Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
- botanika
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 5 maja 2011, o 21:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Zasiałam w tym roku pierwszy raz odmiane Syberyjski czerwony. Trochę poczytałam na temat i przyszło mi na myśl , czy w tunelu nie będzie im za ciepło ? . Skoro to pomidor na zimny klimat?
Mam torebeczkę oryginalną od nasionek , niestety po angielsku . I nie kumam niestety. Może ktos juz uprawiał ta odmianę? i może cos powiedziec na ten temat.
Planuje jeszcze wsadzic dwa krzaczki na powietrzu- ale boję się że zachorują .
Mam torebeczkę oryginalną od nasionek , niestety po angielsku . I nie kumam niestety. Może ktos juz uprawiał ta odmianę? i może cos powiedziec na ten temat.
Planuje jeszcze wsadzic dwa krzaczki na powietrzu- ale boję się że zachorują .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2013, o 10:49
W ubiegłym roku miałam pomidorki Alicante. Były wielkości piłki pingpongowej i trochę większe, czerwone słodkie i dobrze owocowały, sporo na krzaku. Dla mnie dość dobry i fajny pomidorek, nie sprawiał żadnych problemów. Miałam go w dużej doniczce myślę, że w gruncie plony byłyby jeszcze większe. W tym roku też go będę miała .
Moc 11 w a strumień świetlny 950 lumenów,
cena czterdzieści złotych ale kupiłem od razu taką, żebym potem używał ją normalnie w domu, barwa światła 6000 k
cena czterdzieści złotych ale kupiłem od razu taką, żebym potem używał ją normalnie w domu, barwa światła 6000 k
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Co mnie podkusiło
Chciałam uwolnić siewki z kasków, wprawdzie zmoczyłam je tak, jak trzeba, ale jeden nierozważny ruch, i oderwałam cały łebek. Kurczę, nie robiłam tego po raz pierwszy...Powiedziałam sobie: zwiążę Ci ręce
I co? i podkusiło mnie po raz drugi.
I to na odmianach, z których miałam po 3 nasionka
Uuuuch... ale za to dostały szansę 2 inne odmiany, które przeszły już do rezerwy. Nie ma tego złego...
Chciałam uwolnić siewki z kasków, wprawdzie zmoczyłam je tak, jak trzeba, ale jeden nierozważny ruch, i oderwałam cały łebek. Kurczę, nie robiłam tego po raz pierwszy...Powiedziałam sobie: zwiążę Ci ręce
I co? i podkusiło mnie po raz drugi.
I to na odmianach, z których miałam po 3 nasionka
Uuuuch... ale za to dostały szansę 2 inne odmiany, które przeszły już do rezerwy. Nie ma tego złego...
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zraszałam co 15 min i kask sam zeskoczył po 2h, aż byłam zaskoczona, że tak szybko
Też w ten sposób załatwiłam kilka sztuk w poprzednich latach, ale nie ma co płakać, zrób dosiewkę i już
Też w ten sposób załatwiłam kilka sztuk w poprzednich latach, ale nie ma co płakać, zrób dosiewkę i już
-
- 50p
- Od: 1 mar 2014, o 22:11
Znalazłam co nieco na temat tego pomidorka na angielskich stronach. Byłam ciekawa czy ktoś z forumowiczów uprawiał tą odmianę i jak ją ocenia . Z tego co wyczytałam to jest dosyć 'prosty w obsłudze' przez co idealny dla początkujących ogrodników . Właśnie dzisiaj przepikowałam wszystkie swoje pomidorki (alicante i gardner's delight) i ogórki za radą forumowicz. Teraz będę trzymać kciuki, żeby nie padły, bo robiłam to pierwszy raz i boję się, że mogłam pouszkadzać maleństwa . W zeszłym tygodniu z duszą na ramieniu pikowałam wilce (nie wiem co mnie podkusiło, żeby je wysiewać w domu zamiast zaczekać do maja... ) i niestety dzisiaj wywaliłam kilkanaście sadzonek . Na szczęście przezorny zawsze ubezpieczony i zostawiłam sobie w orginalnym pojemniczku całą resztę nieprzepikowaną i jak wytrzymają w nim do maja to będę uzupełniała nimi braki .Rybka pisze: maalpunia, Alicante to wysoka koktajlówka http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki/Alicante .
