Wrzosowisko
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wrzosowisko
To oczywiste Ewo,jak wszystkie rośliny wiosną,na start...
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
Można ale ostrożnie, nadmiernie zasilone dobże rosną ale nie kwitną i często wypadają.ewa2019 pisze:Po cięciu należy zasilić?
Pozdrawiam ! Bolek
- kania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nigdy nie zasilam wrzosów. Najstarsze rosną już z dziesięć lat.
-
- 50p
- Od: 1 mar 2014, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wrzosowiska kojarzyły mi się raczej z lasem, więc trochę się bałam, że patelnia im nie odpowiada. Dziękuję za odpowiedź .
Pozdrawiam
Widzę tutaj wiele pięknych wrzosowisk, więc myślę że mi doradzicie.
Jesienią posadziłam na próbę trzy krzaczki wrzosów, jednak zrobiłam to dopiero w październiku. I od razu popełniłam błąd bo nie zakwasiłam podłoża a glębę mam zasadową. Do tego nie okryłam na zimę, myślałam że przetrwają. Ale teraz jak widzę to co zamieszczę poniżej mam duże wątpliwości
Czy to całkiem uschło?
Jesienią posadziłam na próbę trzy krzaczki wrzosów, jednak zrobiłam to dopiero w październiku. I od razu popełniłam błąd bo nie zakwasiłam podłoża a glębę mam zasadową. Do tego nie okryłam na zimę, myślałam że przetrwają. Ale teraz jak widzę to co zamieszczę poniżej mam duże wątpliwości
Czy to całkiem uschło?
Zamordowałaś biedne wrzosy.. Już raczej nic z nich nie będzie
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
Moje kilkaset sztuk wyglądało podobnie teraz są już obcięte na jeżyka i czekają
Wszystkie wrzosy pochodzą ze szkółki Jacka Wolskiego który dobrał odmiany do 3 wrzosowisk. ( projekt gratis przy zakupach )
Podłoże tak jak zalecał - piasek i torf nieodkwaszony 50/50 - po przekwitnięciu obciąć na jeżyka nawet kosą spalinową.
Nie będę udawał proroka czy pisał bzdury ale jeszcze nie ma powodu do paniki bo wyglądają tragicznie. Tak wyglądają niektóre odmiany o tej porze roku.
Wszystkie wrzosy pochodzą ze szkółki Jacka Wolskiego który dobrał odmiany do 3 wrzosowisk. ( projekt gratis przy zakupach )
Podłoże tak jak zalecał - piasek i torf nieodkwaszony 50/50 - po przekwitnięciu obciąć na jeżyka nawet kosą spalinową.
Nie będę udawał proroka czy pisał bzdury ale jeszcze nie ma powodu do paniki bo wyglądają tragicznie. Tak wyglądają niektóre odmiany o tej porze roku.
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Takie , tylko duże zobaczyłam u sąsiadki i powiedziałam ,że chyba po nich . Przyszłam do siebie , dobrze się przyjrzałam i stwierdziłam ,że takie same , już po nich . Ale wzięłam okulary i chyba zimny , mroźny wiatr uczynił ten kolor bo wiało w styczniu , tylko jeden co kwitnie na biało jest zielony . Ale tak jak pisze Asprokol ,trzeba je dobrze przyciąć i chyba coś z nich jeszcze będzie , tym bardziej ,Że moje mają kilka lat .Ta zima była nietypowa , bo niby było tylko -18 ,w tamtym roku tak samo , ale przy tym wiało i kilka innych roślin co było ponad śniegiem zmarzło .
Beata
Beata
Dzięki za porady - w takim razie przytnę je i dam im jeszcze szansę. Może jednak będą chciały bardzo żyć
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Ja raczej martwiłabym się ich wsadzeniem. Czy one są w zwykłej ziemi wsadzone? Czy nie masz czasem u siebie podłoża gliniastego?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;