Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Re: Adenium
U mnie podłoże wysycha w ciągu trzech dni, więc może te trzy tygodnie to za długo bez wody (chyba,że doniczka jest za duża). Przyczyną żółknięcia i opadania liści mogą być też przędziorki , sprawdż przez lupę.
Ta wygląda na chwilę obecną
Doniczka jest w kształcie miski, dość spora, wilgotność sprawdzam tez palcem co jakiś czas, a przez lupę obejrzę dokładnie liście jutro bo dzisiaj już trochę ciemno... dziękuję za sugestie
Doniczka jest w kształcie miski, dość spora, wilgotność sprawdzam tez palcem co jakiś czas, a przez lupę obejrzę dokładnie liście jutro bo dzisiaj już trochę ciemno... dziękuję za sugestie
Według mnie, to przędziorek, ten zielonkawy liść o tym świadczy.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 mar 2014, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
barbra13 pisze:Musi być jakiś powód, że w lecie zrzuciło liście: może przędziorki, albo zalane korzenie, a może ma za ciemno. Samo obcięcie nie rozwiązuje problemu, chyba, że chodzi o formowanie, a to już inna sprawa.
Przędziorków nie ma, obok stoi adenium socotranum i ma się świetnie. Zalane raczej nie bo miało raczej zbyt sucho i ciemno też nie bo stoi na południowym oknie. Może po prostu już przeszło w okres spoczynku... Ale dzięki za odpowiedź.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ania - ja bym radziła zmianę doniczki na zdecydowanie mniejszą - łatwiej będzie sterować wilgotnością, a roślina i tak nie wykorzystuje teraz tego nadmiaru miejsca, co ma. Przy okazji przesadzania do typowej ziemi 'do kaktusów' dorzuć jeszcze garść czegoś - żwirku, grubego piasku, zeolitu, seramisu, agroperlitu - co tam masz pod ręką - na dodatkowe rozluźnienie. To też zapobiegnie zatrzymywaniu wody.
Poza tym pamiętać zawsze trzeba, że jak ziemia z góry jest już sucha, to wewnątrz jeszcze nie, więc albo wkładasz palec do samego dna albo czekasz jeszcze ze 2-3 dni od przeschnięcia góry i dopiero wtedy podlewasz.
Na pierwszy rzut oka wyglada całkiem w porzadku. Przy przesadzaniu zwróć uwagę na stan korzeni. Jeżeli jest ok, kaudeks, jak piszesz, twardy to niech już zostanie za oknem, daj jej tylko słońca i trochę czasu, będzie dobrze
Poza tym pamiętać zawsze trzeba, że jak ziemia z góry jest już sucha, to wewnątrz jeszcze nie, więc albo wkładasz palec do samego dna albo czekasz jeszcze ze 2-3 dni od przeschnięcia góry i dopiero wtedy podlewasz.
Na pierwszy rzut oka wyglada całkiem w porzadku. Przy przesadzaniu zwróć uwagę na stan korzeni. Jeżeli jest ok, kaudeks, jak piszesz, twardy to niech już zostanie za oknem, daj jej tylko słońca i trochę czasu, będzie dobrze
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Ja bym jednak ostrożnie podszedł do zostawienia na zewnątrz, mamy już wrzesień i noce (szczególnie w drugiej połowie miesiąca) mogą być zbyt chłodne, jak na ciepłolubne Adenium.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
O! I to fajne jest! Lubię takie spojrzenia na całość. DziękiAleksandraBdg pisze:Lucynko, bardzo proszę:
Norbert i Ania - mówiąc 'za oknem' miałam oczywiście na myśli to 'zaokno', na które już trafiło, czyli wewnątrz.
- Langkami
- 50p
- Od: 26 mar 2014, o 19:33
Mój adeniowy parapet
Moje roślinki mają ponad rok. Pierwsza z nich była wysiana pod koniec marca 2014 r., kolejne w kwietniu 2014 r. i ostatnie w czerwcu 2014 r. W sumie jest ich 14. Niektóre rosną szybciej, inne wolniej, lub ostatnia wcale. Bardzo ładnie tworzą przyrosty boczne, starsze mają ich bardzo dużo. Od początku uprawiam je w akadamie z domieszką perlitu, keramzytu i ziemi do kaktusów i sukulelentów. Podłoże jest bardzo zwięzłe. Akadamy jest praktycznie 80 %. W zimie minimalnie je podlewam.
Najstarsza roślinka 'Adenium Somalense' sporo podrosła, dla porównania zdjęcie z poprzedniego lata.
vs
Kolejna wytworzyła tyle przyrostów bocznych, że w zasadzie nie trzeba jej przycinać.
Przód
Tył
Kolejne adenium obesum podobnie,
przód:
,
tył:
Inne tworzy wiele rozgałęzień, nawet w tym samym miejscu.
Kolejna roślinka postanowiła mi się sama rozkrzewiać bez przycinania. Na wierzchołku powstały samoistnie, bez mojej ingerencji trzy rozgałęzienia.
