Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: co to za roślina?
Tak to powinna być Crassula ovata 'variegata'. Gubienie liści może być spowodowane z dwóch przyczyń: po pierwsze właśnie ma za mało słońca, oraz po drugie, wymaga przesadzenia do właściwej mieszanki (do kaktusów).
Tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 30&t=70882 , masz wątek o tych roślinach.
Tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 30&t=70882 , masz wątek o tych roślinach.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 sty 2015, o 12:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmmm. A czy przypadkiem nie jest to jakiś rodzaj "Partulacaria"? Na grubosza to średnio wygląda.
Marcin
- norbert76
Faktycznie to będzie Portulacaria afra variegata.
W takim razie tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=64838 dowiesz się o uprawie tej rośliny.
W takim razie tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=64838 dowiesz się o uprawie tej rośliny.

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Dodam trzecią możliwość - przelanie - i w przypadku gruboszy i portulacarii.norbert76 pisze: Gubienie liści może być spowodowane z dwóch przyczyń: po pierwsze właśnie ma za mało słońca, oraz po drugie, wymaga przesadzenia do właściwej mieszanki (do kaktusów).
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
Pierwsza roślina to rodzaj Mammillaria, druga to Echinopsis multiples. Trochę jest przesuszony a barwę zmienił z powodu wystawienia na słonko. Warto roślinkę podlać ale ostrożnie, by nie popękała z nadmiaru wody.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
3 wygląda mi na Mammillaria wildii.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Ananas26 druga to być może Mammillaria aurihamata.
A pierwsza podobna do neocoronaria ale nie wiem czy to ta roślina.
A pierwsza podobna do neocoronaria ale nie wiem czy to ta roślina.
Scroma
1. Mammillaria hahniana (tylko po co ją szczepić ???)-Kaktus na 100% (a właściwie dwa, skonsultuj się ze specami w sprawie ukorzenienia głowy, szczepieńce żyją krótko, a M. hahniana należy do tych "Żelaznych i wdzięcznych").
2.
Zygocactus truncatus (hybrida?) kaktus na 100%
jandom1-dzięx za identyfikację. wszystko się zgadza
1. Mammillaria hahniana (tylko po co ją szczepić ???)-Kaktus na 100% (a właściwie dwa, skonsultuj się ze specami w sprawie ukorzenienia głowy, szczepieńce żyją krótko, a M. hahniana należy do tych "Żelaznych i wdzięcznych").
2.
Zygocactus truncatus (hybrida?) kaktus na 100%
jandom1-dzięx za identyfikację. wszystko się zgadza

Ananas26
Czy dobrze rozumiem, że proponujesz "rozłączenie" tej główki od nóżki?
Edit
Czy na podstawie tych zdjęć da się określić co to za nóżka? I czy po ewentualnym rozłączeniu da się z nią coś jeszcze zrobić?
Czy dobrze rozumiem, że proponujesz "rozłączenie" tej główki od nóżki?
Edit
Czy na podstawie tych zdjęć da się określić co to za nóżka? I czy po ewentualnym rozłączeniu da się z nią coś jeszcze zrobić?
Wiem, że niektórzy odłączają główki (zrazy, nie mylić z potrawą). Ponoć się dobrze ukorzeniają. Nie mam z tym doświadczenia, ponieważ nie kupuję roślin szczepionych. Staram się nabywać gatunki łatwe w uprawie, a wtedy szczepienie nie jest potrzebne (poza formami aurea i rubra, ale takie mi się po prostu nie podobają). Trwalsze i bardziej naturalne są rośliny na własnych korzeniach.
Podkładką jest skundlony Hylocereus undaltus. Wyrośnie na pokrewnego selenicereusom wielkiego krzaczora, który będzie rósł, kwitł i owocował* tylko w szklarni (w mieszkaniu też będzie się rozwijał, jednak jego pędy są dosyc brzydkie, a jedyną ozdoba są kwiaty i owoce, na które w mieszkaniu nie można liczyć).
*owoce znane są pod nazwą PITHAYA
Podkładką jest skundlony Hylocereus undaltus. Wyrośnie na pokrewnego selenicereusom wielkiego krzaczora, który będzie rósł, kwitł i owocował* tylko w szklarni (w mieszkaniu też będzie się rozwijał, jednak jego pędy są dosyc brzydkie, a jedyną ozdoba są kwiaty i owoce, na które w mieszkaniu nie można liczyć).
*owoce znane są pod nazwą PITHAYA
- norbert76
Stawiam na Pachyphytum bracteosum. Zapewnij jej max. ilość słońca, bo szybko straci zwarty pokrój.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta