Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.
- zywik
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 2cz.
Kiedy wynosimy datury z chłodnej piwnicy?
Ministerstwo Książki
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Witam,
mam pytanie. Moje sadzonki datur najprawdopodobniej opanował przędziorek. Jak zauważyłem zaatakował on głównie górę rośliny. Roślinki rosną całkiem fajnie. Więc zastanawiam się czy zamiast oprysku (w domu zawsze problematyczny) nie można by po prostu obciąć nieco roślinę. Datura ładnie się odradza i szybko powinna wypuścić nowe odnóżki.Specjalnie nie mi zależy na dużych w tym roku, tylko na ich uratowaniu.
mam pytanie. Moje sadzonki datur najprawdopodobniej opanował przędziorek. Jak zauważyłem zaatakował on głównie górę rośliny. Roślinki rosną całkiem fajnie. Więc zastanawiam się czy zamiast oprysku (w domu zawsze problematyczny) nie można by po prostu obciąć nieco roślinę. Datura ładnie się odradza i szybko powinna wypuścić nowe odnóżki.Specjalnie nie mi zależy na dużych w tym roku, tylko na ich uratowaniu.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
Jeśli "wyszły" przędziorki to będą wychodzić dalej dopóki nie opryskasz kilka razy. W międzyczasie się rozmnożą i będzie jeszcze gorzej. Nie chcesz pryskać ze względu na chemię? Jeśli tak to możesz przyciąć, a resztę wymyć wodą z ludwikiem
adrianic pisze:Jeżeli takie brązowo-pomarańczowe to przędziorki - oprysk verimec z magus-em lub sam vertimec trzy razy co 5-7 dni z kilkoma kroplami ludwika i kilkoma gramami cukru w każdym oprysku
Tak, opryskaj wszystkie
w 4 ogrodniczych nie ma tego środka
dostałam tylko magus
jutro rozpoczynam walkę z przędziorkami
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
U mnie w castoramie jest w sprzedaży detalicznej. Vertimec działa systemicznie, a magus tylko kontaktowo. Dodatkowo vertimec przy trzecim oprysku zabija wciorniastki.
Nie zapomnij dodać kilka kropel ludwika
Nie zapomnij dodać kilka kropel ludwika
zapomnialam kupić ludwika
rano polece do sklepu
jeśli magus nie pomoże to zamówie vertimec na all bo widziałam że jest
rano polece do sklepu
jeśli magus nie pomoże to zamówie vertimec na all bo widziałam że jest
- andrzej1050
- 500p
Trochę boje się pryskać w domu, ze względu na możliwe uczulenia domowników. Ale spróbuję - może w łazienceadrianic pisze:Jeśli "wyszły" przędziorki to będą wychodzić dalej dopóki nie opryskasz kilka razy. W międzyczasie się rozmnożą i będzie jeszcze gorzej. Nie chcesz pryskać ze względu na chemię?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Spróbuj najpierw wymyć wodą z ludwikiem
- andrzej1050
- 500p
Serdeczne dzięki za porady.adrianic pisze:Spróbuj najpierw wymyć wodą z ludwikiem
Domyślam się, że pod hasłem Ludwik kryje się jakiś płyn do zmywania naczyń. My w domu akurat Ludwika nie stosujemy tylko jakiś inny - sądzę że to nie ma znaczenia.
Jednak nie wykluczam oprysku w wannie , jednak Vertimecu nie dostałem, kupiłem natomiast Magus. Piszą, że jest na przędziorki - jak myślisz: da radę?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Odpowiedź masz na poprzedniej stronie
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
może byc inny płyn do naczyń - chodzi o zmiękczenie wody żeby rozbijała się na drobniejsze kropelki i topiła (zalewała oskrzela) przędziorki. Duże krople po prostu spływają po włoskach przędziorka. Magus działa kontaktowo więc trzeba bardzo dokładnie opryskiwać i również dodać płynu do naczyń
- andrzej1050
- 500p
Dzięki bardzo,adrianic pisze:może być inny płyn do naczyń - chodzi o zmiękczenie wody żeby rozbijała się na drobniejsze kropelki i topiła (zalewała oskrzela) przędziorki. Duże krople po prostu spływają po włoskach przędziorka. Magus działa kontaktowo więc trzeba bardzo dokładnie opryskiwać i również dodać płynu do naczyń
odpowiedź pełna i profesjonalna
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 mar 2012, o 18:10
Czy jest ktoś z Radomia lub okolic uprawiający datury o kwiatach pełnych ( podwójnych lub potrójnych).