Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
rolmops25
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lis 2012, o 00:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lithops - żywe kamienie

Post »

hen_s pisze:Wygląda to doskonale - tak jak powinno wyglądać. :wink: Tu zastrzeżeń być nie może.
;:138 :heja :tan ;:172 ;:215 ;:oj ;:138 :heja :tan ;:172 ;:215 ;:oj ;:138 :heja :tan ;:172 ;:215

Dziękuję bardzo za pomoc ;:180 ;:136
dazima
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 lis 2012, o 22:14

Post »

Witam :wit ,
Mam do Was pytanie i prośbę, czy mógłby ktoś wkleić zdjęcie i opisać jak prawidłowo powinna wyglądać o tej porze roku dorosła Frithia oraz dorosły Lithops?
Jestem dopiero początkującym ?ogrodnikiem? :) jeśli chodzi o te roślinki, stąd moje może dla niektórych dziwne pytania :wink:

Pytam o to, gdyż za bardzo nie wiem, czy moja Frithia rozwija się prawidłowo.
Była w dobrej kondycji, miała sztywne i mięsiste liście, nawet miała jeden kwitek który szybko opadł (niestety). Ale od pewnego czasu zauważyłam, że zrobiła się wiotka i jakby obkurczona. W listopadzie nie była podlewana, ani zraszana. Stoi na okiennym parapecie gdzie ma widno.
Czy to jest normalne zachowanie w okresie zimowym? Nie chciałabym jej stracić.

Jeśli chodzi o Lithopsa to według mnie z nim jest wszystko ok, ale w ramach pewności proszę o potwierdzenie.
W listopadzie nie była podlewana, ani zraszana. Stoi na okiennym parapecie gdzie ma widno.
Liście pękają a z nich wychodzą jakby nowe bardziej brązowe. Czy ten stan jest normalny :?:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

dazima pisze:Witam :wit ,

Jeśli chodzi o Lithopsa to według mnie z nim jest wszystko ok, ale w ramach pewności proszę o potwierdzenie.
W listopadzie nie była podlewana, ani zraszana. Stoi na okiennym parapecie gdzie ma widno.
Liście pękają a z nich wychodzą jakby nowe bardziej brązowe. Czy ten stan jest normalny :?:

Pozdrawiam
U mnie z lithopsami jest podobnie, z tym że ja jeszcze ostatni raz podlałam je tydzień temu. Teraz ponieważ stoją w pokoju gdzie temp. sięga 20-22 st. zostaną jedynie od czasu do czasu zroszone mgiełką wody.
To, że widać nowe liście to pewnie nic niepokojącego. Moje wzrostowo się zatrzymały i pewnie dopiero na wiosnę zaczną zrzucać stare i po nich zobaczę w całej okazałości te nowe. (tak przynajmniej myślę :wink: )
dazima
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 lis 2012, o 22:14

Post »

Witam :wit ,
Mam do Was pytanie i prośbę, czy mógłby ktoś wkleić zdjęcie i opisać jak prawidłowo powinna wyglądać o tej porze roku dorosła Frithia oraz dorosły Lithops?
Jestem dopiero początkującym ?ogrodnikiem? :) jeśli chodzi o te roślinki, stąd moje może dla niektórych dziwne pytania :wink:

Pytam o to, gdyż za bardzo nie wiem, czy moja Frithia rozwija się prawidłowo.
Była w dobrej kondycji, miała sztywne i mięsiste liście, nawet miała jeden kwitek który szybko opadł (niestety). Ale od pewnego czasu zauważyłam, że zrobiła się wiotka i jakby obkurczona. W listopadzie nie była podlewana, ani zraszana. Stoi na okiennym parapecie gdzie ma widno.
Czy to jest normalne zachowanie w okresie zimowym? Nie chciałabym jej stracić.

