Adenium obesum(róża pustyni) cz.7
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p4770667
Nazwy Ci podać nie mogę ale jak wujciowi google podrzucisz -> NPK 10-30-20 <- to sam znajdzie...
Nazwy Ci podać nie mogę ale jak wujciowi google podrzucisz -> NPK 10-30-20 <- to sam znajdzie...
Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Kontakt:
Evull
Wszystkie składniki podłoża powinny mieć większą frakcję najlepiej 3 - 5 mm.
Przy okazji pokazuję mojego zaczynającego kwitnąć pająka. Ma typowe kwiaty adenium czyli różowe końcówki płatków i biały środek.
Pąków naprodukował dużo więc będzie jeszcze dużo kwiatów, przy okazji pokażę.
Wszystkie składniki podłoża powinny mieć większą frakcję najlepiej 3 - 5 mm.
Przy okazji pokazuję mojego zaczynającego kwitnąć pająka. Ma typowe kwiaty adenium czyli różowe końcówki płatków i biały środek.
Pąków naprodukował dużo więc będzie jeszcze dużo kwiatów, przy okazji pokażę.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jerzy - gratuluję , nietypowo wygląda, tak inaczej, tak jakby kwiaty wyrastały bezpośrednio z podłoża .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Jerzy, w którymś poście napisałeś że doświetlasz LED'ami. Jest z tego jakaś wymierna korzyść w stosunku do Adenium? (zakładam że tak bo inaczej byś tego nie robił) ;)
Postanowiłem zrobić swój własny własny panel doświetlający który może nie prezentuje się super, ale świeci ;)
Zastosowałem 5 listw, każda z nich ma ok 10W mocy (wg. producenta), zbudowane na diodach 5050, w sumie ok 180 diod. Myślisz że ma to szansę zadziałać??
Powiedz mi jeszcze ile godzin dziennie doświetlasz ledami i jak wysoko wiszą nad roślinami?
Postanowiłem zrobić swój własny własny panel doświetlający który może nie prezentuje się super, ale świeci ;)
Zastosowałem 5 listw, każda z nich ma ok 10W mocy (wg. producenta), zbudowane na diodach 5050, w sumie ok 180 diod. Myślisz że ma to szansę zadziałać??
Powiedz mi jeszcze ile godzin dziennie doświetlasz ledami i jak wysoko wiszą nad roślinami?
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Kontakt:
Jerzy niedawno pisał, że żarówka energooszczędna 32W która ma strumień świetlny 2250 lm to nie jest już najgorsza. Była wtedy mowa o doświetlaniu mikrusów w kartonie wyłożonym folią metalową spożywczą. Ta żarówka oświetlała niewielką powierzchnię. Twoje jaką powierzchnię oświetlają ?
Jakiego producenta ta taśma nie napisałeś więc pierwsza z brzegu :
Taśma LED NEONICA 5050 długość 5 metrów (150 LED SMD)
strumień świetlny jednej diody LED to 4000-5000 mcd (około 12,5 - 15,5 lm / diodę)
więc Twoje 180 szt x 15 lm = 2700 lm ale na jakiej powierzchni ? na pewno dużo większej aniżeli ta energooszczędna...
Trzy zwykłe świetlówki (18W / 900 lm sztuka) jedna obok drugiej to szerokość około 20cm a długość 60cm a masz tyle samo lumenów co Twoje 180 ledów.
Kolejna bardzo istotna sprawa to długość fali, np. niebieski dla roślin powinien być 453 nm a dla czerwonego 642 i 662 nm a bardzo wątpię aby Twoje ledy taką miały a takie na pewno są zamontowane w lampach LED które używa Jerzy...
Podsumowując i lumenów masz za mało i długość fali pewnie nie ta którą rośliny potrzebują... Zwykłe białe zimne ledy o mocy 1W byłyby o niebo lepsze od Twoich a jeszcze lepsze też przynajmniej 1W (lepiej 3W) o odpowiedniej długości fali a takowe są do kupienia na alledrogo.
Jakiego producenta ta taśma nie napisałeś więc pierwsza z brzegu :
Taśma LED NEONICA 5050 długość 5 metrów (150 LED SMD)
strumień świetlny jednej diody LED to 4000-5000 mcd (około 12,5 - 15,5 lm / diodę)
więc Twoje 180 szt x 15 lm = 2700 lm ale na jakiej powierzchni ? na pewno dużo większej aniżeli ta energooszczędna...
Trzy zwykłe świetlówki (18W / 900 lm sztuka) jedna obok drugiej to szerokość około 20cm a długość 60cm a masz tyle samo lumenów co Twoje 180 ledów.
Kolejna bardzo istotna sprawa to długość fali, np. niebieski dla roślin powinien być 453 nm a dla czerwonego 642 i 662 nm a bardzo wątpię aby Twoje ledy taką miały a takie na pewno są zamontowane w lampach LED które używa Jerzy...
Podsumowując i lumenów masz za mało i długość fali pewnie nie ta którą rośliny potrzebują... Zwykłe białe zimne ledy o mocy 1W byłyby o niebo lepsze od Twoich a jeszcze lepsze też przynajmniej 1W (lepiej 3W) o odpowiedniej długości fali a takowe są do kupienia na alledrogo.
