Tam gdzie róże tam i ja Annes 77 ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tam gdzie róże tam i ja Annes 77 ...

Post »

Aniu tulipany Exotic z bliska wyglądają, jak rozczochrane, :) ale z odległości są piękne. Tulipanowe cebulki wędrują pewnie z gryzoniami. :evil: Przeczytałam o perypetiach z Edenką, ;:168 przykro, jak coś się dzieje, a nie ma pewnej diagnozy. Mojej Pomponelli zbrązowiały przyrosty, które rozwinęły się pod kopczykiem. Na końcach jednak rozwijają się liście. Czy mam ją radykalnie przyciąć. ;:218 Żeniszek wysiewa się łatwo, wystarczy, że jeden kwiat zawiąże nasiona. Nie trzeba jednak spieszyć się z pieleniem. :)
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu jestem u Ciebie i ja :wit i jestem po prostu oczarowana Twoimi różami i pozostałymi roślinkami. Na magnolię też choruję od kilku lat, ale ciągle nie mogę się zdecydować, chyba bardziej gdzie ją zadomowić niż czy w ogóle zaprosić do siebie.
Przykro mi z powodu twojej utraty zdjęć - sama dzisiaj muszę sprawdzić czy ja przypadkiem nie straciłam swoich, bo zmieniłam komputer i zostały przerzucone na dysk zewnętrzny.
Będę już do Ciebie zaglądać regularnie i na pewno korzystać z Twojego doświadczenia ;:4
Pozdrawiam serdecznie i życzę ;:3
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

aneczka1979 pisze:Aniu u mnie prawie to samo. Jeden z Edenów miał bat na ponad dwa metry opatuliłam w agro na zimę. Cały krzak pięknie przezimował ino ten długi pęd zczerniał w miejscu gdzie dotykał podpórki, mimo że opatulony. Plama na kilka cm, na wysokości 50cm. Obcięłam ze łzami w oczach, bo już był wygięty i oczami wyobraźni już widziałam te krótkopędy z kwiatami. ;:145
Anka, a powiedz co chciałaś z tym pędem zrobić? Pytam, bo ja swoją Edenkę z niewiedzy pocięłam krótko i tak dla kontrastu zostawiłam jednego bata takiego na 1,7m. Nie opatulałam ani nic i o dziwo jest cały i zdrowy, tylko nie wiem co teraz z nim zrobić :?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

sweetdaisy pisze:
aneczka1979 pisze:Aniu u mnie prawie to samo. Jeden z Edenów miał bat na ponad dwa metry opatuliłam w agro na zimę. Cały krzak pięknie przezimował ino ten długi pęd zczerniał w miejscu gdzie dotykał podpórki, mimo że opatulony. Plama na kilka cm, na wysokości 50cm. Obcięłam ze łzami w oczach, bo już był wygięty i oczami wyobraźni już widziałam te krótkopędy z kwiatami. ;:145
Anka, a powiedz co chciałaś z tym pędem zrobić? Pytam, bo ja swoją Edenkę z niewiedzy pocięłam krótko i tak dla kontrastu zostawiłam jednego bata takiego na 1,7m. Nie opatulałam ani nic i o dziwo jest cały i zdrowy, tylko nie wiem co teraz z nim zrobić :?
A co chcesz z nim robić? Jak jest zdrowy to go zostaw i tyle.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie nie wiem, wystarczy jakaś podpora, czy trza by go jakoś nagiąć, wygiąć, kulkować żeby mocno kwitł?
Pozdrawiam, Zuza
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

No to zależy jak go chcesz prowadzić. Jak chcesz kulkować to już go naginaj. Wtedy na pewno będzie ładnie kwitł. Ja próbowałam już kulkować Edena w zeszłym roku. Ale w tym roku mi ten pęd podmarzł i go ciachnąć musiałam delikatnie. Mam nadzieję, że doczeka się podpory i wyciągnę go ku górze. Chciałabym by był u mnie wysoki jak tylko się da. Ewentualnie jak mniejsze pędy się wzmocnią to ponaginam do dołu. A ten wyższy niech rośnie ku górze. Ale to moja taka wizja na niego :).
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Ja mojego enedka również będę chciała prowadzić do góry, tak aby stworzył coś w rodzaju różanego obelisku.
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

W marcu miałam śliczne sadzonki naparstnic potem nagle wszystkie padochnęły :wink: teraz nie mam ani jednej .Jednak jestem dobrej myśli ,że jakieś siewki się uratowały i zakwitną nieco później .Fajny pąk żółtej magnolii
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zimnica nastała okropna,z dnia na dzień coraz chłodniej,do tego zimny wiatr,przeszywający.
W poniedziałek niebo zachmurzone,ale nie padało,więc podjechałam co słychać,przecież magnolie kwitną,muszę to zobaczyć ;:224
Posadziłam kilka parapetowych siewów do gruntu.Wiem,że to chyba za szybko,ale trudno,w razie czego mam jeszcze trochę zielonego w pogotowiu.Przydałoby się trawkę skosić,ale wciąż albo pada albo brak słonka.No nic poczekam ...
Pooglądałam róże,dużo z nich wypuszcza listki,ale nimułki i mszycy jeszcze nie widziałam...

Małgosiu tulipany spacerujące wydaje mi się,że nornice lub myszowate przenoszą,bo znów znalazłam wczoraj prawie na ścieżce kolejne dwa tulipany.Magnolię choć jedną trzeba mieć,uwielbiam te drzewka,najpierw kwiaty,a potem ubierają się w liście i szumią sobie ;:108

Aniu-Zara żółta jeszcze się nie otworzyła,ona z tych późniejszych,ale to dobrze,bo Galaxy już gubi płatki,a ta ciągle w pąkach ...
Edenki jeszcze nie przycięłam,bo wypuszcza z grubych pędów nosy...

Ewelinko oczywiście z chęcią pokażę,ale zimno ma przyjść i nawet mały przymrozek,martwię się,żeby nie zmarzły kwiaty.

Marlenko Eden to moja pierwsza miłość,pamiętam,że zostawiłam specjalnie te dwa,grube pędy dumna,że długie wypuścił ;:306
A tu proszę niespodzianka ;:oj No zobaczymy,czy da sobie radę...
Inne lilie w mniejszym stadium,te niskie jedynie mają już palemki.

Aneczka i może Twój wpis spowodował,że zrozumiałam co dolega mojemu Edenowi.Te dwa grube pędy właśnie dotykają metalowych prętów i może to jest właśnie przyczyna powstania przemrożeń ;:oj
Ja teraz nie wiem,czy mam swojego ucinać,bo wyrastają nosy...nie martw się,Twój to jeszcze młodziak,więc da radę...

Gosiu ja tez w różnych programach widziałam,żeby ciąć nisko,ale np Edeny lub krzaczaste tak nie mogą być przycięte np.James Galway,to dopiero krzak ogromny,rozrósł się niesamowicie.

Soniu tak tez pomyślałam,że to gryzonie przemieszczają cebule...
Masz może zdjęcie Pomponelli? Chciałabym zobaczyć jak wygląda...Żeniszka corocznie wysiewałam z nasion,w tym roku nie udało mi się go wyhodować,to moja porażka...

Kasiu z magnolią radzę się pospieszyć,czasami trzeba czekać na kwitnienie kilka dobrych lat :uszy Najlepiej posadzić ja w osłoniętym miejscu,ale moje dwie rosną raczej na środku działki i nie zmarzły,bo je okrywałam u podstawy.
Zapraszam,kiedy tylko masz ochotę na spacer u mnie:)

Zuza tez bata zostawiłaś? ja tak zrobiłam,bo myślałam,że dopiero będzie widok jak zakwitną na wysokości kwiaty,a tu klapa ;:222

Marlena Madzia macie rację,też tak sobie wymarzyłam kwiaty w górze,a tu metal mi pomógł i nici z pięknych widoków...

Jadziu u Ciebie to wszystko rośnie i na pewno naparstnica się wykluje,czego Ci życzę:)

Dobrze,że pojechałam ,bo przegapiłabym taki widoczek...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Yellow Bird żółte ma pąki...jeszcze nie kwitnie

Obrazek

Obrazek

W nogach Aspiryne Rose wyrosły tulipanki...

Obrazek

A przy Chippendale taki gagatek

Obrazek

Znowu jakaś samoistna przeprowadzka,to już kolejna...Parrot przy oczku ;:oj

Obrazek

Tulipanowe ombre w kolorze orange...

Obrazek

Exotic E

Obrazek

Bukiecik...

Obrazek

Obrazek

klon Little Princess ...oby tylko mi nie zmarzł,bo ma być niedługo lekki przymrozek...

Obrazek

Czy to siewki werbeny? Soniu powiedz,że tak ;:oj

Obrazek

Miłego dzionka wszystkim życzę ;:3
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu jaka cudna magnolia! To Galaxy? Niesamowicie wygląda ta burza kwiatów. Yellow B. również pięknie się zapowiada. Długo ją już masz?
Sieweczka wygląda mi raczej na szałwie. Też mam takich sporo w miejscach gdzie rosły szałwie tri. :D
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ania, to niestety nie jest werbena. Jak zacznie ci wychodzić werbena to od razu całymi grupami, jedna sieweczka obok drugiej ;:108
Zaciekawiłaś mnie tą żółtą magnolią. Jeszcze takiej nie widziałam ;:oj
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu magnolia przecudna. ;:oj Sabinka już rozpoznała. Werbena ma czerwoną kropkę w środku, gdzie ma wykształcić się pierwsza para liści.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania, magnolia już zjawiskowa, dobrze że pojechałaś oglądać spektakl ;:215
Mówicie z Aneczką że te przemrożenia to przez podporę :? no to jak tu teraz podeprzeć róże, żeby nie przemrażały się zimą? Odwijać z tych metalowych podpór :shock:
Jak tam, miałaś przymrozek, bo u mnie dziś w nocy był, rano wszystko skute, musiałam skrobać auto :evil:
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Aniu rozkochana jestem w tej Twojej Yellow Bird -czekam na jej spektakl. W obecnej fazie jest tak piękna, że aż boje się zaglądać do Ciebie jak strzelą paki ;:224
Tulipany prześliczne zazdroszczę tak kolorowej wiosny. U mnie wszystkie tulipany w pąkach -wciąż zimno, dziś rano przymrozek -1,5'C
Boję się zaglądać do ogrodu ;:145 ;:145 ;:145
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Aniu widoczek przecudny ;:215 Rozkwitnięta magnolia jest piękna, ale te żółte kosmate pączki wręcz słodziaśne :wink:
Tulipany również przecudne
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”