Papryka do gruntu. Część 4
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 4
Usuwamy tyko 'czerwony' czasem się zdarza ze jest tych czerwonych więcej np. 2 ponoć czasem nawet 3.
-Witam
Mam pytanie odnośnie nawozu.
W razie potrzeby do pomidorów stosuję nawóz Substral Magiczna Siła do pomidorów. Skład NPK 9-9-27 Mg - 3 %.
Czy ten nawóz można również użyć do papryki ?
Skład NPK 9-9-27 Mg - 3
Mam pytanie odnośnie nawozu.
W razie potrzeby do pomidorów stosuję nawóz Substral Magiczna Siła do pomidorów. Skład NPK 9-9-27 Mg - 3 %.
Czy ten nawóz można również użyć do papryki ?
Skład NPK 9-9-27 Mg - 3
Pozdrawiam Piotr
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czy jakbym usunął te niebieskie pączki kwiatowe to nie rozrosła by się lepiej? Boję się że znajdują się za blisko rozgałęzienia i mimo że zawiązek stamtąd usunąłem to boję się że te niebieski przejmą jego rolę i zahamują całą roślinę.vanyavala pisze:Usuwamy tyko 'czerwony' czasem się zdarza ze jest tych czerwonych więcej np. 2 ponoć czasem nawet 3.
Pozdrawiam Paweł
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
ppl55 Co do wymagań nawozowych to, pomidor i papryka mają podobne
A jak stosujesz ten nawóz?
O pomidory pytałam w pomidorowym dziale a tu o papryki.
Dziś w nocy przymrozek skosił mi papryki wysadzone do gruntu. Ostre chili, roberta i słodkie z mieszanki. Niektóre całkiem padły ale niektóre się trzymają. Czy jest szansa że coś z nich będzie czy lepiej nie zawracać sobie nimi głowy? Mają część liści zielonych, no i wypuszczają wilki. Pączki kwiatowe zostały zmrożone (są czarne) ale na jednej nawet zostały owoce (zielone).
Czy jakoś je wspomóc?
,
Dziś w nocy przymrozek skosił mi papryki wysadzone do gruntu. Ostre chili, roberta i słodkie z mieszanki. Niektóre całkiem padły ale niektóre się trzymają. Czy jest szansa że coś z nich będzie czy lepiej nie zawracać sobie nimi głowy? Mają część liści zielonych, no i wypuszczają wilki. Pączki kwiatowe zostały zmrożone (są czarne) ale na jednej nawet zostały owoce (zielone).
Czy jakoś je wspomóc?
,
Pozdrawiam Asia
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Obetnij zmrożone fragmenty i opryskaj Asachi SL. -SORY ,TAKI MAMY KLIMAT- (ministra od czegoś tam)
Dzięki, ważne że coś da się z tym zrobić. Co prawda wątpię czy dostanę te Asachi ale objadę jutro parę sklepów i a nuż się uda
Pozdrawiam Asia
Stosuję go dolistnie przed kwitnieniem i w trakcie. 1/4g na litr wody bo tak jest na opakowaniu. dolistnie raz w tygodniu.BobejGS pisze:ppl55 Co do wymagań nawozowych to, pomidor i papryka mają podobne
Rzeczywiście kwitnienie jest większe.
Zastanawia mnie czy odnośnie papryki będzie tak samo.
Doglebowo go nie stosowałem ale nie wiem czy nie spróbuję po ostatnich deszczach.
i z papryką też spróbuję najpierw dolistnie a po paru dniach doglebowo - najwyżej troszkę mniejszą dawkę do podlewania dam. Może pomoże bo po ostatnich deszczach papryka trochę kiepsko wygląda.
A mam jeszcze jedno pytanie:
Bo u mnie ma dzisiaj być bezdeszczowo. Czy można opryskać miedzianem i potem nawozem dolistnie ewentualnie odwrotnie ? (chodzi o paprykę jak i pomidory).
Chociaż wydaje mi się, że nie będzie to zbyt dobre rozwiązanie, dlatego pytam ekspertów
Pozdrawiam Piotr
Nie wolno mieszać Miedzianu z nawozami dolistnymi. Chyba, że Ci już zmierzły Twoje roślinki.
Co zrobić moim paprykom ktore żółtka i liście zwijają się do góry ? Nie widzę żadnych "swinstw" ale na liściach pełno dziur, slimakow też nie widzę. Wczoraj opryskałam HT i dziś rano te liście zwinięte.Mogą mieć za dużo/za mało nawozu?
Dziękuję forumowicz za odpowiedź.
A po jakim czasie od zastosowania miedzianu można zastosować nawóz dolistny ? np. na drugi dzień już można ?
A po jakim czasie od zastosowania miedzianu można zastosować nawóz dolistny ? np. na drugi dzień już można ?
Pozdrawiam Piotr
Ja takich prób nie przeprowadzałem. Sadzę, że dopóki są ślady Miedzianu na liściach- nie można.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Tylko żeby nie było za ciepło gdy będziesz pryskać miedzianem, bo poparzysz pomidorki.