Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2
Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2
Witam
Wczoraj mąż zakupił mi trzy róże w Biedronce, trzy ogromne donice w Kauflandzie i dwa worki ziemi w Castoramie.
Dziś rano dał mi zadanie, aby zasadzić te róże w donicach. Wstawiłam do wiaderka te baloty, aby namoczyc korzonki, no i teraz mam problem, ponieważ nie wiem,czy obsypać tę ziemię która jest przy korzonkach, czy sadzić razem z tą osłonką. W jednej róży są jakieś trociny... Nie wiem, czy to wytrząsnąć, czy zostawić bo to może jakiś nawóz? Proszę o pomoc bardziej doświadczonych.
Wczoraj mąż zakupił mi trzy róże w Biedronce, trzy ogromne donice w Kauflandzie i dwa worki ziemi w Castoramie.
Dziś rano dał mi zadanie, aby zasadzić te róże w donicach. Wstawiłam do wiaderka te baloty, aby namoczyc korzonki, no i teraz mam problem, ponieważ nie wiem,czy obsypać tę ziemię która jest przy korzonkach, czy sadzić razem z tą osłonką. W jednej róży są jakieś trociny... Nie wiem, czy to wytrząsnąć, czy zostawić bo to może jakiś nawóz? Proszę o pomoc bardziej doświadczonych.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po namoczeniu ta ziemia/trociny powinny odpaść. Ja to błoto wylewam potem pod róże.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
U mnie róże z marketów pięknie się budzą.
Gosia
- Jane_Rose
- 100p
- Od: 10 lut 2016, o 18:04
U mnie też wszystkie żyją, wypuszczają sporo pędów. Najgorzej wygląda Rumba, ale trudno się dziwić, rośnie po zachodniej stronie, niczym nie osłonięta. Może cięcie dobrze jej zrobiło i się pięknie odbije? Kto wie. Jak coś nie będzie mi żal różyczki za kilka złotych.
Mów mi Jane!
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
U mnie 7 sztuk z różnych marketów ożyło , piękne odrosty mają teraz ciekawi co z nich wyrośnie i jak zakwitną
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
Będąc dziś w Biedronce skusiłam się na trzy róże w szalonej cenie 2,99 zł za szt. Jedna trochę krzywa, ale wyglądała na w miarę zdrową.
Sadzonki teraz się moczą i zastanawiam się czy dać je od razu do gruntu czy najpierw do doniczki? Za kilka dni ma być u mnie przymrozek.
To moja pierwsza przygoda z różami i mam nadzieję, że będzie udana
Będąc dziś w Biedronce skusiłam się na trzy róże w szalonej cenie 2,99 zł za szt. Jedna trochę krzywa, ale wyglądała na w miarę zdrową.
Sadzonki teraz się moczą i zastanawiam się czy dać je od razu do gruntu czy najpierw do doniczki? Za kilka dni ma być u mnie przymrozek.
To moja pierwsza przygoda z różami i mam nadzieję, że będzie udana
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Możesz do gruntu, ale zakopcuj je normalnie, jak na zimę. Powinno być dobrz. Jak się mocno obawiasz, daj do donic
Katarzyna. Ogród po wiejsku
- mamaAmelka
- 200p
Dziękuję za odp
postanowiłam dać je do doniczek, aby się ukorzeniły. Przy okazji sprawdzę czy się przyjmą
postanowiłam dać je do doniczek, aby się ukorzeniły. Przy okazji sprawdzę czy się przyjmą
- mamaAmelka
- 200p
W zeszłym roku w Auchan kupiłam roze z serii mocno pachnące. Jedna z nich okazała się być odmianą Dieter Muller. Pachnie mocno, niespotykanie. Kwiaty piękne. W tym roku dokupilam więc 3 kolejne.
mamaAmelka: Witaj! Napisałaś, że 11.04 kupiłaś trzy różyce w Biedronce, po 3zł. Sadzonki wyglądają na całkiem świeże, nie wysuszone. Mogłabym zapytać w której to Biedrze, na jakiej ulicy w Rumi? Chciałabym tam zajrzeć i jeśli będzie to dokupić drugą sadzonkę Dessy.
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
No ja właśnie liczę na taką miłą niespodziankę ,że jedna z tych siedmiu róż będzie wyjątkowa
A w jakim kartoniku była?
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006