Co mam robić z moją Frithią ??
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

To normalne :D Podlej ją trochę(ale nie dużo), bo w przeciwieństwie do kaktusów potrzebuje trochę wody podczas spoczynku :)
franekk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 gru 2012, o 20:57

Post »

Witam!
proszę o radę, gdzie można kupić dorodne i zdrowe żywe kamienie (oprócz OBI i ALLEGRO) ;:131
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mokro, ciepło, ciemno... :|

Z tego powodu się deformuje.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p
Od: 18 lut 2010, o 08:35

Post »

Ufff przeczytałam.......czuję się niemalże jak profesjonalny hodowca:-)...tylko jedna rzecz mnie martwi,czy rzeczywiscie tak jest że kamienie hodowane w mieszkaniu w bloku,gdzie nie ma specjalnie szans na obniżenie temp w zimie skazane są na śmierć a już na pewno na nie-kwitnienie:-(....bo tak właśnie myślę że zostaje mi jeszcze klatka schodowa(piwnice mam ciemna wiec lipa) a wlasciwie parapet okienny na klatce,tam na pewno jest chłodniej.....przedwczoraj kupiłam pierwszy dorosły okaz,torfowe podłoże,całkowicie suche,m?głby w nim zostać do marca,kwietnie,potem podlewanie i z klatki schodowej wr?ciłby do mieszkania do nowego podłoża na południowo zachodni parapet....to byłoby dla niego dobre? :-)chciałaabym zamowic wiecej okazów ale jeśli nie moge im stworzyc dobrych warunkow to po co?:-(:-(:-(:-(
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

czy rzeczywiscie tak jest że kamienie hodowane w mieszkaniu w bloku,gdzie nie ma specjalnie szans na obniżenie temp w zimie skazane są na śmierć a już na pewno na nie-kwitnienie:-(....
Teoretycznie tak. Praktycznie bywa różnie - jeśli masz chociaż w miarę temperaturę na swoim parapecie i do tego jest on również w zimie mocno nasłoneczniony (południowy) to szansa na prawidłowy wzrost i na kwiaty jest spora. Nie można napisać, że jeśli nie hodujesz roślin w chłodzie w zimie to kwiatów nie będzie. Znam bowiem przypadki (taaa, nawet nauka zna takie przypadki :P), że litopsy kwitły na zwykłym parapecie w bloku. Nie stresuj się więc niepotrzebnie - trzeba samemu wypraktykować a nie tylko posiłkując się wiadomościami z netu skazywać się z góry na niepowodzenie.

Jednak rzeczywiście w bloku na parapecie jest trudniej - to przyznaję.
Może ta chłodniejsza klatka schodowa na zimę to jest dobry pomysł?
przedwczoraj kupiłam pierwszy dorosły okaz,torfowe podłoże,całkowicie suche,m?głby w nim zostać do marca,kwietnie,potem podlewanie i z klatki schodowej wr?ciłby do mieszkania do nowego podłoża na południowo zachodni parapet....to byłoby dla niego dobre?
Teraz już napiszę krótko: było by dobre. :)
Tylko przesadzanie trzeba zrobić pierwsze do nowego substratu i dopiero wtedy podlewanie/budzenie roślinki.
Awatar użytkownika
LUKASxd
500p
500p
Od: 30 wrz 2012, o 13:07

Post »

Ja gdzieś przeczytałem, że temperatura zimowania dla lithops nie może spadać poniżej 10 stopni, a że w mojej piwnicy temperatura spada poniżej 10 stopni, więc mój żywy kamień zimuje na parapecie. Teraz mam pytanie. Czy ktoś zimuje ten gatunek w piwnicy w której temperatura spada poniżej 10 stopni? Może na tej stronie na której to przeczytałem są niepoprawne informacje?
Pozdrawiam :D
Zapraszam was do mojego wątku :wink: :
Kaktusiki - LUKASxd
Łukasz
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimowałem swoje litopsy w szklarence balkonowej gdzie temperatury okresowo spadały nawet do zera. Zwykle nie miały podczas mroźnej zimy więcej niż 4-6 stopni. Były to dorosłe rośliny.
Przeżyły, rosły, kwitły. ;:132
Awatar użytkownika
LUKASxd
500p
500p
Od: 30 wrz 2012, o 13:07

Post »

Dobrze wiedzieć ;:215
Jutro pójdzie zimować z resztą :wink:
Dziękuję za odpowiedź ;:180
Pozdrawiam :D
Zapraszam was do mojego wątku :wink: :
Kaktusiki - LUKASxd
Łukasz
franekk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 gru 2012, o 20:57

Post »

Witam!
Mam do Was pytanie: czy pleiospilos może być z innymi kamieniami ? :)
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”