Poszukaj na angielskich stronkach, bo to ichnia odmiana.
Co do 'alicante' to dziękuję za opinie . Chciałam wkleić zdjęcia mojej rozsady, ale zdjęcia są zbyt duże, żeby jakakolwiek strona chciała je hostować .
U mnie będą w gruncie . Zastanawia mnie tylko czy nadają się na przetwory. Masz może jakieś zdjęcia swoich krzaczków?fox1961 pisze:W ubiegłym roku miałam pomidorki Alicante. Były wielkości piłki pingpongowej i trochę większe, czerwone słodkie i dobrze owocowały, sporo na krzaku. Dla mnie dość dobry i fajny pomidorek, nie sprawiał żadnych problemów. Miałam go w dużej doniczce myślę, że w gruncie plony byłyby jeszcze większe. W tym roku też go będę miała .
Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Dzięki za pocieszenie, szkoda, że to była akurat Sakiewka Chudziaka i Ispolin...ale, tak jak napisałam, nie ma tego złego... 2 krzyżówki Kozuli, które (z braku miejsca) z bólem wrzuciłam póki co do przegródki z napisem "rezerwowe" już wysiane w zastępstwie. A ręce sobie i tak zwiążę
Kaski w ten sposób zdejmowałam nie po raz pierwszy ( i zazwyczaj się udaje), ale po raz pierwszy tak mi szkoda siewek.
Sakiewka i Ispolin będą u mnie po 3 szt - rak, że w sumie może i w sam raz, biorąc pod uwagę mnogość odmian u mnie w tym roku.
Kaski w ten sposób zdejmowałam nie po raz pierwszy ( i zazwyczaj się udaje), ale po raz pierwszy tak mi szkoda siewek.
Sakiewka i Ispolin będą u mnie po 3 szt - rak, że w sumie może i w sam raz, biorąc pod uwagę mnogość odmian u mnie w tym roku.
Gdzieś na forum ad pomidorów w cylindrach jest wypowiedź, że przy uprawie cylindrowej może być problem z przegrzaniem korzeni . Tak się zastanawiam, czy zadziałało by chłodzenie wilgotnymi tkaninami - okręcić je wokół cylindrów i zrobić przeciąg- nie wiem tylko, czy nie wychłodzą się za bardzo, po drugie czy parująca woda nie będzie sprzyjała chorobom grzybowym.
Patent ogólnie działa w cieniu, ale chodzi przede wszystkim o to aby była cyrkulacja powietrza.
Patent ogólnie działa w cieniu, ale chodzi przede wszystkim o to aby była cyrkulacja powietrza.
Pozwolę sobie jeszcze zadać pytanie, które umieściłam w innym poście- "Cylindry do pomidorów"- rok temu dyskusja "wygasła", dlatego pytam też tutaj.
Mam tunel 3x6m. W tym roku chcę posadzić pomidory w cylindrach - a dokładnie w doniczkach bez dna- wymiar : fi 33, wys. 30 cm. Czy ktoś mógłby mi doradzić ile pomidorów mogę zmieścić na swojej powierzchni, bo z tego co czytałam, można więcej ich wsadzić niż przy uprawie w gruncie.
Dotąd sadziłam w tunelu 2,20x6m 24 sztuki pomidorów. Zeszłej zimy niestety tunel się połamał pod naporem śniegu. Jesienią nie planowałam stawiania nowego foliaka, tym bardziej w nowym miejscu (przeniosłam go na działkę przy domu, wcześniej był na polu)
Działka została dopiero co przekopana (jesienią nie było czasu, żeby myśleć o ogrodzie), nawóz- przerobiony obornik i mączka bazaltowa.
pH 5,0- nie wiem czy wapnować jeszcze pod pomidory?
