Storczykowa pasja Andzi !
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowa pasja Andzi !
Cudeńko po prostu - i gratuluję spełnienia marzeń
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
Gratuluję spełnienia marzenia, i do tego cudnie kwitnie .
Andziu, cieszę się że mogłam u Ciebie zobaczyć kwitnienie Phal.bastianii. ja też marzyłam długo o niej, ale nawet
kupić ją było bardzo trudno. W końcu ok. 2 lata temu udało mi sie się ją zdobyć jako bardzo młoda roślinkę.
Teraz rośnie w siłę i ku mojej radości tworzy całkiem już pokaźny pęd. Jeśli dotrwa do kwitnienia, to fajnie będzie
porównać 'rysunek' na płatkach i kolorystykę
kupić ją było bardzo trudno. W końcu ok. 2 lata temu udało mi sie się ją zdobyć jako bardzo młoda roślinkę.
Teraz rośnie w siłę i ku mojej radości tworzy całkiem już pokaźny pęd. Jeśli dotrwa do kwitnienia, to fajnie będzie
porównać 'rysunek' na płatkach i kolorystykę
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Aniu piękny bastianii Super, że w końcu udało Ci się go złapać
Pamiętam, że chciałaś phal. mariae? Dlaczego w sumie wybrałaś bastianii? Wiesz może czym one się różnią?
Pamiętam, że chciałaś phal. mariae? Dlaczego w sumie wybrałaś bastianii? Wiesz może czym one się różnią?
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Aniu gratuluję spełnienia marzeń Piękny okaz i kwitnienie. Teraz niech Ci rośnie
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- anetka12
- 100p
- Od: 4 kwie 2013, o 12:32
of course you should be afraid of the dark, you know what's out there...
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
Bardzo Wam dziękuję. Roślina jest moją radością, pierwszy raz mam okazję podziwiać kwitnienia botanicznego Phal. na własnym parapecie. Mam jeszcze kilka innych "botaników" ale tamte są jeszcze dość małe i na kwitnienie będę musiała poczekać.
Frodo, Pati, dziękuję, fajnie, że zajrzeliście .
Joasiu, mam nadzieję, że wkrótce będziesz się cieszyć swoim kwitnieniem i z ogromną przyjemnością zobaczę Twoją roślinę. masz rację, że fajnie będzie móc porównać, bo w necie można spotkać bardzo zróżnicowane kwitnienia pod względem wybarwienia kwiatów.
Pati, no właśnie, na początku bardzo chciałam Phal. mariae. Później, kiedy bardziej zgłębiałam temat, okazywało się, że część zdjęć, które oglądam pod hasłem "Phal. mariae", to kwitnienia bastianii właśnie. Wybór był dosć przypadkowy, jeśli chodzi o te dwa gatunki. Co do różnic, oto cytat z encykopedii storczyków :
"Kwiaty są podobne do kwiatów Phalaenopsis mariae. Generalną różnicą jest to, że płatki kwiatów Phalaenopsis bastianii w pełni się otwierają tworząc płaski pokrój kwiatu."
Viki, Anetko, Aniu, dziękuję .
Frodo, Pati, dziękuję, fajnie, że zajrzeliście .
Joasiu, mam nadzieję, że wkrótce będziesz się cieszyć swoim kwitnieniem i z ogromną przyjemnością zobaczę Twoją roślinę. masz rację, że fajnie będzie móc porównać, bo w necie można spotkać bardzo zróżnicowane kwitnienia pod względem wybarwienia kwiatów.
Pati, no właśnie, na początku bardzo chciałam Phal. mariae. Później, kiedy bardziej zgłębiałam temat, okazywało się, że część zdjęć, które oglądam pod hasłem "Phal. mariae", to kwitnienia bastianii właśnie. Wybór był dosć przypadkowy, jeśli chodzi o te dwa gatunki. Co do różnic, oto cytat z encykopedii storczyków :
"Kwiaty są podobne do kwiatów Phalaenopsis mariae. Generalną różnicą jest to, że płatki kwiatów Phalaenopsis bastianii w pełni się otwierają tworząc płaski pokrój kwiatu."
Viki, Anetko, Aniu, dziękuję .
Ojej Aniu jak się cieszę, że tu odkryłam . Piękne Masz storczyki więc będę do Ciebie zaglądać.
Witam i ja postanowiłam się przywitać , kwiatki śliczne gratulacje.
Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
Ślicznie kwitnie, straszni mi się podobają catleyowe kwiaty - ale do tej pory nie miałam odwagi żadnej zakupić.
łatwo doprowadzić do kwitnienia ? Ma wakacje pod chmurką ?
łatwo doprowadzić do kwitnienia ? Ma wakacje pod chmurką ?
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Zebrałaś wspaniałą kolekcja storczyków. Wyglądają cudnie.