Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 maja 2016, o 10:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki
Witam!
Chciałem dodać, że mam podobny problem jak Dana. Zasadziłem na wiosnę czereśnię, a jej liscie zwiedly tak jak u Dany. Dodatkowo na innych drzewkach owocowych i kwiatach liscie wiedna i stają sie brazowe. Nie zauwazyłem mszyc, ale mam takie pajeczynki i chodza po nich pojedyncze osobniki mrówek. Prosze o pomoc co to moze byc? Czy mrowki moga zjadac moje drzewka?
Chciałem dodać, że mam podobny problem jak Dana. Zasadziłem na wiosnę czereśnię, a jej liscie zwiedly tak jak u Dany. Dodatkowo na innych drzewkach owocowych i kwiatach liscie wiedna i stają sie brazowe. Nie zauwazyłem mszyc, ale mam takie pajeczynki i chodza po nich pojedyncze osobniki mrówek. Prosze o pomoc co to moze byc? Czy mrowki moga zjadac moje drzewka?
Nie, mrówki ci tych drzewek nie zjadają, sądzę że albo rak bakteryjny albo brunatna zgnilizna albo zaraza ogniowa.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Utnij zdezynfekowanym sekatorem co najmniej 20 cm poniżej brązowego liścia i zabezpiecz ranę. Może być nawet jakakolwiek farba emulsyjna lub olejna, a najlepiej specjalna pasta do nabycia w ogrodnikach. Konieczny oprysk np.Topsinem 2x co 7 dni.Potem zobaczymy.
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jest to wczesne stadium dziurkowatości liści drzew pestkowych powodowanej przez grzyby z rodzaju Clasterosporium carpophilum albo drobnej plamistości liści drzew pestkowych Blumeriella jaapi. Nie ma większego sensu rozgryzać, która to z tych dwóch opcji, bo zwalczanie jest podobne. Polecam pozbywanie się i palenie zarażonych pędów oraz oprysk Topsinem M 500 SC. Dla wzmocnienia drzewka warto byłoby zaaplikować później jakiś nawóz wieloskładnikowy, ale dolistny, aby nie fundować korzeniom dodatkowej roboty.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 maja 2016, o 10:32
Dziekuje bardzo za pomoc! Mam jeszcze pytanko, czy usuwać wszystkie liście, na których jest cos brązowego, czy tylko te, które są w znacznym stopniu poplamione?
Re: czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki
Jeśli czeresnia nie wykazuje innych oznak choroby to te liście to prawdopodobnie poparzenia słoneczne. Mam to samo na jabloniach.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Napisz coś więcej o tych czereśniach- kiedy sadzone, stanowisko, itp.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Czereśnia rośnie na stanowisku słonecznym gleba nie najwyższych lotów ale pod korzeń przy posadzeniu dostała dobrą ziemię.
Rośnie trzeci sezon , czy może za mało ma składników odżywczych czy może zacząć mocniej podlewać. Dodam jeszcze, że kolor liści nie jest mocno zielony raczej blady.Będę wdzięczna za każdą poradę. Pozdrawiam
Rośnie trzeci sezon , czy może za mało ma składników odżywczych czy może zacząć mocniej podlewać. Dodam jeszcze, że kolor liści nie jest mocno zielony raczej blady.Będę wdzięczna za każdą poradę. Pozdrawiam
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Podlewa się po posadzeniu- raz, czy dwa. Tylko.
Podejrzewam jakąś formę nadopiekuńczości. Nawozy?
Podejrzewam jakąś formę nadopiekuńczości. Nawozy?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.