ogniwka do łuków. Mam taki ładny kawał grubego drutu (? 3-4 mm). Planuję zwinąć go na jakiejś rurce w sprężynę i przeciąć go tak żeby powstały ogniwka (wzdłuż czerwonej linii, na zdjęciu). Coś w tym stylu:
Obrazek
Potem zostanie tylko przyspawanie ogniwek do konstrukcji, ale jeszcze nie jestem pewna jak gęsto mają być umieszczone. Muszę się jeszcze zastanowić :D .
Obrazek
Mam kolejną ciekawostkę :wink: Większość ogrodników-działkowców praktykuje obrywanie bocznych pędów pomidorów. Ale nie wszyscy wiedzą, że pęd boczny staje się "niebezpieczny" gdy jest dłuższy niż 5 cm. Dlatego też, obrywanie tych odrostów należy przeprowadzać w miarę wcześnie, bo po przekroczeniu magicznych 5 cm pęd boczny zaczyna osłabiać roślinę :wink:
Obrazek

Pozdrawiam
Cur in gremio haremus?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalii88 pisze:tych pali wbitych w ziemię; cóż to za konstrukcja?? Pale wkopywałeś szpadelkiem czy używałeś świdra glebowego?

Na te słupy pionowe przyczepiam linki stalowe a na linki daję cieniówkę. Wkopywane szpadlem do odwodnień. 3 minuty i słup stoi :wink:
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p

Post »

Taki bajer... :D To już wszystko wiem.

Pozdrawiam
Cur in gremio haremus?
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Mam pytanie odnośnie taśmy nawadniającej w tunelu z pomidorami, nie wiem w jakich godzinach i na jak długo ustawić podlewanie. Komputerek ma możliwość ustawienia do 4 podlewań dziennie w czasie od 1 minuty do 4 godzin, tylko podpowiedzcie mi w jakich godzinach i w jak długo są podlewane Wasze pomidory taśmą kroplującą :?:
Pozdrawiam,
Kasia
_fox_

Post »

Natalii88 pisze:Witam wszystkich :wit Mam kolejną ciekawostkę :wink: Większość ogrodników-działkowców praktykuje obrywanie bocznych pędów pomidorów. Ale nie wszyscy wiedzą, że pęd boczny staje się "niebezpieczny" gdy jest dłuższy niż 5 cm. Dlatego też, obrywanie tych odrostów należy przeprowadzać w miarę wcześnie, bo po przekroczeniu magicznych 5 cm pęd boczny zaczyna osłabiać roślinę :wink:Pozdrawiam
Przy okazji można dodać że pędy boczne tzw. wilki bardzo ładnie ukorzeniają się w wodzie i można samemu zrobić rozsadę na jesienne nasadzenia, a więc nie ma tego złego ...... ;:108
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”