Ranczo Nokły cz. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
zuzka 1
50p
50p
Od: 17 maja 2007, o 16:30

Re: Ranczo Nokły cz. 5.

Post »

Witam!
Ja także przyłączę się do grupy, która podziwia poczynania i przeobrażenie jakie zachodzi. Ogrom prac jest potężny. BRAWO!
Lilcia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 lis 2014, o 18:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Panie Tadeuszu :D
Jestem po spacerze i czuję się oszołomiona. Ile Pan ma tych roślin. I jakie wszystko zdrowe i zadbane :shock:
Wielki szacunek ;:108
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresko,Tadeuszu ucieszyła mnie obietnica przyjazdu do Sulejowa :D Oby wasze imprezy omijały ten termin :D Co ja tu będę powtarzać po wszystkich,już wszystko zostało powiedziane.Pomysły was rozsadzają,siłami dobrze gospodarujecie,ale ja czuję jakie zainteresowanie budzicie u miejscowych.Pewnie na początku dziwili się,że porywacie się na takie chaszcze i do głowy im nie przychodziło,że z tego może się coś wyłonić ;:7 A że kościół obok,to i ruch duży,komentarzy się domyślam.Serdecznie pozdrawiam :wit
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
terraza
100p
100p
Od: 15 sty 2012, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

MATEUSZU- dziękujemy za odwiedziny, miło nam że doceniasz naszą pracę, ta praca jest tym łatwiejsza im bardziej się ją lubi. My lubimy pracować, a tym bardziej przy takiej pracy o jakiej zawsze marzyliśmy- własny mały domek w otoczeniu pięknych roślin.

JOLU- dziękujemy za spotkanie ( wirtualne) w ogrodzie i realne na Lubelskiej starówce. Teraz odpoczywamy przed kolejnym etapem prac w Kijanach w przyszłym roku.

PIOTRKU- dziękujemy za spacer po naszym siedlisku. Schody na skarpie to konieczność, różnica w poziomie górnym i dolnym wynosi około 6.00 metrów i by z góry dojść do dołu należy pokonać 40 betonowych schodków , no i 9 drewnianych ( dodatkowe 2 metry w pionie).

DARIO- dziękujemy za odwiedziny, my też czekamy do wiosny, ale wcześniej postaraliśmy się zwiększyć ilość nasadzeń, tak by ten nowy ogród upiększał naszą działkę. Aksamitki z pewnością też się pojawią w przyszłym roku, ale nie w takich ilościach jak w tym roku, były to rośliny które najszybciej dało się posadzić i pięknie kwitły do samych przymrozków.

ANIU- dziękujemy za odwiedziny i przedświąteczne spotkanie na Starówce. Nasze plany odnośnie domu i jego otoczenia powstawały spontanicznie w naszych głowach i się wydawały jako jedyne do zrealizowania. W toku realizacji ,następowały tylko drobne korekty planów i cieszy nas że tak wielu osobom się podoba to co sami wymyśliliśmy i dotąd zrealizowali.

Dalsze prace już będą mniej widowiskowe, bo obejmować będą niewielkie fragmenty działki jak też prace wykończeniowe wewnątrz budynku. Marzenia warto mieć bo to one nas inspirują do wysiłku i osiągnięcia czegoś, niezależnie od wieku w jakim się znajdujemy.

KASIU-dziękujemy za spacer po ogrodzie oraz przedświąteczne spotkanie na Starówce. Wiszące Ogrody- tym nas zaskoczyłaś, bo teraz musimy się wspiąć na wyżyny by dorównać "Wiszącym ogrodom Semiramidy"- widzisz jak się pojawiają nowe wyzwania ;:333

ZYTKO- dziękujemy za wirtualne odwiedziny,
należało by zwizytować i ewentualnie mówiąc żargonem, podlać
Nasze zaproszenie dla Was do Kijan jest ciągle aktualne i data "wizytacji" zależy tylko i wyłącznie od Was. Czekamy i ;:131 mamy nadzieję że się niebawem doczekamy.

BASIU- dziękujemy za odwiedziny, cieszy nas że rozsiewamy
choroby inspiracyjne.
, i że Ty jesteś nią zainfekowana. Nas przykład pokazuje że nie ma żadnych granic wiekowych poza którymi nie można już realizować swoich marzeń.

Oboje w młodych latach wyszliśmy z prywatnych domów, długie lata zamieszkiwaliśmy w blokowiskach i marzenia o własnym domku z ogrodem zawsze nam były bliskie i dopiero teraz udaje nam się te marzenia realizować.

MARIOLKO- dziękujemy za odwiedziny, nicka nie będziemy zmieniać, natomiast będziemy dążyć do tego by nasze "wiszące ogrody" były chociaż w minimalnym stopniu podobne do starożytnych ogrodów Semiramidy.

MONIKO - SYNOWA/b]- dziękujemy że i Ty zajrzałaś do naszego wątku ogrodowego. Nad nazwą nowego wątku będziemy się zastanawiać jak już zakończymy co z grubsza nasze remonty , jak również gdy przyjdzie pora rozpoczynać kolejną część naszego wątku ogrodowego.

MISIU- dziękujemy za spacer po naszym ogrodzie. Miło nam czytać że nam kibicujesz przy naszych pracach w Kijanach. Nie ma się aż tak co zachwycać aby bolała Cię głowa .My po prostu staramy się utrzymać swoją kondycję fizyczną poprzez pracę, a że nam z tego coś konkretnego wychodzi , to i dobrze.

TADZIU- dziękujemy za odwiedziny, z tym odpoczywaniem to masz trochę prawdy, męczy się człowiek a nie odpoczywa, zwłaszcza że zimy nie ma i jej nie obiecują.
Z wysypiska śmieci robić ''Mały , Kwitnący Raj'''.
Masz rację , cała posesja to było wysypisko śmieci.

Śmiecie były wszędzie, w domu, w piwnicy a najwięcej w ziemi, przekopując całą działkę można było w ziemi znaleźć wszystko to co było w użyciu poprzednich właścicieli przez co najmniej 50 lat. To było dla nas najtrudniejsze zadanie w tym roku, teraz to będzie tylko z górki.

EWO- dziękujemy za spacer po naszych ogrodach. W tym roku głównie skupiliśmy się na pracach ziemnych w Kijanach. Nokły odwiedzaliśmy ale głównie z obowiązku bieżącego utrzymania ogrodu. Z uwagi tej że ogród w Nokłach jest daleko i coraz trudniej jest znaleźć czas na prace w nim będziemy się zastanawiać rezygnacją z tego ogrodu , co się może wiązać z jego sprzedażą , trudna to dla nas decyzja ale ją rozważamy.

DANUSIUdziękujemy za odwiedziny, prace przy ukształtowaniu powierzchni ogrodu udało nam się zakończyć w tym roku. W przyszłym roku głównym celem będą prace wykończeniowe przy budynku a więc na zewnątrz ocieplenie a we wnętrzu tynki i posadzki.

Odnaleźliśmy zdjęcia tego ogrodu o którym wspominałaś lecz niewiele jest on podobny do naszego, u nas jest dużo większe nachylenie i to na krótszym odcinku. Nie mamy zamiaru zwiększać małej architektury w betonie, tyle betonu co jest u nas ,to i tak za dużo. ale mniej się nie da. Teraz tylko kolej na kwiaty i zieleń roślin. Jeżeli coś będziemy zmieniać to tylko będzie to wynikać z bieżących obserwacji.

WANDZIU-dziękujemy za odwiedziny, widzimy że już poznałaś nasze preferencje w ogrodzie. Jesteśmy przeciwnikami "zamurowania" ogrodu, stali i betonu w ogrodzie tylko tyle ile musi być, a i to z czasem będziemy tak robić by zieleń zasłoniła architekturę ogrodu wykonaną ze stali lub betonu.

ANIU- NIEDOSZŁA SYNOWO-dziękujemy za odwiedziny i za kibicowanie naszym pracom.

ZUZIU- dziękujemy za spacer po naszym wątku ogrodowym,miło nam że doceniasz nasze wysiłki w tworzeniu miejsca pod nowy ogród.

LILCIU- dziękujemy za odwiedziny, na tym Forum zwracamy się do Forumowiczów po imieniu lub nicku.Miło nam że doceniasz naszą pracę w ogrodzie, jest to praca tym bardziej łatwiejsza im bardziej się ją lubi. Zapraszamy do dalszych odwiedzin.

MIRKO- dziękujemy za odwiedziny, co do Sulejowa, to jeszcze nic nie jest pewnego. Chcielibyśmy tam pojechać by czuć się tam jak wśród swoich znajomych i przyjaciół, znanych tylko w większości z wirtualnego świata .

