Witajcie!
Jestem świeżym forumowiczem oraz świeżym posiadaczem ogrodu, także witajcie podwójnie
W swoim ogrodzie od ok. 2 miesięcy posiadam min. funkie. Od ok. miesiąca sukcesywnie podupadają

( poczytałem różne artykuły i wywnioskowałem, że mogę mieć problem z choroba grzybową. Liście dostają plam, a następnie od czubka w stronę łodygi zamierają

pasożytów nie zauwazylem... Profilaktycznie zastosowałem Topspin M (0,15%), ale nie wiedziałem jak się rośliny zachowają, więc była to oszczędna aplikacja. Niestety nie przyniosło to efektu, może za mało opryskalem? Rośliny nie były nawożone. W gorące dni podlewane były wczesnym rankiem i wieczorem, bez przesadnego przelania (przynajmniej tak mi się wydaje). Stosowałem Snacol, bo zauważyłem ślimaki i niektóre łodygi były podgryzione, a następnie kładły się na ziemię.
Grunt mam gliniasty, poniżej 10 cm glina została zluzowania piaskiem. Na to 10 cm czarnej ziemii. Na wierzchu posypane jest kamieniem. Mimo czarnej ziemii i tak rośliny wkopane są głównie w warstwach gliniastych, ale z ziemia, w której były chodowaie w szkółce.
Proszę o pomoc, nie wiem co z tym robić