też miałam okazję tam być w tym roku, ale my byliśmy w kwietniu , wszystko budziło się do życia i na sprzedaż mieli tylko drzewa " dereń " Polecam to piękne miejsce przy końcu Polskigarden11 pisze:Pozwolę sobie dodać kilka zdjęć z arboretum Bolestraszyce z maja 2014 r - kolejnego pięknego miejsca... zobaczcie sami
Ogrody botaniczne, parki, itp.
- Manuela
- 100p
- Od: 6 mar 2015, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogrody botaniczne, parki, itp.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziś byłam na Majówce w poznańskim Ogrodzie Botanicznym. Pogoda dopisała, ptaki wyśpiewywały...
Forumowicze dopisali! Miło się spotkać wiosną!
Forumowicze dopisali! Miło się spotkać wiosną!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- kaitou
- 200p
- Od: 4 lut 2011, o 12:19
- Kontakt:
Birmingham's Botanical Garden
Stalo sie tak, ze pracuje przez trzy tygodnie za granica w tym miesiacu No i nie moglem nie odwiedzic miejscowego ogrodu botanicznego. Jak na brytyjska jesien to i tak bylo duzo kolorow Zapraszam na spacer Przepraszam za brak polskich znakow ale moj laptop niechce wspopracowac
-- 12 lis 2017, o 13:53 --
czesc druga troche chlodniejsza
-- 12 lis 2017, o 13:53 --
czesc druga troche chlodniejsza
Have a great day
Kamil
Kamil
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Witajcie
Keukenhof Holandia to moje marzenie ,jechać i zobaczyć ten ogród.
Macie jakieś sugestie? jak jechać, swoim samochodem czy szukać jakiś zorganizowanych wyjazdów.
Myślałam o ostatniej dekadzie kwietnia.Ceny wstępu i parkingu są podane ale może wiecie ile trzeba wydać na nocleg w okolicy parku ?
Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Pozdrawiam Małgosia
Keukenhof Holandia to moje marzenie ,jechać i zobaczyć ten ogród.
Macie jakieś sugestie? jak jechać, swoim samochodem czy szukać jakiś zorganizowanych wyjazdów.
Myślałam o ostatniej dekadzie kwietnia.Ceny wstępu i parkingu są podane ale może wiecie ile trzeba wydać na nocleg w okolicy parku ?
Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Pozdrawiam Małgosia
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
Najlepiej lecieć samolotem cena około 1000. Na lotnisku samochód cena około 400 zł za 4 dni. Nocleg 3 noce cena około 1700 zł. Wstęp do parku - bilety najlepiej zakupić na getyourguide potwierdzenie telefonem i żadnych kolejek około 18 x 4 plus 6 euro za parking przy parku. Dlaczego samochód ? bo w okolicach parku trudno o nocleg ceny resztek wolnych miejsc są wysokie. Podobnie w centrum Amsterdamu trudno coś załatwić z miesięcznym wyprzedzeniem. Mamy dzień na park jeden na Amsterdam i jeden na inne atrakcje.
Wszystkie ceny dotyczą czterech osób.
Oczywiście można zobaczyć wiele autokarów z Polski gdzie turyści za około 250 zł zaliczają ten park.
Wszystkie ceny dotyczą czterech osób.
Oczywiście można zobaczyć wiele autokarów z Polski gdzie turyści za około 250 zł zaliczają ten park.
- Rodusik
- Od: 21 sty 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Ogród Rodusika
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fantastycznie by było jakbyście oddawali jeszcze do roślin tabliczkę albo podpis, bo bardzo ciekawe rośliny
-
- 200p
- Od: 15 mar 2020, o 16:37
Ogród botaniczny w Powsinie. Zainteresowała mnie narodowa kolekcja róż. Niestety wiele róż ma teraz przerwę w kwitnieniu, rabaty są w trakcie tworzenia i przy większości krzewów nie ma nazw tylko numery. Plus jest taki, że róże posadzone są po kilka sztuk. Trzeba będzie pojechać tam jeszcze raz za rok w czerwcu.
i inne widoczki
i inne widoczki
@Emi128
Czy te róże są teraz w Powsinie opisane odmianami? Pamiętam że mają też niezłą kolekcję różaneczników i azalii japońskich ale z opisem było słabo ze 2-3 lata temu.
Czy te róże są teraz w Powsinie opisane odmianami? Pamiętam że mają też niezłą kolekcję różaneczników i azalii japońskich ale z opisem było słabo ze 2-3 lata temu.
-
- 200p
- Od: 15 mar 2020, o 16:37
Ciekawostka na temat róż w ogrodzie botanicznym w Powsinie: ostatnio dowiedziałam się, że jest tam Ogród Testowy Nowych Odmian Róż. Do Ogrodu Testowego hodowcy róż z całego świata mogą przysyłać krzewy nowych, wyhodowanych przez siebie odmian, w celu ich oceny pod względem wartości ozdobnej i użytkowej. Oceny dokonuje międzynarodowe jury w corocznym konkursie . Ogród składa się z dwóch części: A, gdzie przyjmowane są odmiany nie znajdujące się jeszcze na rynku- te są tylko oznaczone numerami, bez nazw ( chodzi o to, żeby w czasie konkursu były one ocenione w sposób obiektywny, niezależnie kto je wyhodował) i B ? takie, które właśnie na rynek wprowadzono- te są oznakowane.