Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
PiotrekS
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2012, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2

Post »

marenka pisze:wszystkie moje Black Cherry są takie fioletowe, ale ładnie rosną to się ich nie czepiam
A masz jakąś fotkę może? Chętnie bym zobaczył jak wygląda roślinka zdrowych Black Cherry :)
pafcio
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 20:33

Post »

jedyne co, to w przeźroczystych kubkach pojawiła się u mnie straszna ilość glonów
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki forumowicz , widziałam ten myk z czarną taśmą na forum dlatego zaczęłam się zastanawiać...

Moje maluchy :
Dużym dzisiaj będę dosypywać ziemi , małe póki co nie potrzebują.
u brata :
Obrazek
w salonie :
Obrazek
I Costoluto :heja
Obrazek

I kolejne pytanie - jak można wpłynąć na grubość łodyg? Niektóre sadzonki mają już ładne grube, są stabilne..a niektóre dalej chudzinki :)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Sandra ABC

Czy Ty/ i nie tylko Ty/się zastanawiałaś po co stosuje się półlitrowe kubki do pomidorów ?
To ja Ci powiem. Po to, by było w nich 0,5 litra ziemi .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

No dobra rozumiem,że pół litra ..ale z tego co czytałam to dosypuje się ziemię wraz ze wzrostem pomidorów,a nie od razu po sam czubek i wtyka sadzonkę? ....
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

Ja natomiast w przeciwieństwie do forumowicz uważam, że nie objętość kubka decyduje o zawartości w nim ziemi, a poziom li ścieni pomidora w nim rosnącego.
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Piątka z logiki :lol:

Pozdrawiam
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Powiedzcie mi czy sadzonki pomidorów można zasilić rozcieńczoną gnojówką z obornika końskiego? Obornik zeszłoroczny, a gnojówka zrobiona z miesiąc temu. Myślałam tak 1:10 lub :20, wodę do podlewania mam miękką. Z zapaszkiem problemu nie będzie bo pomidory trzymam poza zasięgiem nosów

Sadzonki posadzone są w ziemi Kronen, na opakowaniu napisano, że składników odżywczych w ziemi starczy na 6 tygodni (co z resztą widać, bo sadzonki są piękne ;:333 i do tej pory nie zasilane..a to moje pierwsze to się chwalę) więc jeszcze mam trochę czasu,

Comcia chciałam zasilić tak za 2 tygodnie, nie wcześniej, bo one rosną jak na drożdżach
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja bym sobie dała spokój.
Chyba lepiej jak zauważysz niedobory zasilić, niż przedobrzyć.
To w końcu młodziki. :)
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A moje się trochę pospieszyły choć siałam je, jak zwykle, na przełomie lutego i marca. Wyraźnie widać ,że ilość światła jaką mają na parapetach - pomimo ekranów z folii alu - jest niewystarczająca . Wczoraj wyniosłam je do foliówki by trochę zmężniały :roll: .Zdjęcia robione wieczorem z lampą.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

Fajny lasek pomidorowy ;:215 ,moje pomidory ,przynajmniej niektóre odmiany też są bardzo wysokie :wit
Pozdrawiam Iwona :)
babcia360
50p
50p
Od: 26 sty 2011, o 19:50

Post »

Chudziak-jeśli możesz to ustaw w większych odległościach.Zacieniają się.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Chudziak Twoje pomidory kwalifikują się do wysadzenia na miejsce stałe :!: To jest obraz tego,że nie należy wysiewać zbyt wcześnie :!: Porozstawiaj swoje pomidory ,są za bardzo ściśnięte :!: Obracaj je w kółko ,niech każda sadzonka dostanie po równo światła :!: Ogólnie to nawet ok :!: ,ale niedobory widać !
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

babcia360 pisze:Chudziak-jeśli możesz to ustaw w większych odległościach.Zacieniają się.

Na razie są w foliówce więc światła mają wystarczająco i póki co nie chcę ich rozstawiać bo z prognoz pogody wynika ,że szykuje nam się znaczne oziębienie i będę musiała zabrać je do domu a wtedy mogłoby się okazać ,że na parapetach się nie zmieszczą :?
ida74 pisze:Twoje pomidory kwalifikują się do wysadzenia na miejsce stałe
To niestety prawda ale jeszcze muszą się chwilę pomęczyć bo tunel mam nieogrzewany - nigdy mi tak szybko i ładnie nie rosły jak w tym roku .
ida74 pisze:,ale niedobory widać !
Proszę ido napisz co im brakuje - bo na razie niczym ich nie nawoziłam bo sadziłam do ziemi dla profesjonalistów z Pasłęka. Miałam zamiar podlać je biohumusem bo niestety tego nawozu polecanego przez forumowicz nie udało mi się namierzyć :(
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

Kochani, powiem Wam, że martwiłam się bardzo, ponieważ moje nasionka zostały wysiane bardzo późno. Niestety kłopoty zdrowotne pomieszały mi szyki.
Zarówno papryka jak i pomidory wzeszły...ale megagroniaste jak zaklęte-ponad 3 tygodnie czekały.Są w tyle za swoimi braćmi, choć mam nadzieję, że coś z nich będzie. Za tydzień dopiero je przepikuję. No i niestety papryczka mikro wygląda. Tak jak megagronki :(. Nie wiem czy warto ją pikować...To sporo pracy,bo wszystkich mam 50 szt...ostrej i zwykłej łącznie...Jak myślicie...warto? Jutro może udami się wstawić zdjęcia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”