W moim ogródku cz.2 - IWONA1311

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-a-4
---
Od: 18 maja 2010, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W moim ogródku cz.2 - IWONA1311

Post »

Witaj,przydreptałam do Ciebie zobaczyć Twoją wiosnę :tan Ale masz kolorowo,ile kwiatów wiosennych,można dostać zawrotu głowy ;:138 I sasanki,prymule,tulipany,szafirki,można by wymieniać i wymieniać.Ślicznie z taką ilością wiosennych kwiatuszków :tan
Pozdrawiam serdecznie :wit
MLODA1
500p
500p
Od: 2 kwie 2010, o 23:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwono Jak u Ciebie pięknie kolorowo, rabat jukowa fajna, jeszcze trochę kamyczków i już całkiem super.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesz Jacku ciekawe porównanie sasanki,ale gdybym miała teraz wychodzić za mąż to pewnie bym się zastanowiła nad bukietem z białych sasanek....
Omieg faktycznie jest śliczny tylko teraz po tych deszczach to u mnie wszystkie kwiaty ochlapnięte z ciężaru. Mój papirus jeszcze na wiosnę dawał oznaki życia, jak przycinałam w marcu trawy to jeszcze dołem był zielony ale dziś sprawdziłam i niestety wygnił w środku, była też mała zielona siewka ale też jej nie widzę, więc muszę nasiać od nowa i jednak zabierać na zimę do domu.
Witaj Wandziu
Szkoda że u Ciebie sasanki nie chcą rosnąć, bo u mnie ładnie rosną i na dodatek dość obficie się wysiewają, ale białej jak dotąd mam tylko jedną siewkę. Ciekawa jestem czemu one u Ciebie nie chcą rosnąć czy to ze względu na piasek?
Witaj Aniu (anabuko1) ciesze się że podobają Ci się moje kolorowe wiosenne kwiatuszki.
Aniu (andzia2834) Witam Cię w moim skromnym ogródku, ja lubię jak jest kolorowo dlatego ciągle dosadzam coś nowego. Zapraszam kiedy tylko masz ochotę.
Aniu (MŁODA1) rabatę z jukami chcę w tym roku już ukończyć mam nadzieję że wystarczy mi kamyków, muszę jeszcze tylko dokupić kilka trawek.

Tak jak już kiedyś pisałam na razie nie mam planów na nowe rabaty, w planie jest ukończenie tego co nie zostało skończone w poprzednim sezonie i tak prawie już skończona rabatka przy tarasiku
Obrazek
muszę tam tylko dosadzić trawki i jakiegoś iglaka na tym kawałku bez kamyków i wysypać korą
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Udało mi się też przerobić skalniak, usunełam te okropne deski i dorobiłam "drugą stronę", teram mam miejsce na skalniaczki, ale rezygnuję z kupowania delosperm z 5 na skalniaku przeżyła mi tylko jedna mimo okrycia
Obrazek

