Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Post »

Izuniu świetne zakupy ;:oj ..... podoba mi się....wszystko :roll: :;230
Już kwitną Ci tulipanki Tarda??? ale szybciutko.... u mnie jeszcze nie widać pąków.... cudne są ;:167 bardzo na nie zawsze czekam....
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Iza, piękna serduszka (cucullaria chyba?) Ci kwitnie :!:
Kwitnącą chryzantemą w zsypie mnie rozbroiłaś ;:oj
Z zakupów najbardziej gratuluję pierwiosnka o bordowych liściach ;:180
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie!
To miłe Geniu, że do mnie trafiłaś :wink: Zawilce te mam od kilku sezonów. Nie rozrastają się zadowalająco, ale jakoś sobie u mnie radzą. Chociaż kęp to się raczej nie doczekam. U Jatry ( chyba o Nią Ci chodzi ) nie kupowałam. Moje chryzantemy w większości są z wymian forumowych, reszta kupowana na lokalnym rynku i prezenty.
Gosiu dziękuję :D Szczególnie wiosną trudno się oprzeć pokusie "zielonych" zakupów. Co tam kilka dyszek...Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy ;:224
Elu tak - to zawilec od Ciebie. Bardzo się cieszę, że trafił się taki "dubeltowy". Zaczyna też kwitnąć barwinek. Ma wyjątkowo ciemne kwiaty ;:oj
Elu z NW cieszę się, że zaglądasz. Może wypatrzysz coś dla siebie ciekawego. Zapewniam Cię, że mam u siebie całe mnóstwo trawy ( bo raczej trudno to nazwać trawnikiem :wink: ). A co do szaleństwa to mam nadzieję zaszaleć na targach - tydzień po świętach :tan
Krysiu ja swoim bergeniom nie obcinam liści na zimę. Może to je trochę chroni przed zimnem. Dopiero wiosną sukcesywnie wycinam brzydkie i uszkodzone. Mam wrażenie, że one i mnie najpierw zaczynają kwitnąć, a później wypuszczają nowe liście. Jest kilka różnych bergenii. Sporo zależy też od stanowiska gdzie rosną. Nie potrafię odpowiedzieć Ci na pytanie czy Twoje są chore. Może zrób zdjęcie i pokaż je w wątku o chorobach i szkodnikach.
Dzięki Agness! Też lubię tulipany tarda i mam je w kilku miejscach. Nie wszędzie już kwitną. Akurat te mają dobrą miejscówkę.
Masz rację Jacku to cucullaria. Mam ją od kilku lat. Miałam obawy, że ją stracę, bo w zeszłym roku była mizerna i słabo kwitła. Rośnie na rabacie Leśnej, a tam bardzo sucho i chyba powinnam ją przesadzić. Chryzantema oszalała. Nie wiem czy mogę liczyć na jej jesienne kwitnienie. Z prymulki bardzo się cieszę, bo zupełnie się nie spodziewałam, że mogę ją kupić u siebie. Cena taka sama jak w sklepach internetowych i bez kosztów wysyłki. To odmiana Dark Rosaleen.

Obrazek - nowa prymulka Dark Rosaleen rozwinęła kwiaty
Szachownice:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek - zawilce greckie

Na dowód, że mam jeszcze mnóstwo "trawnika" :wink:
Obrazek Obrazek

Magnolie:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Piękne, kolorowe byliny, ja chyba z nich zrezygnuję bo w moim ogrodzie te małe rośliny przepadają, a szachownice są takie ładne.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szachownica kostkowana chyba mi zginęła, bo do tej pory się nie pokazała :( Duża strata, bo bardzo ją lubiłam.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Fajnie mas, zaraz targi ;:3 W mojej okolicy[70km] były teraz ale nie dałam rady. Co prawda ciśnienia wielkiego też nie miałam. Niby wiosna wczesna ale to jeszcze nie to. Ale po świętach to jjuż będzie prawie maj :wit
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Dziękuję Izuniu za odpowiedź, moje jeszcze listków też nie wypuszczają, jeszcze się nie wybudziły po zimie. Ja mam we wszystkim miesiąc opóźnienia. Z tego wynika, że te brzydkie to zimowe liście.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witaj Izo ;:7
Fajne zakupy ;:138
Ty popłynęłaś na ryneczku a ja na zakupach forumowych. :;230
Teraz kwitnienie u Ciebie już ładnie się rozbujało. ;:224
Donoszę , że nie zmarnowałam Twoich zawilców ani sasanek, bo przynajmniej po kilka powschodziło i nawet jeden zawilec już zakwitł a może i następne też coś pokażą. :tan
Miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kocico rozumiem, że w tak dużym ogrodzie jak Twój drobnicy bylinowej specjalnie nie widać. Myślę jednak, że nie powinnaś rezygnować z bylin. To taka "kropka nad i ". Może jakieś specjalne rabaty bliżej domu im przeznacz. Ja osobiście lubię wszelkie "maluchy" ogrodowe i mam do nich słabość. Nie przeszkadza mi, że na pierwszy rzut oka ich nie widać - nawet na moich 400 metrach ;:224
Ewo może miała za sucho. Tak straciłam swoje pierwsze - posadzone pod brzozą. A może jeszcze się pokażą...
Izo nie byłaś w Lubaniu? To może do Starego Pola się wybierzesz...Na kwietniowych raczej na duże zakupy nie liczę, chociaż nic nie wiadomo skoro wiosna przyszła szybciej...Najwięcej kasy zostawiam tam w czerwcu.
Krysiu u mnie też wiosna przychodzi z dużym opóźnieniem. No cóż...taki klimat ;:224 Bergenię obserwuj. Jakby co to popryskaj czymś od grzyba. Stawiam jednak, że to nic groźnego tylko efekt zimy.
Ignis ciekawa jestem co kupiłaś u Forumek. Cieszę się, że zawilce i sasanki zadomowiły się u Ciebie. Na efektowne kwitnienie musisz jednak ciut poczekać. Nawet tak małe rośliny potrzebują trochę czasu. Muszę się pochwalić, że zaczęły wschodzić przypołudniki :heja Mam nadzieję, że te najbliższe zimne noce im nie zaszkodzą.

Obrazek - zakwitła czereśnia
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Szachownica rosła w jednym miejscu od czterech czy pięciu lat, zdawało się, że się rozrasta, bo z dwóch cebulek zrobiła się pokaźna kępka roślin. Trudno, posadzę jesienią następne.
Śliczne prymulki :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Tyle trawnika do wykorzystania..... ;:224
U mnie tylko kilka metrów i bardziej okroić już się nie da. ;:306
Dobrze, że ten ziąb już się kończy, wszystkiemu potrzebne teraz słoneczko i ciepło......w mig się zazieleni.
Jak patrzę na twoje szachownice to aż mi smutno, bo jakoś nie mam do nich ręki.
A twoje takie piękne. ;:170
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izo faktycznie trawnika masz jeszcze sporo ale ... to nie znaczy,że koniecznie trzeba go zagospodarować . Przestrzeń na działce to wspaniała sprawa i tak ma być :D
Działkowe newsy śliczne, zakupy udane, drzewa i krzewy kwitną - jednym słowem sezon się zaczął . Pewnie masz wszystko zrobione więc zapraszam do siebie ... część działki po zimie prawie nie ruszona bo jakoś tak dziwnie się układa, a najczęściej to zimno i deszczowo czyli ciągle czekam na sprzyjające warunki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuś jak tam przymrozki, był u Ciebie ?
U mnie OK i mam nadzieję, że twój ogródek tez nie ucierpiał. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Obrazek z magnolią gwiaździstą otoczoną wiosennymi kwiatami zajefajny ;:333
No i szachownice ;:180 i mogę tylko powzdychać ;:204 Na szczęście 2 kostkowate zakwitły mi.
Jeszcze raz gratulacje z zakupu pierwiosnka :!: Na pewno wrócę do tych bordowolistnych, a póki co wzięło mnie na japońskie :roll:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety dwie ostatnie noce były z przymrozkami. O ile wczoraj śladów nie było widać, dzisiaj gołym okiem widać szkody :( Nie miałam po pracy zbyt wiele czasu na inspekcję, by dokładnie obejrzeć wszystko co rośnie. Jednak pierwsza rzecz, która od razu rzuciła mi się w oczy to "sponiewierana" biała magnolia :( Aż przykro było patrzeć. Hortensje też ciut oberwały. Mam nadzieję, że to im nie przeszkodzi zakwitnąć.
Nie mam pojęcia co się dzieje z tulipanami. Wiele odmian wygląda koszmarnie. Liche, poobgryzane, powykręcane, obsychają gdzieniegdzie i więdną.
Codziennie tłukę poskrzypkę i wciąż widzę nowe :evil:

Ewa szachownica kostkowata rozsiewa się, a korony nie chcą kwitnąć i nawet rosną kiepsko. Prymulki na szczęście sobie radzą :wink:
Grażynko u mnie co roku powierzchni trawiastej ubywa, ale i tak jest sporo. Mówisz, że nie masz ręki do szachownic?! Patrząc na Twój ogród aż trudno uwierzyć, że coś może kiepsko rosnąć u Ciebie. Nie smutaj się. Pomyśl, że inni zazdraszczają Ci cudnych kolekcji narcyzów, lilii czy liliowców. A co do przymrozków to mam nadzieję, że to już ostatnie tej wiosny. I żadnych zimnych ogrodników nie będzie.
Krysiu żartujesz sobie ze mnie?! Ja mam wszystko zrobione? Przecież ja nigdy z niczym nie nadążam ;:224 Poza tym z zasady jak mam wolny dzień to pogoda jest kiepska. Powierzchni trawiastej mam sporo, bo rodzina nie patrzy pod nogi i obawiam się strat. Za zaproszenie dziękuję i mam nadzieję, że uda nam się z niego skorzystać.
Jacku po dzisiejszym przymrozku magnolia nie wygląda już tak dobrze, ale na bratkach ta zimnica nie zrobiła wrażenia. Mam nadzieję, że szachownice zadomowiły się na dobre. Mam sporo siewek i zastanawiam się ile lat trzeba czekać by zakwitły. Pierwiosnek japoński miałam i mam nadzieję, że wciąż mam. Dość późno zaczyna kwitnąć. Po samych rozetach liściowych ja ich wszystkich nie rozpoznaję.

Obrazek - pąk na piwonii choć to nie majówka
Obrazek - irys bucharica - muszę go koniecznie przesadzić, bo coraz słabiej kwitnie
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”