Różyczka i inne choroby ogrodowe

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różyczka i inne choroby ogrodowe

Post »

justi177 pisze:Coś mówiłaś o kozetce? ;:306
:;230 :;230 :;230
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Za mało mam róż,żeby się wypowiadać,ja tylko w sprawie piennych, bo mam doświadczenie z nimi.Trafiłam piękne egzemplarze róży żółtej i czerwonej(do głowy mi nie przyszło wtedy zainteresować się,co za jedne :roll: ),cieszyłam się nimi przez 2-3 lata aż przyszła mrożna zima(nie ta ostatnia) i przemarzły.Kupiłam znowu,na zimę okręcałam,przemarzły :cry: Teraz,jeżeli kupię,będę hodować w donicy i chować na zimę.Szkoda pieniędzy...na ryzyko ;:131
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirka i ja też tak właśnie zrobiłam, tzn. posadziłam w donicy i schowałam na zimę. Cieszę się, ze to potwierdzasz :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miriam, a gdzie będziesz te róże na zimę chować :?:
Jeśli masz dobry patent, to może obie z Gajową z niego skorzystamy ;:224.

;:196 Jagoda
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Ja mam dom podpiwniczony,jedno pomieszczenie mam na przetwory i donice.Uprzątnę trochę słoiki i ...możecie przywozić :wink:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Miriam, nie ryzykuj ;:306.
W piwniczce trzymacie, tak? A jak z podlewaniem zimą :?:

Może się skuszę - Jagoda
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A...w sumie nie mam tak bardzo daleko...chyba :D
A tak na serio - to ja mam póki co cały dom na wsi nadający sie do przechowywania róż :) w zimie tam nie mieszkamy, nie jest ogrzewany, więc temperatura mniej więcej w sam raz...a czy mniej, czy więcj to się okaże po zimie, kiedy zobaczę, czy dwie róże przetrwały - jedna pienna, a druga w donicy. Niestety podlewane były bardzo rzadko...
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Ta możliwość przechowywania przez zimę jest w zasadzie i cudowna i straszna. :;230
Do tego doszło, ze osobiście, pierwszy raz w życiu, przechowuję dalie, dzisiaj podglądałam...i jest dobrze...O zgrozo ;:306
Pewnie w następnym roku nie wjedzie samochód do naszego nowego garażu :;230
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ewo, jak się już wprowadzicie to zaczniesz kombinować, ile pokoi przestać ogrzewać, żeby było gdzie róże trzymać :) Ja też mam na razie prawie cały dom na przechowywanie roślin wolny, a za rok, to pewnie będę kręgosłup niszczyć nosząc kosze z kłączami na strych :wink:
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, Pat :wit Kombinowanie wtedy specjalnie mi nie pomoże, bo w moim domu są 3 pokoje :;230 i więcej nie będzie. Ale mam jeszcze piwnicę i garaż:D
Justi- no nie strasz... ;:oj to znaczy, że i ja sobie wreszcie zahoduję dalie??? Na razie podjęłam próbę przechowania begonii...juz je wysadziłam do doniczek, ale coś czarno widzę... :roll: Do tej pory wszystkie próby przechowania czegokolwiek kończyły się totalna porażką...w ten sposób pożegnałam się już z mieczykami i cannami :(

A tak poza tym - witam wszystkich porannie :D U mnie jeszcze dwa dni intensywnej pracy...potem dwa dni przerwy i znowu :roll: więc jestem trochę w innych klimatach, niż ogrodnicze...
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sama nie mam jeszcze róż piennych, ale przyglądałam się pilnie doświadczeniom koleżanek 8-) Róże pienne absolutnie u nas nie zimują, wszelkie sposoby okrycia zawodzą-tylko przysypywanie całości ziemią nie było testowane. Natomiast wszystkie miejsca przechowywania okazały się dobre-piwnica z oknem i bez okna, piwnica ciepła i chłodna, przemarzający garaż i lekko ogrzewany. Tylko w mieszkaniu nie były zimowane. Jeśli nawet egzemplarze kończyły swój żywot, to zawsze po zimie-na skutek różnych nieszczęść.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

gajowa pisze: róża chimeryczna, podatna na wiele chorób, płatki zagniwają, nie polecam :;230
Bardzo mnie to rozbawiło :;230 i pobudziło moją wyobraźnię...Więc na przykład jeszcze:Róża kwitnąca z rzadka, pojedynczymi mało efektownymi kwiatami, które szybko przekwitają. Stanowi prawdziwy przysmak dla szkodników :D
[/quote]

Toście mi poprawiły humor z samego rana ;:306 ;:306 ;:306 .

Pomysł z hortensjami bardzo dobry ;:108 . Ostatnio też mi się czasami zdarza najpierw przygotować miejsce a potem kupować :wink: . Aczkolwiek bardzo rzadko ;:306 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

A w jakiej temperaturze powinny być róże przechowywane zimą? Mam nieogrzewany garaż. Czy nie za zimno by było?
W domu też mam jedno duże pomieszczenie, które nazywam pracownią i go nie ogrzewam żeby roślinki przechowywać :;230 Ale i tak jest tam ok 14 stopni więc dla większości za ciepło ;:131
Zawsze jakieś dylematy ;:306
Wczoraj niespodziewanie dostałam przesyłkę z liliami a dziś przychodzą pierwsze róże :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”