Z dwukrotnego pobytu w Sulejowie zauważyliśmy pewne zachowania, które nie chcielibyśmy, by się powtarzały. O nich otwarcie napisałem w wątku off-topic mając na celu że nowi organizatorzy wezmą to sobie do serca i postarają się tak zorganizować następne spotkania by każdy z Forumowiczów ( niezależnie z którego Forum) czuł się dobrze inie był ignorowany przez innych.

Z dotychczasowych obserwacji nie widzę by organizatorzy podjęli ten temat, a wręcz przeciwnie, stwierdzają że nic złego się dotychczas nie działo nie trzeba niczego zmieniać.Co się będzie dalej działo, zobaczymy.

Prace w ogrodzie zamarły, zima niby jest ale jej nie ma, na razie odpoczywamy, odwiedzając Kijany od czasu do czasu.Nabieramy sił by wiosną kontynuować dalsze prace , dużo ich jeszcze zostało ale najtrudniejsze prace mamy już za sobą.

Na moment gdy do Kijan zajrzała zima;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krótka ta była zima:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkim naszym spacerowiczom życzymy Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

W Nowym Roku życzymy Wszystkim zdrowia, pomyślności oraz spełnienia wszystkich marzeń .

Pozdrawiamy Tereska i Tadeusz.
abuczek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 cze 2012, o 14:57

Post »

pięknie to wszystko teściu urządził. szkoda, że Nokły trochę podupadły
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Wczoraj podziwialiśmy Wasze prace wspólnie, tzn.ja i Zbyszek i jesteśmy pełni podziwu dla waszego zapału i chęci. Zbyszek już widział Waszą posesję w realu przejeżdżając w pobliżu.
garbowski
200p
200p
Od: 25 sie 2014, o 17:08

Post »

..i nic się nie robi dalej ;:oj ;:oj aż niemożliwe :wink: zapowiadają plusową temperaturę to pewnie kawę dostaniemy :wink:
Awatar użytkownika
kaja_krys
200p
200p
Od: 17 lip 2012, o 10:22

Post »

Wszystkiego naj z Nowym Rokiem, a do wiosny (kalendarzowej) już tylko 70 dni.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53

Post »

Podziwiałam i podziwiam Wasz zapał ....masę robót w tym roku zrobiliście tak na działce jak i w domku..teraz chwila odpoczynku dla Was bo zima bez śniegu jak nie w styczniu oby nie przesunęła się do maja..z Nowym rokiem życzę Wam dużo odpoczynku, zdrowia ,i siły na ukończenie Waszych planów...
Pozdrawiam... Alina .
hypnosa
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 08:26

Post »

Witajcie,jestem pod ogromnym wrażeniem waszych dokonań,pracowitości i pomysłów.Taka pasja to wspaniała sprawa i w ogóle uwielbiam watki w,których aż tyle się dzieje.Wyobrażam sobie jak karkołomnie musiała wyglądać praca przy skarpie ale efekt jest wspaniały :!: A widok na dolinę zapiera dech w piersi.Poranna kawka z takim widokiem warta każdej ceny.
Ciekawi mnie tez bardzo jakie rosliny planujecie do obsadzenia skarpy.Pozdrawiam z Nowym Rokiem i życzę powodzenia w realizacji planów.
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
garbowski
200p
200p
Od: 25 sie 2014, o 17:08

Post »

..dziękujemy serdecznie za spotkanie, super dobre ciacho ;:180 ;:180
..działeczka piękniej w oczach, skarpa też..ale to jest to co mi się na działce najbardziej podoba i zazdroszczę tego..
...piękna piwniczka z opoki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozdrawiamy i dziękujemy raz jeszcze Danuta i Andrzej.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

Kiedyś byłam w takiej piwniczce-niesamowite, ze jeszcze takie są! Fajnie,że chcecie uratować to miejsce ;:215 Piękne!
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Lucia
200p
200p
Od: 17 paź 2011, o 20:14

Post »

Podglądałam Państwa wątek o Ranczu w Nokłach, wchodzę ponownie po krótkiej przerwie, a tu takie zmiany.

Jestem oszołomiona i zaskoczona. Wykonali Państwo kawał fantastycznej pracy, życzę dużo wytrzymałości, cierpliwości, sił żeby skończyć to wszystko co Państwo sobie wymarzyli i zaplanowali. Tak by za jakiś czas tylko tym się cieszyć i doglądać. :D :D
Pozdrawiam Paulina
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”