Obrazek
i jeszcze kilka wiosennych zdjęć
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Bardzo ładna rabata obsypana szyszkami ;:333 Też coś takiego chodzi mi po głowie, bo dostałem sporo szyszek ale ciągle czasu brak na realizację ;:131
Czytam, że padły Ci delospermy? Wielka szkoda, bo miałaś ładną kolekcję :( Niestety to dość delikatne rośliny. Moim jakoś udało się przeżyć, za to są przysmakiem ślimaków i z kwitnieniem było krucho w ub. sezonie.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko coraz piękniej jest w Twoim ogrodzie.
Widać, że mnóstwo pracy w niego wkładasz.
Szkoda, że delospermy Ci nie przeżyły pomimo łagodnej zimy.
W naszym klimacie to już tak jest, że pewnymi roślinami szkoda sobie głowy zawracać .
Moje szałwie muszkatołowe od Agniesi zimą okryte ładnie przezimowały, ale wiosenne nocne przymrozki ich wykończyły.
Nic na to nie poradzimy.
Czy wyrosły Ci szczawiki chilijskie? Moje ładnie rosną, więc jeśli zechcesz, to jeszcze raz spróbuj je posadzić.
Widzę, że masz sangwinarię.
Ja także jestem jej szczęśliwą posiadaczką od ubiegłego roku. One się mrozu nie boją, tylko suszy. :)
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku szyszki to całkiem fajnie wyglądają, a do tego dość skutecznie ograniczają chwasty. Delospermy padły te wszystkie kolorowe, które były na skalniaku, przeżyły jedynie te żółte d. congestum i d. nubigenum i różowa cooperi. Mam co prawda w domu sadzonki przechowane białej i pomarańczowej i wysadzę je na skalniak w tym roku ale już chyba nie będę robić sadzonek, ewentualnie może zostawię je w donicy w której są i tak będą sobie rosły.
Tajeczko tak jak pisałam wcześniej Jackowi część delosperm mi przeżyła, padła tylko biała, różowa i pomarańczowa na skalniaku, ale to nic już wiem że mam ich więcej nie kupować.
Wyobraź sobie że szczawik którego dostałam od Ciebie na spotkaniu w Twoim ogrodzie żyje i już zaczyna wypuszczać listeczki a ten którego dałaś mi u lubelskich był w doniczce w tunelu i nadal nie daje oznak życia, chyba muszę zajrzeć do niego czy w ogóle jeszcze tam coś jest.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
niektóre paprotki już się budzą
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten bez czarny, co pokazałaś - jaka to odmiana? Ładny kontrast liści i pąków.
Ładna skalnica ;:333
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku to Sambucus racemosa "Plumosa Aurea" tak u mnie w tej chwili wygląda.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne wiosenne Twoje fotki i pięknie kolorowo już masz w ogrodzie ;:215
Korona piękna,ja jej nie mam,zmarzła mi ze 2 czy 3 lata temu, i już jej nie kupiłam,ale jak tak patrzę to to tam,to ślicznie wygląda, ;:108
Może na jesieni się jeszcze raz skuszę z jej kupnem ;:7
a tulipanki czarują,czarują,aż szkoda,że dłużej nie kwitną, :roll:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie poznałbym, że to 'Plumosa Aurea', bo moja ma teraz inny kolor listków :roll:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iwonko podziwiam Twoje kolorowe kwiatuszki.... masz cudny kolor prymulki, taka różowiutka.... śliczna :D
Zachwyca mnie też skalnica.... bardzo je lubię, niestety swoje wyrzuciłam , tak bardzo wysiała się w nie trawa i nie mogłam sobie z nią poradzić.... Ale w przyszłym tygodniu wybiorę się na targ i odkupię :D
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu mi korony bardzo się podobają tylko nie bardzo chcą u mnie rosnąć i kwitnąć, podchodziałm do nich już kilka razy i tak np żółta ani razu nawet nie wychyliła się z ziemi, inne też albo się nie pokazywały albo jednego roku nie kwitły a na drugi już ich nie było. Miałam też perską pierwszego roku nie zakwitła a w drugim roku ja przez przypadek uszkodziłam jej cebulę i już po niej. Już nie będę ich sadzić, oczywiście poza kostkowatą i michajłowskiego.
Obrazek
Jacku bo u mnie on troszkę później zaczął się rozwijać i może dlatego, teraz też już ma ciut inne wybarwienie liści.
Obrazek
Agnieszko witaj
Prymulka to kupiona w tamtym roku w markecie przezimowała i teraz tak pięknie zakwitła mi też się bardzo podoba tym bardziej że widać ją z daleka. Ja też lubię skalnice ale one jakoś nie bardzo u mnie chcą rosnąć, ta np w tamtym roku bardzo wyschła środkiem a kilka w ogóle mi się mnie przyjęło, ale co raz próbuję i dosadzam nowe.
Obrazek

Dziś piękna słoneczna pogoda, na dworze cieplutko więc większość dnia spędzę w ogródku, bo chwasty po tych deszczach rosną w oczach. Wy pewnie też dzisiaj popracujecie w swoich ogrodach więc życzę Wam owocnej pracy i dużo ;:3
zostawiam kilka przedświątecznych zdjęć, a wieczorem mam nadzieję zę uda się wstawić kilka dzisiejszych
szczawik chilijski już się pokazał
Obrazek
kwitnie brzoskwinia i truskawki
Obrazek

Obrazek
pszczoły się uwijają
Obrazek
i takie tam widoczki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia!!!
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie
Za mną kolejny ciepły i pracowity dzień w ogrodzie, choć nic nadzwyczajnego nie zrobiłam ale jak to w ogrodzie ciągle jest coś do zrobienia...
Dla wszystkich zaglądających kilka zdjęć
dziś rozkwitło żółte epimedium
Obrazek

Obrazek

Obrazek

jagodowiec
Obrazek
bellevalia romana
Obrazek

Obrazek
kokorycze
Obrazek

Obrazek
sangwinaria
Obrazek
a to jedna z roślinek jaką przywiozłam w tym roku z Włoch, przypuszczam że to jakiś storczyk tylko jaki?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Takie coś wyrasta mi w tunelu może ktoś wie co to jest?
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”