Pozdrawiam, Jan
Przecież wiem że nie pójdę do pierwszego lepszego sklepu, kupie trochę czerwonych i niebieskich ledów, polutuję i będzie git. Aż tak nie douczony nie jestem. Dlatego też te listwy nie były kupione w pierwszym lepszym sklepie w kraju. Jak napisali na stronie cyt.:
"Note: there are so many kinds of LED grow lights in the marketplace , but most of them donot use real GROW LEDs in their grow lights, and the wavelength of their lights are totally wrong, this will kill your plants, it will waste your time and money ) Blue(430nm~460nm, Help plants growing); Red(630nm~ 660nm, help plants Flowering);UV(wavelength: 380nm)"
Deklarowane jako Epistary. Szczegółowych parametrów jak zwykle brak, producenci są zazwyczaj oszczędni w takie informacje.
Oświetlają powierzchnię ok 60x20 cm. Zawsze mogę dołożyć jeszcze 4 takie listwy...ale chciałem sprawdzić czy w ogóle jest sens...
Poza tym przecież te listwy mają tylko wspomóc oświetlenie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym a nie całkowicie je zastąpić
"Note: there are so many kinds of LED grow lights in the marketplace , but most of them donot use real GROW LEDs in their grow lights, and the wavelength of their lights are totally wrong, this will kill your plants, it will waste your time and money ) Blue(430nm~460nm, Help plants growing); Red(630nm~ 660nm, help plants Flowering);UV(wavelength: 380nm)"
Deklarowane jako Epistary. Szczegółowych parametrów jak zwykle brak, producenci są zazwyczaj oszczędni w takie informacje.
Oświetlają powierzchnię ok 60x20 cm. Zawsze mogę dołożyć jeszcze 4 takie listwy...ale chciałem sprawdzić czy w ogóle jest sens...
Poza tym przecież te listwy mają tylko wspomóc oświetlenie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym a nie całkowicie je zastąpić
- Akwelan_2009
Rozpocząłem "sezon" przycinania części mich czteroletnich Adenium, oto efekt:
- przed zabiegiem:
- roślina już po przycięciu:
- za 7 - 10 dni rozpocznę podlewanie moich Adenium, które obecnie są w stanie jesiennego spoczynku.
- przed zabiegiem:
- roślina już po przycięciu:
- za 7 - 10 dni rozpocznę podlewanie moich Adenium, które obecnie są w stanie jesiennego spoczynku.
Mieczysław
Mieczysław
- xxxkrystian
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:17
Teraz też można przycinać ?? myślałem że wczesna wiosna jest najlepszą porą na takie zabiegi.
Mieczysławie czy planujesz teraz doświetlanie tego przyciętego adenium
Pytam, bo kupiłam trzy sztuki adenium szczepione, a szczepione zrazy są trochę długie i chętnie bym je przycięła. Wiem że czas jest ku temu niesprzyjający . Mam co prawda świetlówki do doświetlania, ale mimo wszystko boję się tego zrobić teraz w okresie aklimatyzacji do naszych warunków.
Pytam, bo kupiłam trzy sztuki adenium szczepione, a szczepione zrazy są trochę długie i chętnie bym je przycięła. Wiem że czas jest ku temu niesprzyjający . Mam co prawda świetlówki do doświetlania, ale mimo wszystko boję się tego zrobić teraz w okresie aklimatyzacji do naszych warunków.
- Akwelan_2009
- moje Adenium są już dość długo w stanie spoczynki, nie są od dłuższego czasu podlewane, stoją w dość niskiej temperaturze. Rośliny zrzucają liście, są w stanie jesiennego spoczynku więc nie widzę przeciwwskazań, żeby nie można było przycinać gałązek, co powinno również zmniejszyć ubytki nagromadzonych substancji odżywczych w kaudexach, ograniczyć parowanie przez liście.Teraz też można przycinać ?? myślałem że wczesna wiosna jest najlepszą porą na takie zabiegi.
- na razie nie mam takiego zamiaru i możliwości, mam kilkanaście Adenium./ ... / planujesz teraz doświetlanie tego przyciętego adenium
- ja bym się nie odważył przycinać zakupionych Adenium, zaszczepionych "szlachetną" odmianą, na pewno poczekałbym z tą czynnością do następnego sezonu.Pytam, bo kupiłam trzy sztuki adenium szczepione, a szczepione zrazy są trochę długie i chętnie bym je przycięła. Wiem że czas jest ku temu niesprzyjający .
Drugie moje Adenium, które dzisiaj przyciąłem:
- przed:
- po:
Mieczysław
Mieczysław
Witam
Przeszukiwałem forum wzdłuż i wszerz no i nie znalazłem.
A chodzi o podłoża jakie stosujecie lub polecacie do adenium wiem ze jedna osoba podała jakie stosuje, oraz chciałbym poznac inne propozycje.
Obecnie stosuje w uprawie adenium standardową ziemie do kaktusów
Przeszukiwałem forum wzdłuż i wszerz no i nie znalazłem.
A chodzi o podłoża jakie stosujecie lub polecacie do adenium wiem ze jedna osoba podała jakie stosuje, oraz chciałbym poznac inne propozycje.
Obecnie stosuje w uprawie adenium standardową ziemie do kaktusów
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Moje posadzone w podłoże, które podał Jerzyk na 19 stronie tego wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p4770667 . Standardowe podłoże do kaktusów, z tego co się orientuję nie jest zbyt najlepsze dla Adenium.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta