Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Efektywne mikroorganizmy EM
Ewo, zadzwoń do producenta. Tam udzielą porady. Jest tel do konsultanta.
Dzięki za odp. czyli też korzystacie z tego samego żródła skąd kupiłam emy dla pszczólek.
Co mnie cieszy i za czym zawsze bardzo tęsknię.
Ewa-moje zielone
Ewa-moje zielone
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja korzystam
Bez pośredników i można zawsze się poradzić.
Bez pośredników i można zawsze się poradzić.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 mar 2014, o 02:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do oprysków EM-ami w trakcie kwitnienia.
Nie upieram się przy tym, że nie wolno. Jak wiadomo odkrycia możliwości stosowania EM-ów w dużej mierze zawdzięczamy ich użytkownikom, ich pomysłowości i chęci doświadczalnego sprawdzenia.
W moich notatkach o Em-ach mam zapis, by nie pryskać. Na podlewanie zakazu nie ma.
Przeczytałem dużo materiałów z róźnych źródeł i teraz tak myślę, gdzie natknąłem się na taką informację.
Dziękuję Wszystkim.
Nie upieram się przy tym, że nie wolno. Jak wiadomo odkrycia możliwości stosowania EM-ów w dużej mierze zawdzięczamy ich użytkownikom, ich pomysłowości i chęci doświadczalnego sprawdzenia.
W moich notatkach o Em-ach mam zapis, by nie pryskać. Na podlewanie zakazu nie ma.
Przeczytałem dużo materiałów z róźnych źródeł i teraz tak myślę, gdzie natknąłem się na taką informację.
Przy ozdobnych raczej nie zależy nam na owocach. Co do malin to bardzo przydatna informacja, spróbuję u siebie. I właśnie na tym polega rozwój wiedzy o EM-ach. Ty coś robisz, ja coś robię, on coś robi, a na koniec wymieniamy się doświadczeniami. O to właśnie chodzi.grazka100 pisze:Co w takim razie z kwiatami ozdobnymi, przecież normalnie je "psikam" i jest ok.
Od lat też zasilam dolistnie maliny podczas całego okresu kwitnienia i owocowania. Nie widzę żadnych negatywnych oznak.
Dziękuję Wszystkim.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Na oprysk też nie,ale z zupełnie innego powodu.Oprysk wskazany jest przeważnie przed kwitnieniem i po kwitnieniu/mam na myśli tylko te fazy w okolicach kwiatu/,jeśli więc miałoby być jeszcze w czasie kwitnienia to w zasadzie non stop,zważywszy ,że sam moment kwitnienia to zaledwie parę dni.andzio65 pisze:Co do oprysków EM-ami w trakcie kwitnienia.
Więc oprysk co parę dni jest kompletnie bez sensu,ale z drugiej strony nie jest szkodliwy...jak się ktoś uprze
-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
Do pryskania kwitnących nie dajemy EM5,EM1 jak najbardziej.Szanujący się sprzedawca powinien wraz z towarem dać papierek lakmusowy o szerokim paśmie niskiego pH 3-5.EM o pH pow.4 jest zepsuty ,wystarczy powąchać.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 mar 2014, o 02:47
danutka66 - pięknie to ujęłaś , nic dodać, nic ująć. No chyba, że ktoś się spóźnił z opryskiem i chce nadrobić.
W uzupełnieniu postu emeta, jeśli ktoś nie ma problemów z powonieniem to polecam wąchać i zapamiętywać zapach EM-ów w różnych momentach przetrzymywania. Ja już wyczuwam zmiany zapachu. Moje namnożone Em ma pH w granicach 3,0 - 3,2 i na mój nos pachnie to mocno kwaśnymi jabłkami. W mierę upływu czasu ( nie określę tu, jak długiego, bo zależy to od kilku czynników) zapach ten zaczyna zanikać, jest coraz mniej intensywny i mniej kwaśny. Z ciekawości zmierzyłem wówczas pH i okazało się, że wynosiło prawie 4,0. To ostatni dzwonek, aby je zużyć. Później to już tylko ewentualnie wylać na kompost. Dalsze przetrzymywanie będzie powodowało narastanie smrodku zgnitych jaj. Opisywałem taki przypadek z własnego podwórka w jednym z wcześniejszych postów.
Pomiarów pH dokonywałem za pomocą pH-metru, którego jestem posiadaczem.
W uzupełnieniu postu emeta, jeśli ktoś nie ma problemów z powonieniem to polecam wąchać i zapamiętywać zapach EM-ów w różnych momentach przetrzymywania. Ja już wyczuwam zmiany zapachu. Moje namnożone Em ma pH w granicach 3,0 - 3,2 i na mój nos pachnie to mocno kwaśnymi jabłkami. W mierę upływu czasu ( nie określę tu, jak długiego, bo zależy to od kilku czynników) zapach ten zaczyna zanikać, jest coraz mniej intensywny i mniej kwaśny. Z ciekawości zmierzyłem wówczas pH i okazało się, że wynosiło prawie 4,0. To ostatni dzwonek, aby je zużyć. Później to już tylko ewentualnie wylać na kompost. Dalsze przetrzymywanie będzie powodowało narastanie smrodku zgnitych jaj. Opisywałem taki przypadek z własnego podwórka w jednym z wcześniejszych postów.
Pomiarów pH dokonywałem za pomocą pH-metru, którego jestem posiadaczem.
Dzień Dobry.
Znów pytanie
W 2007 r.Mikrobia podała przepis na EM5
1L EM Farma, 1L wody, 100ml alkocholu 40%, 100ml.octu.
Wszystko byłoby ok.lecz w składzie EM5 jest ocet winny,a ja wlałem ocet spirytusowy.co teraz,wylać do kompostu czy czekać na fermentacje.
Znów pytanie
W 2007 r.Mikrobia podała przepis na EM5
1L EM Farma, 1L wody, 100ml alkocholu 40%, 100ml.octu.
Wszystko byłoby ok.lecz w składzie EM5 jest ocet winny,a ja wlałem ocet spirytusowy.co teraz,wylać do kompostu czy czekać na fermentacje.
[quote="emet"]Zrobienie własnych EM jest prostrze od konstrukcji cepa i kosztuje parę groszy.
Czy mógłbyś wytłumaczyć jak je zrobić ?
Czy mógłbyś wytłumaczyć jak je zrobić ?
Pozdrawiam ED.
-
- 200p
Szklankę ryżu zalej 2szkl. wody mineralnej lub ze studni i wymieszaj.Powstałą zwiesinę zlej do słoika i nakryj gazą.Odstaw w ciemne ciepłe miejsce na parę dni do fermentacji.W tym czasie zasiedlą go bakterie i mikroorganizmy występujące w twoim mikroklimacie a nie made in Japan.Gdy fermentacja ruszy(lekko kwaśny zapach) delikatnie zlej płyn bez osadu na dnie.Ten płyn wlewasz 1-10 do mleka.1 objętość zakwasu ryżowego 10 obętości mleka.Odstawiasz do ponownej fermentacji.Jakbyś robił ser lub jogurt.Gdy po czasie zrobi się ser zbierasz go i cedzisz powstała serwtkę.Masz gotoweEM1.Podczas fermentacji mleka może pojawić sie nalot na mleku to nasze fungi.jeśli będzie czarny wylej do kibla i zacznij od nowa.Zlany płyn przechowój w lodówce.jeśli nie możesz zapewnić im niskej temperatury musisz im dać papu.Njlepiej melasę1-10.Powtały sre daj psu,kurom,krowom lub wywal na kompost.Stąd to już parę kroków do EM2,3,4,5.Pamiętać należy że NIE jest to mawóz lecz środek pomagający roślinom pobiernie składników odżywczych.Ja rozcieńczam 1-1000 do porysku wraz z Florowitem.,polewam kompost 1-100.To cała tajemnica(SERWATKI) EM1 dla naszego mikroklimtu.Jeśli ktoś liczy na cuda to tylko w komostowaniu ,zabijaniu zapachów np.kanalizacji,poprawa kondycji zwierząt.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
emet stosujesz to>Nie ukrywam ,ze spisałam sobie przepis i sie popróbuje
-
- 200p
Stosuje do rzeczy które się u mnie sprawdziły przez ostatnie 10 lat wymienione poniżej.Nigdy nie miałem kupnych EM więc nie mam odośnika.Nie zaczynałem z myślą o ogrodnictwie ale o moich zwierzętach.Miałem kiedyś owczarka który miał ropne zapalenie uszu ,Ci co znają temat wiedzą jak zwierzę cierpi i jaki jest smród i wiedzą o czym mowa..Antybiotyki Atekortin z oliwką i babajaga wszystko na nic.Znalazłem na jakimś forum przepis na lekarstwo z zaznaczeniem że muszą to być mokroorganizmy zebrane z środowiska psa.Zastosowłem się do przepisu który podałem powyżej i cud się stał.Pies zdrowy w tydzień.Teraz mam innego owczarka i dwa koty. Polecam do podawania 1-100 do wody do picia(zabija całkowicie odor z pyska),pryskanie sierści dla psów które lubią sie tarzać.Odnśnie kwiatów warzyw itp. dopieo drugi rok eksperemtuje.Pryskanie samym EM+woda kontra sama woda nie ma różniy,Pryskanie EM+nawóz róznica jest zauważalna ale nie powala.Pięknie przyśpiesza kompost w lato spapa liście ,trawę,parówki,chlebek,masełko itp.Niestety aby być skutecznym cały rok musi mieć temp. dobrze na plus.Ja mam Bokashi EM2 w piwnicy więc produkuję non stop.Polecam każdemu domowy sposób bo pradwopodobnie nie kupi nic leprzego w necie.To jest jak z zakasem na chleb,tym się nie handluje hurtowo on musi być zrobiony w domu gdzie jst zasiedlony przez nasilniejsze bakterje i grzyby występujące w danym środowisku.Za 5 zeta próbujta .
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet