Kawon ( arbuz ) - część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p
Od: 14 kwie 2013, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

Ja często przykrywam czy ogórki czy arbuzy biała agrowłokniną. Lepiej rosną, nie giną od lekkich przymrozków same korzyści ;:138
Tylko wiesz że agro czarna to zupełnie co innego niż agro biała? xD
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Możliwe, się uczę to pewnie się dowiem ;:131 ale coś czuję że z barwinkiem sobie ta czarna agro nie poradzi. Żesz muszę go potraktować mniej czule

Czytając ostatnie naście stron o kawonach wywnioskowałam że nie macie nic przeciwko sadzeniu po 2-3 ziarka do kubeczków i tak zrobiłam. Teraz że pojedynczo..osiwieję ;:306
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p

Post »

Lepiej jest posiać po 2-3, ja siałem nawet po 5 stare nasiona, tylko trzeba potem przerwać bądź poprzesadzać bo arbuzy nie lubią gdy coś im korzonki dotyka lub mają partnera w doniczce. Krótką mówiąc są singlami xD
schwimmen
200p
200p
Od: 25 kwie 2010, o 18:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja jednak siałem po jednym ziarku. Zobaczymy co z tego będzie. Jakoś szkoda mi później wyrywać jedną z roślinek :)
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p

Post »

Chodzi o oszczędność doniczek i ziemi, jak ktoś wysiewa mało nasionek to można i tak, ale jak ja wysiewałem 500 nasion to opcja z jednym nasionkiem nie wchodziła w grę xD
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Mam pytanie do ludzi którzy mieli już wcześniej arbuzy. Czy ktoś próbował ściółkować słomą. Zastanawiam się czy nie sorbować, ale nachodzi mnie myśl ze czarna agrowłóknina przysłuży się bardziej jeśli chodzi o nagrzewanie gleby a to przecież bardzo ważne. Doradźcie proszę.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

kama_80 pisze:W moim zakątku poukładałam już stosiki kamoli (mam ich ogrom) żeby dłużej utrzymywały ciepło..np w przypadku chłodnych wrześniowych nocy. Nieźle wykombinowane, nie?
To je jeszcze pomaluj na czarno. :)
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Preferuję kolor lila-róż w chmurki ale to tylko wtedy gdy mam tipsy jak łan świeżo skoszonej trawy :heja

Z kamoli można się nabijać lub nie. Dzisiaj porównałam sobie moje sadzonki truskawek. Na stałym zagonku mam krzaki sadzone listopadową porą. Te które są pod agro mają nawet nawet krzaki i już są pąki. Następne, rosnące bez agro są znacznie opóźnione w rozwoju rozety liściowej ...a o kwiatach można sobie pomarzyć. Ostatnie obserwowane to te sadzone kilka tygodni temu, które rosną wśród kamoli. To właśnie one mają zupełnie rozwinięte kwiaty. Wnioski nasuwają się same i bez malowania lila-róż ;:306
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
tejaka
50p
50p
Od: 20 paź 2009, o 21:27

Post »

Zachęcona tym,że u Was już powschodziły arbuzy,też w tamtym tygodniu posiałam pojedyńczo nasiona w wielodoniczkach czyli małe.Ku mojemu zdumieniu i troche przerażeniu w ten poniedziałek już zaczęły wschodzić.Przeraża mnie to,bo do końca maja daleko i jeśli będą w takim tempie rosnąć,to co ja mam z nimi zrobić/nie mam tunelu,ani szklarni/,chodzi o to czy mogę je przesadzić do większych doniczek czy raczej nie jest to wskazane.
Poza tym czy ktoś ma w miarę wiarygodne informacje odnośnie zimnych ogrodników,bo czytałam sprzeczne informację tzn.jedne źródła mówią,że będą i to podobno długo,inne że ma ich w tym roku nie być.Pytanie jest ważne nawet z punktu widzenia oczywiście ciepłolubnych kawonów.
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Na chwile obecną nie mozna tego stwierdzić. Nie wiemy jaka pogoda będzie za tydzień a co dopiero za miesiąc. Troche jak wróżenie z fusów.
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p

Post »

tejaka pisze:Zachęcona tym,że u Was już powschodziły arbuzy,też w tamtym tygodniu posiałam pojedyńczo nasiona w wielodoniczkach czyli małe.Ku mojemu zdumieniu i troche przerażeniu w ten poniedziałek już zaczęły wschodzić.Przeraża mnie to,bo do końca maja daleko i jeśli będą w takim tempie rosnąć,to co ja mam z nimi zrobić/nie mam tunelu,ani szklarni/,chodzi o to czy mogę je przesadzić do większych doniczek czy raczej nie jest to wskazane.
Poza tym czy ktoś ma w miarę wiarygodne informacje odnośnie zimnych ogrodników,bo czytałam sprzeczne informację tzn.jedne źródła mówią,że będą i to podobno długo,inne że ma ich w tym roku nie być.Pytanie jest ważne nawet z punktu widzenia oczywiście ciepłolubnych kawonów.
Termin wysadzania 15-20 maj, jeśli oczywiście będzie ciepło, bez przymrozków, to odpowiedni termin jeśli arbuzy wschodzą miesiąc wcześniej.

Prognoza dłuższa niż 3-5 dni to prognoza bardzo mało prawdopodobna. Czasami przez cały maj w niektórych miejscach nie ma przymrozków a czasami w niektórych miejscach są one nawet na początku czerwca. Trzeba śledzić prognozy ,NIE TE TVN-owskie 16-dniówki, tylko prognozy maksymalnie na 3 noce i w drugiej połowie maja wysadzać arbuzy. Nie ma co panikować bo teraz to najważniejsze nie jest ciepło, lecz słonce którego w domu jest bardzo mało. Najlepszym sposobem na wyhodowanie zdrowej rozsady jest trzymanie jej w dobrze wietrzonym tunelu foliowym, szczególnie gdy warunki są do tego wyśmienite-Prognozy przewidują następny tydzień cieplutki i słoneczny.

Jakie wymiary mają te doniczki? Odpowiednie dla arbuzów to 8x8 lub 9x9, mniejsze niż 5x5 są zbyt małe aby wyhodować rozsadę do gruntu. Arbuzy, jak wszystkie dyniowate, nie cierpią przesadzania.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Mogę trzymać arbuzy wsiane w doniczkach w szklarni ? ;:3
kored
100p
100p
Od: 31 maja 2013, o 16:05

Post »

ja właśnie planuje wysiać koło 25 kwietnia-1 maja do doniczek 5x5 i sadzić do gruntu koło 20 maja. W tamtym roku siałem 15 kwietnia do doniczek 8x8, rozsada mi wybiegła i zaczęła kwitnąć na parapecie. Po posadzeniu do gruntu koło 15 maja stała 2-3 tygodnie zanim cokolwiek zaczęła rosnąć.

Może się myle, ale czy u dyniowatych nie jest tak że im starsza rozsada tym gorzej się przyjmuje? A jak wiadomo w dobrych warunkach (w domu) dyniowate szybką rosną więc...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”