Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus L. )
@ Morango ? Owszem, zdarzyło mi się siać odmianowe groszki pachnące. I zasadniczo ładnie rosły.
@ Nina ? Proszę, poniżej fotka groszku wiosennego z zeszłorocznego kwitnienia w moim ogrodzie:
Pozdrawiam!
LOKI
@ Nina ? Proszę, poniżej fotka groszku wiosennego z zeszłorocznego kwitnienia w moim ogrodzie:
Pozdrawiam!
LOKI
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak zwykle-cudneeee.Jakość zdjęć jakaś inna-lepsza?
Pozdrawiam Ewa
- Locutus
- Kontakt:
Dzięki za uznanie... Zdjęcie jak zdjęcie ? zrobione moim kodakiem i nieco obrobione pod GIMPem (zazwyczaj podkręcam kontrast i ostrość).
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
Witam czy groszek pachnący musi mieć podpórkę .Wysiałam go i są łodygi takie długie, cienkie. Czy coś posadzić do nich jeszcze?
https://imageshack.com/i/pnu8XJMAj
https://imageshack.com/i/pnu8XJMAj
- stapeliowaty
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 17:03
Tak, musi mieć, w końcu to pnącze.
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
Aha myslalam że może zwisac,bo będę to miała balkonie.A czy on bedzie gęstszy.coś dosadzic czy zostawiać.
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Monika, ja moje groszki uszczykuję jak są jeszcze niewielkie (co najmniej dwukrotnie) i wtedy ładnie się rozkrzewiają i są bardziej gęste. Możesz coś dosiać bo dół nie jest zazwyczaj po czasie zbyt ciekawy. Np smagliczkę.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Można wysiewać już do gruntu? Na przyszły tydzień zapowiadają temperatury w zakresie 10-15 st. C, ale tylko w dzień. Czy moczenie nasion przed wysiewem przyspieszy kiełkowanie?
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- Locutus
- Kontakt:
Myślę, że można wysiewać ? siewki groszku dobrze znoszą niewielkie przymrozki. Co do moczenia ? nie wiem, nigdy nie próbowałem, choć generalnie moczenie nasion zawsze nieco przyspiesza kiełkowanie...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Na groszek jeszcze jest za wcześnie- oczywiście do gruntu, nasiona mogą zgnić.. ja groszek uprawiam w 3 terminach... pierwszy siew w pażdzierniku, oczywiście do doniczek, sadzonki zimuję zadołowane i okryte słomą i włókniną- wcześnie zakwita (chodź w mrożne zimy wymarza), potem wysiewam z końcem marca również do doniczek, a rozsadę wysadzam na miejsce stałe ok 20 kwietnia- to dla mnie najlepszy termin siewu, a groszek kwitnie jak szalony Wprost do gruntu siałam kiedyś, teraz z tej metody zrezygnowałam ale najwcześniej siałam groszek do gruntu po 15 kwietnia, wówczas szybko kiełkuję, ale póżniej zakwita, dlatego zrezygnowałam z siewu kwietniowego.
W tym roku do mojej groszkowej kolekcji nabyłam kilka pięknych odmian, i już się nie mogę doczekać siewów, zaraz po świętach zabieram się do produkcji moich sadzonek pod folią
A oto kilka nowych odmian które będę w tym roku uprawiać
W tym roku do mojej groszkowej kolekcji nabyłam kilka pięknych odmian, i już się nie mogę doczekać siewów, zaraz po świętach zabieram się do produkcji moich sadzonek pod folią
A oto kilka nowych odmian które będę w tym roku uprawiać
- MORANGO
- Kontakt:
Piękne Twoje odmiany, Royal blue też sieję uwielbiam ten niebieski kolorek, a Twój spencer jaki ma kolor bo ja mam spencer biały i bordo ? ja lubię jeszcze cupidyna, i Hrabia CadoganBea2012 pisze:
Na ten rok mam do wysiania groszek Spencer,Capri,Harlequin,Royal Blue /i tego jestem ciekawa bo ponoć to najciemniejszy granatowy/.
Kupiłam też groszki karłowe w mixie Dwarf Cupid i Dubarry z firmy Vita line oraz mixy pnących.Czekam też na kwiatuchy mojego ulubionego groszka wiosennego-bylinowego.Jak dla mnie to śliczna roślinka.
-
- 100p
- Od: 17 lip 2012, o 17:56
O,MORANGO
masz piękne te groszki.Kolorki super,a ten bordo cudny.
Moje spencery są w kolorach kremowy,łososiowy,różowy,lawendowy.
Zastosuję Twoją metodę siewu do doniczek.Powiedz po ile nasionek do doniczki i jak ma być duża?
Liczę na pokaźne kwitnienie,a co za tym idzie na moc nasionek co by można się wymieniać.
masz piękne te groszki.Kolorki super,a ten bordo cudny.
Moje spencery są w kolorach kremowy,łososiowy,różowy,lawendowy.
Zastosuję Twoją metodę siewu do doniczek.Powiedz po ile nasionek do doniczki i jak ma być duża?
Liczę na pokaźne kwitnienie,a co za tym idzie na moc nasionek co by można się wymieniać.
pozdrawiam,Beata
- MORANGO
- Kontakt:
Beatko ja wysiewam groszki do doniczek o średnicy 8 cm, po 3 nasionka, z końcem marca. Też zbieram swoje nasionka w tym roku będę zbierać odmianami, muszę tylko opracować jakąs metode by sprawnie mi to szło Również liczę na pokażne kwitnienia, ten z rosady daje większą liczbe kwiatów, robiłam z groszkiem eksperymenty i efekty są znacznie lepsze niż z tego sianego wprost do gruntu