Pomidory pod folią cz.2
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
Elu i inni, zerknijcie na termometry pod folią, najważniejsze to, jak przebrnąć zbliżające się upały.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
U mnie dziś były 43 stopnie i jutro z rana muszę pomalować dach wapnem, bo nic innego nie mam. Wiem, że jest Parasolex - spray do cieniowania tuneli, ale nie zaopatrzyłam się w ten specyfik. Mam też biały materiał do dyspozycji, ale nie wiem czy nie zrobi się zbyt duży cień.
Na razie spróbuję pochlapać dach wapnem. Polanie ścieżki wodą nic u mnie nie daje. Dziś po południu zauważyłam kilka poparzonych lisci , a niektóre lekko wywinęły się.
Na razie spróbuję pochlapać dach wapnem. Polanie ścieżki wodą nic u mnie nie daje. Dziś po południu zauważyłam kilka poparzonych lisci , a niektóre lekko wywinęły się.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Ja mam z wiosennej włókniny dach i boki "obstrojone". Na razie jest ok, nawet podłoże po podlaniu do końca nie przesycha, pomidory nie mdleją - nic. A mam tylko jedne drzwi - za to na cały foliak i to bardziej jest wiata z bocznymi ścianami. Ale jak będzie za ciepło to z tyłu będę kombinować z wycinaniem, tylko jak potem w razie zimna to zamknąć...
Nie mam jeszcze termometru w tunelach, oby się nie ugotowało wszystko bo na pewno ciepło będzie. Może coś pomyślę o cieniowaniu albo mazaniu błotem daszków, bo na jutro nic nie zdążę kupić chyba, dotrę pod wieczór jutro ale na nastepne dni może coś zapobiegną te zabiegi. Jeszcze czarna tkanina na dole, podłoże się nagrzeje.
ekopom u mnie było dzisiaj spoko dzięki wiatrowi. IMHO powinieneś sobie zacienić ten termometr, bo promienie słońca mogą nagrzewać maszynę i tym samym zakłamywać wynik. Ja mam radiowy przesył temperatury i wilgotności względnej do pokoju i nawet w nocy wiem co się tam dzieje
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Także mam podgląd ale tylko ze szklarni, w tej chwili jest 22,2 C
pozdrawiam Ludwik
LOL inna strefa klimatyczna. Ja mam w tunelu 12,3 C i 83% wilgotności względnej. Tunel otwarty na full :P
-
- 50p
- Od: 16 kwie 2014, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
20,8 pod Wrocławiem teraz w tuneluw dzien ok.33-36 lana jest woda na ściezce otwarte 8 okien i drzwi tunel 3x6.
Pewnie będę w nielicznej mniejszości ale ja w taki upał ściągam folie, mam ją tylko przykopaną z dwóch stron więc nie ma z tym problemu, mam mnniejszą temp., lepsze światło, giną wszelkie choroby-minimalna wilgoć,
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A słońce nie poparzy takie niehartowane krzaki?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- aniag78
- 200p
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wczoraj w tunelu było 35,3 stopnia, wilgotność 45%. Co to będzie w poniedziałek i wtorek, zapowiadają 36-8 w cieniu
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
W środę przed południem podlałam swoje pomidorki w folii deszczówką.Póżniej, po południu wzruszyłam ziemię.Wczoraj do nich nie zaglądałam.Dzisiaj za to zauważyłam dolne liście z takim szarym nalotem pod spodem.Być może mają za mokro.Lub wchodzi jakaś choroba.
Oczywiście temp.około 30C.Otwarte na przestrzał dzień i noc.
Dostały na dzisiaj wentylator może choć trochę pomoże?
A tak swoją drogą,czego to człowiek nie zrobi dla ulubionych roślin
Oczywiście temp.około 30C.Otwarte na przestrzał dzień i noc.
Dostały na dzisiaj wentylator może choć trochę pomoże?
A tak swoją drogą,czego to człowiek nie zrobi dla ulubionych roślin
Ja się nie zastanawiałem długo i pomalowałem folie z góry i od południowej strony błotem. 5 dni powyżej 30 stopni to nie dwa i krzaki pewnie byłyby poparzone a nie mówiąc już nic o jakimkolwiek zawiązywaniu się gron. A tak po upałach sobie błoto zmyję albo deszcz to zrobi.