Winorośle i winogrona cz. 4

Drzewa owocowe
Zablokowany
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 4

Post »

lutekjurek pisze:I co ? Dowiedziałaś się ? Towarzystwo wzajemnej adoracji może ci co najwyżej napisać kogo masz poczytać
Dziękujemy koledze za merytoryczną uwagę.

Floksja - przydałaby się informacja co to za odmiana i ustalenie docelowej formy krzewu. Jeśli krzew będzie przesadzany to ułatwia sprawę, musi być przycięty mocniej ale na pewno nie czerwona linia. Przytnij po pomarańczowych i na wiosnę wyprowadź dwie łozy z najsilniejszych latorośli. Przesadzasz wczesną wiosną, tniesz teraz.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

floksja pisze: 1.Przyciąć w miejscu zaznaczonym kolorem czerwonym niewątpliwe drewno i wywołać wyrośnięcie wilka i dalej jak w p. 4 blogspota.
2.Przyciąć jak zaznaczyłam w kolorze pomarańczowym , ponieważ w miejscach zaznaczonych kolorem zielonym 3) mogą wyrastać łozy.Nie był ten krzew wyprowadzony w pierwszym roku prawidłowo dlatego skłaniam się raczej do sposobu 1. choć oznacza to stratę roku. Obrazek
Nie tnij wcale. Poczekaj aż ruszy wegetacja. Krzew sam pokaże gdzie chce rosnąć, wówczas wybierzesz latorośle lub wilki które będą Ci odpowiadały w kontekście budowy przyszłej formy, a resztę wytniesz. Jak wytniesz wówczas zbędne łozy i drewno to też nie będzie wielkiej tragedii. Zdjęcie przedstawia tylko kawałek pnia i w sumie nie wiadomo co tam wyżej jest. Ciecie drewna (czerwone znaki) jest pozbawione sensu i będzie poważnym błędem.

Drugie rozwiązanie, to skróć tylko te "widły" tak po 30 cm od rozwidlenia. Zrób to tak żeby na każdej stronie pozostały miejsca, z których coś usiłowało w ub roku rosnąć. W tych miejscach na pewno wybija jakieś pąki, jak nie z łozy to przynasadowe, ale wybiją. Jeżeli zdecydujesz się na to rozwiązanie to teraz nie tnij, a zrób to na początku marca.
lutekjurek pisze: I co ? Dowiedziałaś się ? Towarzystwo wzajemnej adoracji może ci co najwyżej napisać kogo masz poczytać
Możesz dołączyć, każdy ma prawo ... i wcale nie musisz adorować. Wystarczy jak nie będziesz prowokować.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

A ja bym ciął ramię z boku całkowicie, to prawe skróć na 8 - 10 oczek i przygnij w przeciwną stronę być może że stworzysz ramię skośne , bo pień masz pochylony i mniemam że sadzony był skośnie ( łatwy do układania na ziemi do okrywania
Pozdrawiam Jurek
per aspera ad astra
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Jeśli krzew będzie przesadzany to nie można czekać aż ruszy wegetacja z cięciem.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak, oczywiście.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

W ubiegłym roku ukorzeniłam i posadziłam Swensona ,poczytałam ,że trzeba go prowadzić wysoko. Mam takie pytanie ,czy jak go będę ciąć to wysoko a te dolne pąki usunąć,a zostawić 2 u góry,żeby ten pień był wysoki,bo już się gubię .
Pozdrawiam Teresa
jurek16a

Post »

Teresa -a ile lat ma ? Swenson R. lubi wysoko i łozy na 10 oczek co najmniej
per aspera ad astra
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja go ukorzeniłam i wsadziłam na wiosnę ubiegłego roku , no wsadziłam trochę pózniej.Na 10 oczek ,ale te dolne się usuwa ?
jurek16a

Post »

Jeżeli łoza ma ponad 8 mm to możesz przygiąc na odpowiedniej wysokości lub obciąć i zostawić trzy górne oczka, wszystko poniżej usuń tzn pasierby, wąsy i oczka, ale jeszcze poczekaj , bo mogą wrócić mrozy
Możesz zostawić tuż przy ziemi oczko lub dwa na łozę mrozową
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przecież to dopiero sadzonka. Przytnij to na 2-3 pąki i prowadź od wiosny na 1-2 latorośle. Najlepiej na jedną, a teraz zrób kopczyk z ziemi. Niczego nie usuwaj, niczego nie przyginaj, utnij i zakopcuj. Tak jak tutaj http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... rosli.html

O zasadach budowy formy poczytaj tutaj http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... zanie.html
Opisałem tam co prawda wyprowadzanie sznura skośnego Royat, ale w ten sam sposób mozna wyprowadzać sznury pionowe i inne.
Ja nigdy nie wycinam nic z tyły, co najwyżej odcinam z przodu. :wink:
Piotr
jurek16a

Post »

Ja zrozumiałem że krzew ma kilka lat, choć wsadzony rok temu, a łoza ma długość kilku metrów
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

tencia pisze:Ja go ukorzeniłam i wsadziłam na wiosnę ubiegłego roku ....
Piotr
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje bardzo za pomoc. :wit
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”