Tą podejrzewam o bycie Thai Socotranum, jest niska, ma prosty kaudeks i liczne rozgałęzienia.
przód:
tył:
Tylko jedna nie chce mi rosnąć i rozgałęziać wcale. Nie wiem czy dobrze je uprawiam, to moje pierwsze adenium, które zakupiłam w tamtym roku, jedno jako somalense, inne z miksu nasion. Od czerwca stały na zewnątrz pod chmurką, aż do dziś. Podlewam je nawozem raz na jakiś czas (czasami co tydzień, czasami co dwa tygodnie). W lecie podlewałam je nalewając wodę do podstawki, na której stoją tak, żeby mogły pić tyle ile chcą. Może ktoś z Was coś mi doradzi, czy dobrze robię, może powinnam coś zmienić, żeby moje roślinki miały lepiej? Pozdrawiam
Moje roślinki mają ponad rok. Pierwsza z nich była wysiana pod koniec marca 2014 r., kolejne w kwietniu 2014 r. i ostatnie w czerwcu 2014 r. W sumie jest ich 14. Niektóre rosną szybciej, inne wolniej, lub ostatnia wcale. Bardzo ładnie tworzą przyrosty boczne, starsze mają ich bardzo dużo. Od początku uprawiam je w akadamie z domieszką perlitu, keramzytu i ziemi do kaktusów i sukulelentów. Podłoże jest bardzo zwięzłe. Akadamy jest praktycznie 80 %. W zimie minimalnie je podlewam.
Najstarsza roślinka 'Adenium Somalense' sporo podrosła, dla porównania zdjęcie z poprzedniego lata.
vs
Kolejna wytworzyła tyle przyrostów bocznych, że w zasadzie nie trzeba jej przycinać.
Przód
Tył
Kolejne adenium obesum podobnie,
przód:
,
tył:
Inne tworzy wiele rozgałęzień, nawet w tym samym miejscu.
Kolejna roślinka postanowiła mi się sama rozkrzewiać bez przycinania. Na wierzchołku powstały samoistnie, bez mojej ingerencji trzy rozgałęzienia.
Tą podejrzewam o bycie Thai Socotranum, jest niska, ma prosty kaudeks i liczne rozgałęzienia.
przód:
tył:
Tylko jedna nie chce mi rosnąć i rozgałęziać wcale. Nie wiem czy dobrze je uprawiam, to moje pierwsze adenium, które zakupiłam w tamtym roku, jedno jako somalense, inne z miksu nasion. Od czerwca stały na zewnątrz pod chmurką, aż do dziś. Podlewam je nawozem raz na jakiś czas (czasami co tydzień, czasami co dwa tygodnie). W lecie podlewałam je nalewając wodę do podstawki, na której stoją tak, żeby mogły pić tyle ile chcą. Może ktoś z Was coś mi doradzi, czy dobrze robię, może powinnam coś zmienić, żeby moje roślinki miały lepiej? Pozdrawiam
Storczyki Langkami: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=75991
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- moim skromnym zdaniem, Twoim roślinkom pod Twoją opieką "wiedzie" się bardzo dobrze, osobiście nic bym nie zmieniał, bo można "przedobrzyć". Twoje Adenium prezentują się .Może ktoś z Was coś mi doradzi, czy dobrze robię, może powinnam coś zmienić, żeby moje roślinki miały lepiej?
- przyglądając się podłożu w doniczkach, to wygląda raczej na bardzo luźne, oczywiście mogę się mylić, jeżeli "to co widać" na wierzchu doniczki, jest tylko posypką.Od początku uprawiam je w akadamie z domieszką perlitu, keramzytu i ziemi do kaktusów i sukulelentów. Podłoże jest bardzo zwięzłe. Akadamy jest praktycznie 80 %.
- używasz oryginalnej japońskiej Akadamy, czy polskiego "zamiennika" ? Podsumowując w Twoim podłożu w którym wspaniale rosną sadzonki Adenium, ma bardzo małą % zawartość ziemi do kaktusów.Akadamy jest praktycznie 80 %.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- Langkami
- 50p
- Od: 26 mar 2014, o 19:33
Używam japońskiej akadamy zakupionej na allegro. Ziemi jest niewielki %, gdyż na początku chciałam stworzyć taką mieszankę, jak opisaną tu już wielokrotnie na forum. A potem stwierdziłam, że przy przesadzaniu dodam kolejne składniki. Tak, więc te 20 % to perlit, keramzyt i ziemia do kaktusów i sukulentów zmieszane z akadamą. Warto wspomnieć, że na dnie doniczki znajduje się sam keramzyt dla lepszego drenażu, około 1/5 wysokości doniczki. W zimie miałam problem z tym podłożem, gdyż trzyma wodę (wolno przesycha) i przy zbyt częstym podlewaniu pojawiał się zielony osad (jakby pleśń), więc ograniczyłam podlewanie do minimum (np. raz na miesiąc) i wszystko wróciło do normy.
Storczyki Langkami: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=75991
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Kontakt:
Moje obesum w hydroponice stoi już w domu przed oknami, ma bardzo dużą ilość pąków, doświetlam ją lampą z przewagą diod czerwonych 8:1
Mam nadzieję na duże kwitnienie, powinna cała obsypać się kwiatami za tydzień.
W tamtym tygodniu przyciąłem dwa stare obesum, ma ładne korzenie, które przedłużają kaudeks co najmniej dwukrotnie, posadziłem je do typowej mieszanki mineralnej. Będę doświetlał je lampą ze światłami niebieskimi Blue All 25 X 3 W.
Mam nadzieję na duże kwitnienie, powinna cała obsypać się kwiatami za tydzień.
W tamtym tygodniu przyciąłem dwa stare obesum, ma ładne korzenie, które przedłużają kaudeks co najmniej dwukrotnie, posadziłem je do typowej mieszanki mineralnej. Będę doświetlał je lampą ze światłami niebieskimi Blue All 25 X 3 W.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
Jerzyk, czy te korzenie odsłoniłeś od razu, czy stopniowo?
Basia
Basia