Kobea i jej uprawa cz.2
Re: Kobea i jej uprawa cz.2
mi na 6 wzeszły 3, jedną sama zepsułam a na dwie czekam i czekam pewno nic z nich nie będzie ale co tam nic nie tracę a nóż....
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myślę że po prostu firma nasiennicza sprzedaje kiepskiej jakości nasiona, albo miesza stare. Zresztą jedna sztuka była przełamana a 6 nasion to mało.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mi dopiero za trzecim razem się udało, walczcie dalej!
Mi w pierwszej turze na 5 nasion białych wyrosły cztery - na tym co nie wzeszło pojawily się małe glizdy( chyba larwy ziemiórki) i jedno sama wykończyłam grzebaniem ,aby sprawdzić jego stan
A drugiej turze na 10 nasion wzeszło 6 ( na czterech podobna sytuacja co powyżej)
Trzecia tura od tygodnia siedzi w ziemi i dziś zauważyłam ,że jedno się zaczyna przebijać (w sumie jest 7 białych i 13 fioletowych )
Ja je mocze ok 12 godzin i wysadzam w pojemnik po lodach i przykrywam drugim pudelkiem - stoją na parapecie nad kaloryferem pierwsze z reguly wybija po 8 dniach .Codziennie do nich zaglądam celem przewietrzenia
tak wygląda trzecia tura
A drugiej turze na 10 nasion wzeszło 6 ( na czterech podobna sytuacja co powyżej)
Trzecia tura od tygodnia siedzi w ziemi i dziś zauważyłam ,że jedno się zaczyna przebijać (w sumie jest 7 białych i 13 fioletowych )
Ja je mocze ok 12 godzin i wysadzam w pojemnik po lodach i przykrywam drugim pudelkiem - stoją na parapecie nad kaloryferem pierwsze z reguly wybija po 8 dniach .Codziennie do nich zaglądam celem przewietrzenia
tak wygląda trzecia tura
Pozdrawiam. Ewa
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu, z kobeami jest tak, że najtrudniej jest się doczekać siewki, a potem to już idzie gładko. Takie jest moje doświadczenie. Ale oczywiście będziemy chuchać i dmuchać, żeby nasze roślinki były silne i piękne.nyna76 pisze:Też masz 2, więc musimy o nie dbać...
U mnie na 20 nasion wzeszło 11. Najważniejsze w trakcie kiełkowania to odpowiednio wysoka temp. (często pokojowa ok. 20 C to za mało), więc parapet nad kaloryferem jest OK i LEKKA, przewiewna ziemia żeby nasiona i siewki nie podgniwały. ;)
- maja79
- Od: 8 maja 2011, o 17:53
Moje tak szaleją,że aż obawiam się co ja z nimi zrobię zanim zrobi się ciepło
Pierwszy rok mam do czynienia z tą roślinką,więc jestem kompletnie zielona jak Kobea
Pierwszy rok mam do czynienia z tą roślinką,więc jestem kompletnie zielona jak Kobea
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja właśnie swoje 6 nasionek wyrzuciłam. Ponad miesiąc w ziemi i zgniły zostały mi 4 sztuki siedzące tydzień w ziemi i 2 sztuki siedzące 3 tygodnie.. nie mam już żadnych nadziei, siedzą w ziemi-niech sobie siedzą..
Jak ma wykiełkować i tak wykiełkuje..koleżance na zimnym parapecie wszystkie wykiełkowały. Mi nie wykiełkowały ani na zimnym, ani na ciepłym..Ta roślina mnie po prostu nie lubi
Jak ma wykiełkować i tak wykiełkuje..koleżance na zimnym parapecie wszystkie wykiełkowały. Mi nie wykiełkowały ani na zimnym, ani na ciepłym..Ta roślina mnie po prostu nie lubi
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
- sylwana85
- 500p
Annes, z jakiej firmy masz te nasionka ?
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Alenka specjalnie kupiłam nasionka dwóch firm i stwierdzam,że Legutko prowadzi W jakiej ziemi posiałaś swoje nasionka?
Drugie nasiona z Eden tez posiałam i już wyszło 5
aha dziewczyny i bardzo ważna jest data produkcji nasion
Sylwana napisałam wyżej w linijce
Drugie nasiona z Eden tez posiałam i już wyszło 5
aha dziewczyny i bardzo ważna jest data produkcji nasion
Sylwana napisałam wyżej w linijce
- sylwana85
- 500p
To ja miałam pecha bo legutko miałam 6 nasionek i wykiełkowało aż jedno ;)
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2012, o 12:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje 6 nasionek od 11 dni jest w ziemi i na razie nic . Cisza. Cóż czekam dalej.
pozdrawiam Beata