Szafirki ( muscari )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: szafirki

Post »

Szczurbobik pisze: 16 lis 2024, o 22:50 Zakładam nowy temat, bo albo mam coś z oczami i nie umiem szukać na Forum, albo nie ma jeszcze tematu o szafirkach ;:oj ???

Mam taki problem. U szefa w ogrodzie dosłownie "walała się" to tu, to tam, bryłka cebul szafirków bez doniczki. Roślinki dzielnie przetrwały letnie susze i upały. Nie podlewane, leżąc raz w słońcu, raz w cieniu. Nie reagowałam na to "zjawisko", licząc, że szefowa gdzieś je wsadzi. W tym tygodniu nie wytrzymałam i zabrałam "bidaki", o których los nikt nie zadbał. Wsadziłam je do gruntu. Problem polega na tym, że szafirki właśnie zakwitły. Czy jest szansa, że tak źle traktowane cebulki przetrwają zimę i zakwitną ponownie wiosną?
To pancerne rośliny i prawdopodobieństwo, że przetrwają zimę jest bardzo duże. Szafirki w odróżnieniu od tulipanów czy krokusów mają cebulki wieloletnie więc nawet jak nie zakwitną w kolejnym sezonie nie powinny paść i będą rosnąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”