Do cylindrów chcę dać na dno przerobiony obornik (wygląda już jak ziemia - chyba 3 letni) wyżej samą ziemię kompostową- 2 i 3 letnia- wymieszaną w równych proporcjach.
Czy nie przedobrzę?
Mam tunel 3x6m. W tym roku chcę posadzić pomidory w cylindrach - a dokładnie w doniczkach bez dna- wymiar : fi 33, wys. 30 cm. Czy ktoś mógłby mi doradzić ile pomidorów mogę zmieścić na swojej powierzchni, bo z tego co czytałam, można więcej ich wsadzić niż przy uprawie w gruncie.
Dotąd sadziłam w tunelu 2,20x6m 24 sztuki pomidorów. Zeszłej zimy niestety tunel się połamał pod naporem śniegu. Jesienią nie planowałam stawiania nowego foliaka, tym bardziej w nowym miejscu (przeniosłam go na działkę przy domu, wcześniej był na polu)
Działka została dopiero co przekopana (jesienią nie było czasu, żeby myśleć o ogrodzie), nawóz- przerobiony obornik i mączka bazaltowa.
pH 5,0- nie wiem czy wapnować jeszcze pod pomidory?
Do cylindrów chcę dać na dno przerobiony obornik (wygląda już jak ziemia - chyba 3 letni) wyżej samą ziemię kompostową- 2 i 3 letnia- wymieszaną w równych proporcjach.
Czy nie przedobrzę?
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przedobrzysz.latea pisze:.
Czy nie przedobrzę?
Już dużo było na ten temat, poczytaj a znajdziesz na pewno.
Pozdrawiam Mateusz
Czytam, czytam, ale przebrnięcie przez cały post to czasami parę wieczorów, a trochę ich jest.... Nie wiem dlaczego mam problemy z wyszukiwarką, albo źle się z nią obchodzę, albo wyszukiwanie ma na maksa lub zero.... To co udaje mi się znaleźć na tym forum przeważnie wyszukuje przez google... a następnie drążę watek.
Może jestem jako początkująca, ale jedynie jako początkująca pisząca, gdyż wiadomości z forum czerpię od dawna. Przeważnie bez pytania odnajduję informacji, których potrzebuję, a że jestem początkującym ogrodnikiem, to nie chcę się mądrzyć na forum, bo cieniutko wypadam, przy tych co się udzielają:). Może za jakiś czas coś sensownego będę potrafiła wtrącić, ale na razie pozostaje mi szukać i czasami pytać.
Jeśli już było o rodzaju ziemi przy uprawie cylindrowej to proszę o nakierowanie na wątek, bo w poście o takiej uprawie były informacje, ale do uprawy na gruncie praktycznie wyjałowionym.
dziękuję
Może jestem jako początkująca, ale jedynie jako początkująca pisząca, gdyż wiadomości z forum czerpię od dawna. Przeważnie bez pytania odnajduję informacji, których potrzebuję, a że jestem początkującym ogrodnikiem, to nie chcę się mądrzyć na forum, bo cieniutko wypadam, przy tych co się udzielają:). Może za jakiś czas coś sensownego będę potrafiła wtrącić, ale na razie pozostaje mi szukać i czasami pytać.
Jeśli już było o rodzaju ziemi przy uprawie cylindrowej to proszę o nakierowanie na wątek, bo w poście o takiej uprawie były informacje, ale do uprawy na gruncie praktycznie wyjałowionym.
dziękuję
Mam z akcji pomidory E 4185 , K-142 F3 ALBENGA/KOSOVO , 5/J F2 NN IRAN /JERSEY DEVLU NIE MOGE ODCZYTAĆ NAZWY OSTATNIEJ CHYBA ŻLE WPISAŁAM , JEŚLI TAK TO POPRAWCIE ,i moje pytanie jakiej wielkości są krzaki tych pomidorów i czy w gruncie będą dobrze rosły ? Może ma ktoś fotki tych pomidorów ?